Kontakt med oss

Virksomhet

Ozon søker et kompromiss med obligasjonseierne for å opprettholde veksten i e-handel

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Mange internasjonale investorer i teknologi- og forbrukersektorene har vurdert NASDAQ-noterte Ozon for å være et lovende veddemål. Det er den ledende nettforhandleren i Russland, et av få land hvor Amazon ikke har etablert en stor tilstedeværelse. Selskapet har doblet omsetningen på sin plattform hvert år og utvidet sin markedsandel. De siste årene har Ozon vært en enestående veksthistorie, med en verdi som har oversteget 10 milliarder dollar.
Det som skjedde med Ozon de siste ukene har vært et sjokk for investorer. Fra 28. februar suspenderte USA handel med Ozon og andre russiske selskapsaksjer på NASDAQ. Selskapet fant seg selv som gissel for de økte spenningene mellom Russland og Vesten om Ukraina, ettersom handelssuspensjonen utløste en såkalt avnoteringshendelse som nødvendiggjorde tidlig tilbakebetaling av konvertible obligasjoner.

Etter det, som Ozon avslørte 9. mars, har en gruppe obligasjonseiere dannet en spesiell komité og utnevnt investeringsbanken Houlihan Lokey til å gjennomføre samtaler med selskapet med sikte på å finne en rettferdig og bærekraftig løsning for alle interessenter. På sin side hyret Ozon inn finanskonsulent Alvarez & Marsal for å gi råd om situasjonen og inngikk i diskusjoner med en ad hoc-gruppe av obligasjonseiere og deres rådgivere om "konsensuell restrukturering" av forpliktelsene. Ozon har som mål å være i posisjon til å nå en stillstandsavtale med et betydelig antall obligasjonseiere på kort sikt og bli enige om langsiktig restrukturering innen inneværende regnskapsår, som selskapet sa i sin årsrapport publisert i mai.

Suspensjonen av handel på NASDAQ betyr også at de fleste fond ikke kan selge selskapets American Depositary Shares (ADS) på aksjemarkedet. Noen investorer kan prøve å bytte dem mot Russland-handlede aksjer, men dette er ganske vanskelig og ikke et levedyktig alternativ for mange investorer på grunn av kapitalrestriksjoner.

Denne utviklingen kan påvirke Ozons evne til å skaffe ytterligere finansiering negativt, sa selskapet i sin siste årsrapport. I tillegg kan kapitalkontrolltiltak nylig implementert av Russlands sentralbank komplisere overføringen av midler mellom Ozon-kontoene i Russland og Kypros, der holdingselskapet som utstedte obligasjonen er basert.

Bransjeanalytikere har en tendens til å være enige om at under disse omstendighetene ser restrukturering av obligasjonene ut som en gjensidig fordelaktig løsning som vil tillate selskapet å gjennomføre sin strategi i investorens interesse mens full tilbakebetaling, selv om det blir teknisk mulig, kan undergrave selskapets innsats. Forhandlingene med obligasjonseierne om restrukturering går bra, og mange av dem vil sannsynligvis bli enige om foreslåtte vilkår, ifølge folk som er kjent med saken.

Ozons forretningsgrunnlag er fortsatt sterke. Selskapet økte brutto vareverdi (GMV) med 127 % i fjor og sikter til en vekst på 80 % i år til tross for geopolitiske spenninger. Etter å ha investert tungt i sitt eget lager og logistikknettverk, er Ozon nå mindre avhengig av tredjeparts logistikkoperatører og mindre utsatt for importrestriksjoner. En annen styrke ved selskapet er at Ozon, i tillegg til å jobbe med merkevarer, har 90,000 XNUMX kjøpmenn som selger ulike varer via sin markedsplass, og tilbyr en rekke fintech-løsninger for gründere og deres kunder. Denne modellen gjør selskapet mer bærekraftig enn tradisjonelle forhandlere som trenger å omorganisere forsyningskjeden sin som svar på handelsrestriksjoner.

Ozon sa i sine siste uttalelser at det fortsatt er åpent for å jobbe med utenlandske investorer. Fond og enkeltpersoner som er interessert i e-handel og teknologi i markeder over hele EMEA kan fortsatt investere i en rekke selskaper, inkludert Allegro i Polen, Jumia i Nigeria, Hepsiburada i Tyrkia og Kaspi i Kasakhstan. Dessverre, for nå, er de effektivt utestengt fra å komme med på Ozons veksthistorie – en av de mest dynamiske markedsutsiktene i regionen.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender