Kontakt med oss

Aserbajdsjan

Baku Energy Week åpner et nytt kapittel i Aserbajdsjans energiportefølje  

DELE:

Publisert

on

Shahmar Hajiyev, seniorrådgiver ved Senter for analyse av internasjonale relasjoner

Aserbajdsjan var vertskap for Baku Energy Week, og kombinerte tre prestisjetunge arrangementer som den 29. internasjonale Caspian Oil & Gas Exhibition (4.–6. juni), den 12. Caspian International Power and Green Energy Exhibition (4–6. juni), og det 29. Baku Energy Forum (5. -6 juni) under én paraply. Årets energiarrangementer har blitt deltatt av rundt 300 selskaper fra 37 land. Baku Energy Week samlet selskaper, høytstående gjester, statsmenn og internasjonale eksperter innen energi fra mange land. President for Republikken Aserbajdsjan Ilham Aliyev deltok også på denne viktige begivenheten og talte for åpningen av den 29. Caspian Oil & Gas og 12th Caspian Power-utstillingen som en del av Baku Energy Week. Som bemerket av President Ilham Aliyev «den kaspiske olje- og gassutstillingen startet for 30 år siden i 1994. Denne begivenheten har spilt en viktig rolle i å tiltrekke utenlandske direkteinvesteringer inn i energisektoren i Aserbajdsjan. Siden den gang har denne begivenheten forvandlet seg til en større begivenhet og kalles nå Baku Energy Week, fordi den omfatter alle hovedsegmentene i energipolitikken – olje, gass, oppstrøms, nedstrøms og selvfølgelig grønn energi.

Når det gjelder Baku Energy Week, er det viktig å legge til grunn at Aserbajdsjans vellykkede energipolitikk og strategi forvandlet landet til en regional leder som sikrer energisikkerheten til mange nasjoner. I dag leverer Aserbajdsjan naturgass til europeiske energimarkeder via Trans Adriatic Pipeline (TAP). Fra 2020 til 2023, TAP levert til sammen nesten 31 milliarder kubikkmeter (bcm) naturgass til europeiske kjøpere, hvorav rundt 1.83 bcm er levert til Bulgaria, 3.03 bcm til Hellas og 25.9 bcm til Italia. Landet vil doble eksporten av gass til Europa opp til 20 bcm årlig innen 2027. For tiden er Italia, Hellas, Bulgaria, Romania, Georgia, Turkiye, Ungarn og Serbia kjøpere av aserbajdsjansk naturgass, og snart vil andre land slutte seg til denne listen . Aserbajdsjansk naturgass ble en viktig kilde til diversifisering for europeiske nasjoner for å sikre energisikkerhet.

I hovedsak viser det å være vertskap for en så innflytelsesrik internasjonal begivenhet i Baku Aserbajdsjans rolle som en pålitelig energipartner i globale energimarkeder, samt støtter landets mål for bærekraftig utvikling. Som et energirikt land kan Aserbajdsjan gi betydelige bidrag til karbonfri energi ved å støtte fornybare energikilder. De siste årene har Aserbajdsjan akselerert og økt utbredelsen av fornybare energikilder. For dette formål spiller internasjonalt samarbeid en avgjørende rolle for å fremme grønn energi på global skala, og Aserbajdsjan styrker internasjonalt samarbeid med globale energiselskaper for å øke fornybar kraftkapasitet. Forumet er også minneverdig ettersom Aserbajdsjan har signert med UAEs globale fornybarselskap Masdar for å bygge to solenergi planter i Bilasuvar (445 MW) og Neftchala (315 MW), samt et vindkraftverk i Garadagh, Absheron, med en kapasitet på 240 MW. Den totale investeringen i disse prosjektene er estimert til rundt 1 milliard dollar. Anleggene forventes å produsere en gjennomsnittlig årlig produksjon på totalt 2 milliarder 3025 millioner kWh elektrisitet, og dermed spare 496 millioner kubikkmeter naturgass per år og forhindre mer enn 943 tusen tonn karbondioksidutslipp.

I fjor holdt Aserbajdsjan og De forente arabiske emirater (UAE) en offisiell innvielse av 230 MW Garadagh Solar PV Plant, regionens største operative solcelleanlegg. De anlegg ble bygget på bekostning av utenlandske investeringer verdt 262 millioner dollar. Det er det første solkraftverket i industriell skala som er realisert ved å tiltrekke utenlandske investeringer i landet vårt. Anlegget vil produsere 500 millioner kilowattimer elektrisitet årlig, og spare 110 millioner kubikkmeter naturgass. Anlegget er det første og viktigste fornybare energiprosjektet i Aserbajdsjan, som åpnet nye muligheter for samarbeid mellom Aserbajdsjan og UAE. Aserbajdsjan signerte Parisavtalen i 2016 og forpliktet seg til å redusere nivået av klimagassutslipp med 35 % i 2030 sammenlignet med basisåret (1990). Siden landet har som mål å generere minst 30 % av sin elektrisitet fra fornybare kilder innen 2030, vil implementering av slike prosjekter støtte Aserbajdsjans mål for å øke andelen fornybar energi i sin energiportefølje og oppfylle Parisavtalens mål.  

2024 ble erklært "Green World Solidarity Year" i Aserbajdsjan, og det er et viktig tiltak for å demonstrere Aserbajdsjans engasjement for miljøvern og klimahandling. Landet vil også være vertskap for FNs klimakonferanse i 2024 (UNFCCC COP 29) i Baku for første gang i regionen fra 11. til 22. november 2024. Det er en enorm mulighet til å bringe stats- og regjeringssjefer, sivilsamfunnsorganisasjoner, næringsliv og internasjonale institusjoner sammen i regionen for å takle klimakrisen. Aserbajdsjans engasjement i Baku Energy Week og COP29 viser å utnytte nasjonale kapasiteter og ressurser gjennom strategiske investeringer i fornybare energiprosjekter, støtte initiativer til skogplanting og landenes bærekraftige utviklingspolitikk.

Annonse

Baku COP29 vil være en viktig plattform for å diskutere miljøutfordringer og fokusere på langsiktige klimastrategier og -mål. Dessuten planlegger Aserbajdsjan å ta opp potensielle emner å diskutere under COP29. I følge Huseyn Huseynov, Leder for avdelingen for bærekraftig utvikling og sosialpolitikk ved økonomidepartementet i Republikken Aserbajdsjan, "Aserbajdsjan kommer til å foreslå opprettelsen av en ny nord-sør finansiell mekanisme på COP29. Nord-sør-finansieringsmekanismens rolle vil tjene som en bro mellom nasjonale oljeselskaper (energiselskaper) og internasjonale oljeselskaper (energiselskaper), og viser frem samarbeidsinnsats til global fordel”.

Sammen med miljøproblemer vil fredsagendaen i regionen være et prioritert tema på COP29-agendaen. Som understreket av Elshad Iskandarov, Ambassadør for Aserbajdsjans utenriksdepartement "COP29 som Baku er vert for kan bidra til global fred. Flere og flere bevis viser at kriger og konflikter, så vel som deres konsekvenser – ødeleggelse av biologisk mangfold, utslipp av skadelige stoffer og forurensning av miner, ikke bare forurenser miljøet, men også bringer menneskeheten nærmere den irreversible røde klimalinjen endring". En annen aserbajdsjansk myndighetsperson, Hikmet Hajiyev, Utenrikspolitisk rådgiver for presidenten i Aserbajdsjan understreket at "Aserbajdsjan fortsetter og vil gjøre ytterligere innsats for å gjøre Cop til nok en suksesshistorie med hensyn til fred, og for å gjøre COP29 til en COP for fred ved siden av klimahandlingsspørsmålet."  

Oppsummert er Baku Energy Week og COP29 to store begivenheter som støtter Aserbajdsjans mål for bærekraftig utvikling, da to arrangementer støtter en bredere bruk av fornybare energikilder i hele økonomien og fremskynder den grønne omstillingen. Aserbajdsjans energipolitikk og grønne energiprosjekter vil også forvandle landet til et "grønt energiknutepunkt" i regionen for å eksportere fornybarbasert kraft fra Sør-Kaukasus og Sentral-Asia til Europa.  

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender