Kontakt med oss

Digital teknologi

'La deg bli overvåket': EUs regjeringer skal bli enige om chatkontroll med brukerens "samtykke"

DELE:

Publisert

on


Basert på et nytt forslag fra den belgiske innenriksministeren, kunne EUs regjeringer slutte seg til den mye kritiserte regelverket om seksuelle overgrep mot barn (CSAR eller chat-kontroll) allerede i juni. Dette avslører intern informasjon lekket til Piratpartiets MEP og skyggeordfører Patrick Breyer.


Konkret, ifølge forslaget, vil brukere av apper med kommunikasjonsfunksjon måtte godta via vilkår og betingelser eller popup-meldinger at alle bilder og videoer som sendes til andre skal skannes automatisk og eventuelt rapporteres til EU og politiet. For dette formål vil overvåking av bakdører måtte integreres i tidligere sikkert ende-til-ende-krypterte messenger-tjenester, selv om belgierne hevder at deres foreslåtte "opplastingsmoderering"-ordning skiller seg fra den mye kritiserte "klientsideskanningen".

Hvis en bruker ikke godtar skanning av sine private bilder og videoer, vil de fortsatt kunne bruke tjenesten for å sende tekstmeldinger, men vil ikke lenger kunne dele bilder og videoer. Skanneralgoritmene er ment å rapportere kjent CSAM så vel som ukjente bilder og videoer som anses som potensielt mistenkelige av 'kunstig intelligens'-teknologi. Skanning av tekstmeldinger for indikasjoner på grooming, som hittil knapt har vært benyttet, ville bli tatt ut av lovutkastet, i likhet med skanning av lydkommunikasjon, som ikke er i bruk i det hele tatt.

Da forslaget først ble presentert 8. mai, uttrykte flere tidligere kritiske regjeringer sin støtte og åpenhet. Forslaget skal behandles på nytt i overmorgen (24. mai)[1]. EUs innenriksministre vil møtes rett etter det europeiske valget og kan godkjenne lovutkastet.

«Det lekkede belgiske forslaget betyr at essensen av EU-kommisjonens ekstreme og enestående innledende chatkontrollforslag vil bli implementert uendret,» advarer MEP og mest fremtredende motstander av chatkontroll Patrick Breyer (Piratpartiet). «Å bruke messenger-tjenester utelukkende for teksting er ikke et alternativ i det 21. århundre. Og å fjerne utskeielser som uansett ikke blir brukt i praksis, er en skamplett.

Millioner av private chatter og private bilder av uskyldige borgere skal gjennomsøkes ved hjelp av upålitelig teknologi og deretter lekkes uten at de berørte chat-brukerne engang er eksternt koblet til seksuelle overgrep mot barn – dette vil ødelegge vårt digitale korrespondansevern. Våre nakenbilder og familiebilder ville ende opp med fremmede i hvis hender de ikke hører hjemme og som de ikke er trygge hos. Til tross for leppeservice som ble betalt for kryptering, ville skanning på klientsiden undergrave tidligere sikker ende-til-ende-kryptering for å gjøre smarttelefonene våre til spioner - dette ville ødelegge sikker kryptering.

Jeg er bekymret over at EU-regjeringer som har vært kritiske så langt, berømmer de ompakkede planene, som truer med å velte den tidligere blokkerende minoriteten. Det er ennå ikke bedt om en skriftlig uttalelse fra rådets juridiske tjeneste om dette åpenbare bruddet på grunnleggende rettigheter. Hvis EU-regjeringene virkelig går inn i trilogforhandlingene med denne radikale posisjonen med vilkårlig chatkontrollskanning, viser erfaring at parlamentet risikerer gradvis å forlate sin opprinnelige posisjon bak lukkede dører og gå med på dårlige og farlige kompromisser som setter vår nettsikkerhet i fare.

Nå er tiden inne for å ta til barrikadene for privatliv og sikker kryptering!'
[1] https://www.parlament.gv.at/dokument/XXVII/EU/184770/imfname_11373735.pdf

Breyers informasjonsside og dokumentarkiv om chatkontrollforslaget: https://www.chatcontrol.eu

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender