Kontakt med oss

Virksomhet

Russiske medier: Tidligere administrerende direktører savner forretninger, etter å ha vendt seg til stille familieliv etter sanksjoner

DELE:

Publisert

on

Moskvich Magazine, en populær livsstilspublikasjon for muskovitter, kjørte en nysgjerrig historie om hvordan livsstilen til tidligere administrerende direktører endret seg i kjølvannet av EUs sanksjoner mot dem.

For litt over et år siden, da Dmitrij Konov fortsatt var sjef for et petrokjemisk selskap, besto livet hans av møter, forretningsreiser og papirarbeid. Noen ganger brukte han mer enn to timer på en tre-timers flytur på å svare på e-poster fra kolleger. Og arbeidsdagen hans endte ofte langt etter midnatt. I mars 2022 innførte imidlertid EU personlige sanksjoner mot Konov, og han forlot Sibur for ikke å skape problemer for selskapets internasjonale virksomhet, og da endret timeplanen hans.

Hovedendringen, sier Konov, var at han for første gang på mange år fikk muligheten til å velge hva han skulle gjøre med tiden sin. Han kunne legge seg tidligere og stå opp tidligere. Nå spiser han frokost med sønnen og kjører ham til skolen selv, og tar seg tid til å diskutere sønnens studier og rutinesaker på veien. Nylig tok Konov sønnen med til Kidzania, en karrierepark for barn i Moskva.

Den tidligere lederen av Sibur har nå mer tid til å lese og gå på teater. Som utdannet ved MGIMO University er Konov interessert i utenrikspolitikk og diplomatiets historie. Spesielt liker han bøker av historikeren Jevgenij Tarle. Konov ble sterkt imponert over skuespillet Einstein og Margarita, som finner sted i august 1945, da den berømte fysikeren får vite at USA slapp en atombombe, som han oppfant, på Hiroshima.

Siden omtrent sommeren 2022 har EU sluttet å innføre personlige sanksjoner mot ledere av ikke-statlige russiske selskaper, og har tilsynelatende innsett ineffektiviteten til disse restriksjonene og skjørheten i den juridiske begrunnelsen for å innføre dem. Flere administrerende direktører i store russiske selskaper, som Konov, ble imidlertid satt på sanksjonslisten i fjor vår og ble tvunget til å forlate stillingene sine.

Konov husker at han for noen måneder siden møtte Tigran Khudaverdyan, en tidligere administrerende direktør i teknologifirmaet Yandex, mens han slappet av med familien på et feriested. Når det gjelder Vladimir Rashevsky, tidligere administrerende direktør for gjødselprodusenten Eurochem, ser Konov ham nå sjeldnere. Tidligere skulle de to spise middag sammen og diskutere arbeidsspørsmål som interesserte dem begge – for eksempel klimaagendaen. Det er verdt å nevne at på Sibur Konov viet mye oppmerksomhet til bærekraftig utvikling og resirkulering av polymerer.

Nå har disse arbeidsledige topplederne ikke lenger virksomhet til felles. Sanksjonerte administrerende direktører kommuniserer mindre med hverandre og oftere med folk de tidligere ikke alltid hadde nok tid til – familie og venner. De har sikkert mer fritid nå, men dette vil neppe gjøre dem lykkeligere.

Annonse

"Folk gjorde ting som de elsket og hadde suksess med, og nå har de blitt fratatt den muligheten," forklarer Konov. «Plutselig kan du ikke lenger gjøre det du har lyst til å gjøre, det du har blitt opplært til og det som interesserer deg. Det er et tomrom i sjelen som må fylles. Du må gjøre en spesiell innsats for å gjenoppbygge livet ditt.»

Konov er involvert i utdanning og veldedighetsprosjekter. Han investerer personlig i Formula of Good Deeds-prosjektet, opprettet på hans initiativ i 2016, som forbedrer livskvaliteten i Russlands regioner gjennom utvikling av urban infrastruktur, utdanning, sport og miljøvern. Han legger mer vekt på favorittsporten sin, basketball: han spiller ikke bare, men er også involvert i prosjekter for utvikling i forskjellige regioner rundt om i landet.

Å forbedre kvaliteten på yrkesutdanningene er heller ikke lett. Kjemikaliebedrifter trenger for eksempel bedre utdannede spesialister fra høyere utdanningsinstitusjoner. For å sikre at slike spesialister er tilgjengelige, må bedriftene utarbeide et oppdrag som spesifiserer hvilke faglige kvalifikasjoner studentene må tilegne seg. Dessuten er det nødvendig å omskolere instruktører samt å heve prestisjen til yrker i kjemisk industri. Det viser seg at de fleste videregående studenter tar en kjemi-eksamen for å komme inn på medisinske universiteter, som de anser som mer prestisjefylte. Og mange av dem går på kjemiske ingeniøruniversiteter som en siste utvei og finner deretter arbeid utenfor industrien. Dette er et eksempel på utvalget av problemer Konov prøver å hjelpe til med å løse, gitt hans forretningserfaring.

Konov var en aktiv leder i den siste tiden, og lever nå stort sett et rolig familieliv. Men selv det er noen ganger plaget av sanksjoner. Han ble sporet på sidespor under en nyttårsferie med familien for å sende skriftlige forklaringer og dokumenter til advokatene sine for å hjelpe dem med å forberede høringen for å oppheve sanksjonene mot ham. Når og hvis det skjer, vil Konov kanskje kunne gjøre det han elsker og vet hvordan han skal gjøre: skape nye bransjer og produkter og bygge sosiale bånd, inkludert internasjonale.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender