Kontakt med oss

Digital økonomi

Digitale kontrakter: EUs regler om digitalt innhold og salg av varer trer i kraft

DELE:

Publisert

on

1. januar nye EU-regler vedr digitalt innhold og på salg av varer inngått søknad. Fra nå av vil det være lettere for forbrukere og bedrifter å kjøpe og selge digitalt innhold, digitale tjenester og varer og «smartvarer» over hele EU. Justiskommissær Didier Reynders sa: «2022 starter med en veldig positiv tone for EU-forbrukere og bedrifter. EU-forbrukere vil nå ha de samme rettighetene i tilfelle problemer eller mangler med digitalt innhold, digitale tjenester eller smarte produkter som de har med alle andre varer, uansett hvor de kjøpte disse varene og tjenestene fra i EU. Våre harmoniserte regler styrker ikke bare forbrukernes rettigheter, de vil også oppmuntre bedrifter til å selge sine varer og tjenester over hele EU ved å gi rettssikkerhet. Dette vil hjelpe forbrukere i millioner av daglige transaksjoner. Jeg oppfordrer de medlemslandene som ennå ikke har innført de nye reglene om å gjøre det uten forsinkelse.»

Med de nye reglene om digitale kontrakter vil forbrukere være beskyttet når digitalt innhold (f.eks. nedlastet musikk eller programvare) og digitale tjenester er feil. De vil ha en juridisk rett til en løsning for eksempel prisavslag eller heve kontrakten og få refusjon. Varesalgsdirektivet vil sikre samme beskyttelsesnivå for forbrukere når de handler på nett fra hele EU eller i en butikk, og dekker alle varer inkludert varer med digitale komponenter (f.eks. et smart kjøleskap). De nye reglene opprettholder minimumsgarantiperioden på to år fra det tidspunkt forbrukeren mottar varen og gir en ettårsperiode for omvendt bevisbyrde til fordel for forbrukeren. I praksis betyr det at det i løpet av det første året vil være opp til selger å bevise at varen ikke var feil fra starten.

Flertallet av medlemslandene har fullført både direktivet om digitalt innhold og direktivet om salg av varer. Kommisjonen vil følge nøye med på gjennomføringen for de gjenværende medlemslandene. Faktisk er flere overtredelsesprosedyrer mot medlemsland som ennå ikke har varslet sine innføringstiltak allerede i gang. Mer informasjon finner du på sidene på digitale kontraktsregler og i faktaark.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender