Kontakt med oss

Konkurranse

Kommisjonen lanserer sonde på Facebook Marketplace

Publisert

on

I dag (4. juni) har EU-kommisjonen åpnet en formell etterforskning for å vurdere om Facebook brøt EUs konkurranseregler, skriver Catherine Feore. 

Online rubrikkannonseleverandører annonserer sine tjenester via Facebook, samtidig konkurrerer de med Facebooks egen online rubrikkannonsetjeneste, 'Facebook Marketplace'. Kommisjonen undersøker om Facebook kan ha gitt Facebook Marketplace en urettferdig konkurransefortrinn ved å bruke data innhentet fra konkurrerende leverandører mens de annonserer på Facebook. 

Den formelle etterforskningen vil også vurdere om Facebook knytter sin online rubrikkannonsetjeneste 'Facebook Marketplace' til sitt sosiale nettverk. Kommisjonen vil undersøke om måten Facebook Marketplace er innebygd i det sosiale nettverket utgjør en form for tilknytning som gir den en fordel når den når ut til kunder. Som en 'sosial markedsplass' kan du også se bredere profiler, felles venner og chatte ved hjelp av Facebook messenger, funksjoner som er forskjellige fra andre leverandører.

Kommisjonen påpeker at med nesten tre milliarder mennesker som bruker Facebook på månedlig basis og nesten syv millioner firmaer som annonserer, har Facebook tilgang til enorme mengder data om aktivitetene til brukere av det sosiale nettverket og utover, slik at det kan målrettes mot spesifikke kundegrupper. .

Konserndirektør Margrethe Vestager, med ansvar for konkurransepolitikken, sa: “Vi vil se nærmere på om Facebook har et unødig konkurransefortrinn, spesielt i online rubrikkannonsesektoren, der folk kjøper og selger varer hver dag, og hvor Facebook konkurrerer også med selskaper det samler inn data fra. I dagens digitale økonomi skal data ikke brukes på måter som fordreier konkurransen. ” 

UK: 'Vi vil samarbeide tett med EU-kommisjonen'

Storbritannias konkurranse- og markedsføringsmyndighet (CMA) har også startet en undersøkelse av Facebooks aktiviteter på dette området. Kommisjonens talsmann for konkurranse, Ariana Podesta, sa: "Kommisjonen vil søke å jobbe tett med Storbritannias konkurranse- og markedsmyndighet når de uavhengige undersøkelsene utvikler seg."

Andrea Coscelli, administrerende direktør i CMA, sa: “Vi har til hensikt å undersøke Facebooks bruk av data grundig for å vurdere om forretningspraksis gir det en urettferdig fordel i online dating og rubrikkannonsesektoren.

“Enhver slik fordel kan gjøre det vanskeligere for konkurrerende selskaper å lykkes, inkludert nye og mindre virksomheter, og kan redusere kundevalget.

"Vi vil jobbe tett med EU-kommisjonen når vi undersøker disse spørsmålene, og fortsetter vår koordinering med andre byråer for å takle disse globale problemene."

CMA har fremhevet hvordan Facebook-påloggingen, som kan brukes til å logge på andre nettsteder, apper og tjenester ved hjelp av deres Facebook-påloggingsdetaljer, kan brukes til fordel for Facebooks egne tjenester. CMA fremhever også 'Facebook Dating' - en datingprofiltjeneste den lanserte i Europa i 2020.

Separat fra denne nye undersøkelsen om Facebooks bruk av markedsføringsdata, har Storbritannias Digital Markets Unit (DMU) begynt å se på hvordan oppførselskoder kan fungere i praksis for å styre forholdet mellom digitale plattformer og grupper, for eksempel små bedrifter, som stole på disse plattformene for å nå potensielle kunder. 

DMU opererer i 'skygge', ikke-lovfestet form, i påvente av lovgivning som vil gi den full fullmakt. I forkant av dette vil CMA fortsette sitt arbeid for å fremme konkurranse og forbrukernes interesser i digitale markeder, inkludert å iverksette håndhevingstiltak der det er nødvendig.

Virksomhet

Antitrust: Kommisjonen sender erklæring om innvendinger til Apple om App Store-regler for musikkstrømmeleverandører

Publisert

on

EU-kommisjonen har informert Apple om sin foreløpige oppfatning om at den forvrengte konkurransen i markedet for musikkstrømming ettersom den misbrukte sin dominerende posisjon for distribusjon av musikkstrømningsapper gjennom App Store. Kommisjonen tar anledning til den obligatoriske bruken av Apples egen kjøpsmekanisme i app som er pålagt musikkstrømningsapputviklere for å distribuere appene sine via Apples App Store. Kommisjonen er også bekymret for at Apple bruker visse begrensninger på apputviklere som hindrer dem i å informere iPhone- og iPad-brukere om alternative, billigere kjøpsmuligheter.

Erklæringen vedrører anvendelsen av disse reglene på alle musikkstrømningsapps, som konkurrerer med Apples musikkstrømningsapp "Apple Music" i Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet (EEA). Det følger opp en klage fra Spotify. Kommisjonens foreløpige syn er at Apples regler forvrenger konkurransen i markedet for musikkstrømningstjenester ved å øke kostnadene for konkurrerende apputviklere for musikkstrømming. Dette fører igjen til høyere priser for forbrukerne for deres musikkabonnement i app på iOS-enheter. I tillegg blir Apple mellommann for alle IAP-transaksjoner og overtar faktureringsforholdet, samt tilhørende kommunikasjon for konkurrenter. Hvis det blir bekreftet, vil denne oppførselen være i strid med artikkel 102 i traktaten om Den europeiske unions funksjon (TFEU) som forbyr misbruk av en dominerende markedsposisjon. Sendingen av en innsigelseserklæring foregriper ikke resultatet av en etterforskning.

Konserndirektør Margrethe Vestager, med ansvar for konkurransepolitikken, sa: “App-butikker spiller en sentral rolle i dagens digitale økonomi. Vi kan nå handle, få tilgang til nyheter, musikk eller filmer via apper i stedet for å besøke nettsteder. Vårt foreløpige funn er at Apple er en portvokter for brukere av iPhones og iPads via App Store. Med Apple Music konkurrerer Apple også med leverandører av musikkstrømmer. Ved å sette strenge regler i App Store som ulemper konkurrerende musikkstrømmetjenester, fratar Apple brukere billigere valg av musikkstrømning og fordreier konkurransen. Dette gjøres ved å belaste høye provisjonsgebyrer for hver transaksjon i App Store for rivaler og ved å forby dem å informere sine kunder om alternative abonnementsalternativer. ” En fullstendig pressemelding er tilgjengelig på nett.

Fortsett å lese

Konkurranse

Vestager anklager Apple for å misbruke sin rolle som portvokter i markedet for musikkstrømming

Publisert

on

EU-kommisjonen anklager Apple for å misbruke sin posisjon som portvakt i markedet for musikkstrømming.

I sin 'innvendingserklæring' sier kommisjonen utviklere av musikkstrømmeapp som ønsker å nå Apple-enhetsbrukere (iPhone, iPad), må bruke Apple Store og blir belastet 30% provisjonsavgift på alle abonnementene. De er også forpliktet til å følge Apples 'anti-styringsbestemmelser', som begrenser utviklere fra å informere forbrukerne om alternative kjøpsmuligheter utenfor apper. 

Konserndirektør Margrethe Vestager, med ansvar for konkurransepolitikken, sa: “Vår foreløpige oppdagelse er at Apple er en portvakt for brukere av iPhones og iPads via App Store. Med Apple Music konkurrerer Apple også med leverandører av musikkstrømmer. Ved å sette strenge regler i App Store som ulemper konkurrerende musikkstrømmetjenester, fratar Apple brukere billigere valg av musikkstrømning og fordreier konkurransen. Dette gjøres ved å belaste høye provisjonsgebyrer for hver transaksjon i App Store for rivaler og ved å forby dem å informere sine kunder om alternative abonnementsalternativer. ”

Markus Ferber MEP, talsmann for European People's Party-gruppen om økonomiske forhold, ønsket utviklingen velkommen: ”Det er alltid stor risiko for misbruk for en plattformoperatør som Apple å prioritere sine egne tjenester på sin plattform sammenlignet med konkurrerende tjenester. 

“Apple har brukt App Store sin en stund for å holde konkurrentene i sjakk ved å bruke tvilsomme kontraktlige klausuler og ublu gebyrer. Ved å benytte seg av denne konkurransebegrensende fremgangsmåten, forhindrer portvoktere som Apple ekte konkurranse i utgangspunktet. ”

På overtid

Ferber kalte også kommisjonens handling for lang tid: “Det tok år for EUs konkurransemyndigheter å få tak i saken. Apples konkurrenter har måttet ta treff i mellomtiden. Vi må raskt gå fra etterfølgende konkurransehåndhevelse til forhåndsforebygging av markedsmisbruk. Loven om digitale markeder kan være et kraftig verktøy i denne forbindelse. ”

Fortsett å lese

Bredbånd

På tide at #EuropeanUnion lukker langvarige # kjønnsdifferanser

Publisert

on

EU presenterte nylig sin European Skills Agenda, en ambisiøs ordning for både å kvalifisere og omskille blokkens arbeidsstyrke. Retten til livslang læring, nedfelt i den europeiske søylen for sosiale rettigheter, har fått ny betydning i kjølvannet av koronaviruspandemien. Som Nicolas Schmit, kommisjonær for jobber og sosiale rettigheter, forklarte: ”Kompetansen av arbeidsstyrken vår er et av våre sentrale svar på utvinningen, og å gi folk sjansen til å bygge ferdighetssettene de trenger er nøkkelen til å forberede seg på det grønne og digitale overganger ”.

Faktisk, mens den europeiske blokken ofte har skapt overskrifter for sine miljøinitiativer - særlig midtpunktet i Von der Leyen-kommisjonen, den europeiske grønne avtalen - tillot det digitalisering å falle noe ved veikanten. Et estimat antydet at Europa bare utnytter 12% av sitt digitale potensial. For å utnytte dette forsømte området, må EU først adressere de digitale ulikhetene i blokkens 27 medlemsland er adressert.

2020 Digital Economy and Society Index (DESI), en årlig sammensatt vurdering som oppsummerer Europas digitale ytelse og konkurranseevne, bekrefter denne påstanden. Den siste DESI-rapporten, som ble utgitt i juni, illustrerer ubalansen som har forlatt EU overfor en digital digital lappeteppe. Den sterke splittelsen som DESIs data avslører - splittelser mellom ett medlemsland og det neste, mellom landlige og urbane områder, mellom små og store bedrifter eller mellom menn og kvinner - gjør det klart og tydelig at mens noen deler av EU er forberedt på det neste generasjon av teknologi, henger andre betydelig etter.

Et gjespende digitalt skille?

DESI evaluerer fem hovedkomponenter i digitalisering - tilkobling, menneskelig kapital, opptak av internettjenester, firmaers integrering av digital teknologi og tilgjengeligheten av digitale offentlige tjenester. På tvers av disse fem kategoriene åpnes det for en klar rift mellom de land som har best ytelse og de som svinner nederst i flokken. Finland, Malta, Irland og Nederland skiller seg ut som stjerneutøvere med ekstremt avanserte digitale økonomier, mens Italia, Romania, Hellas og Bulgaria har mye grunn til å gjøre opp.

Dette generelle bildet av et utvidet gap når det gjelder digitalisering, fremheves av rapportens detaljerte seksjoner om hver av disse fem kategoriene. Aspekter som bredbåndsdekning, internetthastigheter og neste generasjons tilgangskapasitet, for eksempel, er alle kritiske for personlig og profesjonell digital bruk - men likevel kommer deler av Europa til kort på alle disse områdene.

Vilt avvikende tilgang til bredbånd

Bredbåndsdekning i landlige områder er fortsatt en spesiell utfordring - 10% av husholdningene i Europas landlige soner er fortsatt ikke dekket av noe fast nettverk, mens 41% av landlige hjem ikke dekkes av neste generasjons tilgangsteknologi. Det er derfor ikke overraskende at betydelig færre europeere som bor på landsbygda har de grunnleggende digitale ferdighetene de trenger, sammenlignet med landsmenn i større byer og tettsteder.

Mens disse tilkoblingshullene i landlige områder er urovekkende, spesielt med tanke på hvor viktige digitale løsninger som presisjonsjordbruk vil være for å gjøre den europeiske landbrukssektoren mer bærekraftig, er problemene ikke begrenset til landlige soner. EU hadde satt seg et mål om at minst 50% av husholdningene skulle ha abonnement med ultrahurtig bredbånd (100 Mbps eller raskere) innen utgangen av 2020. I følge DESI-indeksen for 2020 er EU imidlertid langt under merket: bare 26 % av europeiske husstander har abonnert på slike raske bredbåndstjenester. Dette er et problem med opptak, snarere enn infrastruktur - 66.5% av europeiske husholdninger er dekket av et nettverk som kan tilby minst 100 Mbps bredbånd.

Nok en gang er det en radikal avvik mellom frontløperne og laggardene i kontinentets digitale løp. I Sverige har mer enn 60% av husholdningene tegnet ultrahurtig bredbånd - mens i Hellas, Kypros og Kroatia har mindre enn 10% av husstandene så rask service.

SMB faller bak

En lignende historie plager Europas små og mellomstore bedrifter (SMB), som representerer 99% av alle virksomheter i EU. Bare 17% av disse selskapene bruker skytjenester, og bare 12% bruker big data-analyse. Med så lav grad av adopsjon for disse viktige digitale verktøyene, risikerer europeiske små og mellomstore bedrifter å falle bak ikke bare selskaper i andre land - 74% av små og mellomstore bedrifter i Singapore, for eksempel, har identifisert cloud computing som en av investeringene med mest målbar innvirkning på sin virksomhet - men å miste terreng mot større EU-selskaper.

Større bedrifter formørker overveiende SMB-er på integrering av digital teknologi - rundt 38.5% av de store bedriftene høster allerede fordelene av avanserte skytjenester, mens 32.7% er avhengige av big data-analyse. Siden SMB er ansett som ryggraden i den europeiske økonomien, er det umulig å forestille seg en vellykket digital overgang i Europa uten at mindre selskaper øker tempoet.

Digital skillet mellom innbyggerne

Selv om Europa klarer å lukke disse hullene i digital infrastruktur, betyr det imidlertid lite
uten menneskelig kapital for å sikkerhetskopiere det. Rundt 61% av europeerne har i det minste grunnleggende digitale ferdigheter, selv om dette tallet faller urovekkende lavt i noen medlemsland - i Bulgaria har for eksempel bare 31% av innbyggerne til og med de mest grunnleggende programvareferdighetene.

EU har fortsatt problemer med å utstyre innbyggerne med de grunnleggende ferdighetene som i økende grad blir en forutsetning for en lang rekke stillinger. Foreløpig har bare 33% av europeere mer avanserte digitale ferdigheter. Informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) -spesialister utgjør i mellomtiden et magert 3.4% av EUs totale arbeidsstyrke - og bare 1 av 6 er kvinner. Dette har ikke overraskende skapt vanskeligheter for små og mellomstore bedrifter som sliter med å rekruttere disse svært etterspurte spesialistene. Rundt 80% av selskapene i Romania og Tsjekkia rapporterte om problemer med å prøve å fylle stillinger for IKT-spesialister, en ulempe som utvilsomt vil bremse disse landenes digitale transformasjoner.

Den siste DESI-rapporten viser i sterk lettelse de ekstreme forskjellene som vil fortsette å hindre Europas digitale fremtid til de blir adressert. Den europeiske ferdighetsagendaen og andre programmer som skal forberede EU på sin digitale utvikling, er velkomne skritt i riktig retning, men europeiske beslutningstakere bør legge ut en omfattende ordning for å bringe hele blokken opp i fart. De har også den perfekte muligheten til det - utvinningsfondet på € 750 milliarder euro foreslått for å hjelpe den europeiske blokken å komme seg på beina igjen etter koronaviruspandemien. Europakommisjonens president Ursula von der Leyen har allerede understreket at denne enestående investeringen må omfatte bestemmelser for Europas digitalisering: DESI-rapporten har gjort det klart hvilke digitale hull som må løses først.

Fortsett å lese
Annonse

Twitter

Facebook

Annonse

Trender