Kontakt med oss

Aserbajdsjan

Zangilan er vertskap for internasjonal konferanse om 'demping av miljøpåvirkning av landminer: ressursmobilisering for trygg og grønn fremtid'

DELE:

Publisert

on

Samorganisert av Azerbaijan National Agency for Mine Action (ANAMA) og FNs utviklingsprogram (UNDP), startet den tredje internasjonale konferansen om «Mitigating Environmental Impact of Landmines: Resource Mobilization for Safe and Green Future» i byen Zangilan.

Konferansen tar sikte på å rette verdens oppmerksomhet mot landmineproblemet Aserbajdsjan står overfor, styrke det internasjonale partnerskapet innen humanitær minerydding, og diskutere måter å mobilisere økonomiske ressurser på for å redusere miljøpåvirkningen fra landminer og andre eksplosive krigsrester.

Funksjonen trakk sammen mer enn 300 representanter fra 75 land - høytstående tjenestemenn fra en rekke land, ledelsen av FN-hovedkvarteret, representanter for innflytelsesrike internasjonale organisasjoner, institusjoner som opererer innen minerydding, samt representanter for det diplomatiske korpset akkreditert i Aserbajdsjan.

Konferansen åpnet med en appell fra Tamam Jafarova, som ble skadet som følge av en mineeksplosjon, til verdenssamfunnet på vegne av mineofre.

Da Vahid Hajiyev, spesialrepresentanten til presidenten for republikken Aserbajdsjan i Jabrayil, Gubadli og Zangilan-distriktene talte til arrangementet, fremhevet den symbolske betydningen av å være vertskap for konferansen i Zangilan, og sa at: "Aghali-landsbyen Zangilan var den første bosetningen der de tidligere internt fordrevne kom tilbake.» Han fremhevet det harde arbeidet til mineryddere, takket være hvem sikkerheten til mennesker er sikret og gruvenes påvirkning på miljøet reduseres.

Assistent for presidenten i Aserbajdsjan, leder for utenrikspolitisk avdeling i presidentadministrasjonen Hikmet Hajiyev leste opp presidenten i Aserbajdsjan Ilham Aliyevs tale for deltakerne i arrangementet. Assistent for presidenten takket konferansens deltakere som var samlet for å diskutere de negative virkningene av landminene på miljøet, og ønsket suksess med arbeidet med konferansen.

Annonse

Vugar Suleymanov, styreleder for Mine Action Agency i Republikken Aserbajdsjan, talte under arrangementet, understreket behovet for å utvide internasjonal støtte for å dempe virkningen av mineproblemer. Han ga innsikt i de ulike nivåene av miner og ueksplodert ammunisjonskontaminering i Aserbajdsjan og beskrev i detalj innsatsen som ble gjort for å eliminere deres negative virkninger.

I sin tale understreket Ivana Živković, assisterende administrator og direktør for Regional Bureau for Europe and the Commonwealth of Independent States (CIS) viktigheten av å integrere minerydningsaktiviteter med miljørestaurering og nasjonale utviklingsprogrammer. "Det primære målet er å forvandle berørte landområder til blomstrende økosystemer og bærekraftige samfunn," la hun til.

Mukhtar Babayev, aserbajdsjans minister for økologi og naturressurser og utpekt COP29-president, holdt en videotale på konferansen der han fremhevet målene for COP29. Han uttalte: "Vårt mål er å skape en grønn energisone i de frigjorte områdene. Ved å gjenopprette økosystemer og gjeninnføre bærekraftig praksis, tar vi sikte på å gjøre disse landene om til grønne soner."

Konferansen fortsetter sitt arbeid med diskusjoner knyttet til å identifisere bærekraftige løsninger på landmineproblemet og fremme miljøvern for å sikre tryggere fremtid for alle.

Åpningsdagen så også signering av en intensjonserklæring fra Aserbajdsjans Mine Action Agency (ANAMA) og FNs utviklingsprogram (UNDP). Dokumentet ble tegnet av Vugar Suleymanov, styreleder for Mine Action Agency i Republikken Aserbajdsjan og Alessandra Roccasalvo, UNDPs beboerrepresentant i Aserbajdsjan.

Intensjonserklæringen ser for seg samarbeid i etableringen av Mine Action Centre of Excellence på territoriet til Aserbajdsjan.

Senteret vil gi nasjonal, regional og internasjonal opplæring og kapasitetsbygging, sertifisering og kunnskapsoverføring innen mineaksjon, og fremme forskning og innovasjon innen mineaksjon for å utvikle de nyeste teknologiene og metodikkene innen humanitær minerydding.

Etableringen av senteret er en indikator på Aserbajdsjans intensjon om å øke sine evner i å bekjempe minetrusler og bidra til global innsats for en minefri verden.

Dette initiativet reflekterer Aserbajdsjans forpliktelse til fred, sikkerhet og bærekraftig utvikling, regionalt og globalt samarbeid i samsvar med både nasjonale og internasjonale ambisjoner.

Videre besøkte konferansedeltakerne Zangilan-moskeen, og reiste deretter til Aghali-landsbyen i Zangilan-distriktet for å bli kjent med forholdene som skapes i Aghali-landsbyens ungdomsskole.

Gjestene så også på mineryddingsprosessen og ble informert om Aserbajdsjans aktiviteter på dette domenet.

Konferansen vil fortsette sine sesjoner 31. mai i Baku.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender