Kontakt med oss

Digital teknologi

Kunstig intelligens: EU må øke tempoet

DELE:

Publisert

on

EU-investeringer i kunstig intelligens holder ikke tritt med globale ledere, og resultatene av EU-finansierte AI-prosjekter overvåkes ikke systematisk. Koordinering mellom EU og medlemsland er ineffektiv på grunn av mangel på styringsverktøy og EU har så langt hatt liten suksess med å utvikle Europas kunstige intelligens-økosystem, ifølge en rapport fra Den europeiske revisjonsretten.


Siden 2018 har EU-kommisjonen iverksatt flere tiltak og jobbet med viktige byggeklosser for å fremme EUs AI-økosystem, som regulering, infrastruktur, forskning og investeringer. I tillegg tok EU tidlige skritt for å utforske AI-risikoer, noe som førte til verdens første generelle regler for bruk av AI.

EU-tiltakene var imidlertid ikke godt koordinert med medlemslandenes tiltak, og overvåkingen av investeringene var ikke systematisk. Fremover vil sterkere styresett og flere – og bedre målrettede – offentlige og private investeringer i EU være avgjørende for at EU skal nå sine AI-ambisjoner.

EU står overfor utfordringer i det globale kapløpet om AI-investeringer. Siden 2015 har venturekapitalinvesteringene vært lavere enn i de andre AI-ledende regionene: USA og Kina. Ifølge estimater ble det totale investeringsgapet for kunstig intelligens mellom USA og EU mer enn doblet mellom 2018 og 2020 (med mer enn 10 milliarder euro etter EU).

På dette bakteppet har EU gradvis tatt skritt for å utvikle et rammeverk for å koordinere AI på tvers av blokken ved å skalere opp investeringer og tilpasse reguleringen. I 2018 og 2021 ble kommisjonen og EUs medlemsland enige om tiltak for å utvikle et AI-økosystem av fortreffelighet og tillit, som vil sette EU på veien til en global leder innen banebrytende, etisk og sikker AI.

"Større og fokuserte AI-investeringer er en spillskifter når det gjelder å sette hastigheten på EUs økonomiske vekst i årene som kommer," sa ECA-medlem Mihails Kozlovs som ledet tilsynet. «6I AI-løpet er det en risiko for at vinneren tar alt. Hvis EU ønsker å lykkes med sin ambisjon, må EU-kommisjonen og medlemslandene slå seg sammen mer effektivt, øke tempoet og frigjøre EUs potensial til å lykkes i denne pågående store teknologiske revolusjonen.»

Kommisjonens AI-planer for 2018 og 2021 er omfattende og stort sett i tråd med internasjonal beste praksis. Mer enn fem år etter den første planen er imidlertid rammeverket for koordinering og regulering av EU-investeringer i AI fortsatt under arbeid. Revisorene er kritiske til kommisjonens koordinering med medlemslandene, som kun har hatt «begrensede effekter». Dette var fordi den utøvende makten manglet nødvendige styringsverktøy og informasjon.

Annonse

Troverdigheten til EU-planene ble ytterligere lidd ettersom kommisjonen ikke hadde satt opp et skikkelig system for å overvåke hvordan AI-investeringer presterer. Det var heller ikke klart hvordan medlemslandene ville bidra til EUs samlede investeringsmål, noe som betyr at det ikke har vært noen EU-oversikt. 

EUs investeringsmål forblir for vage og utdaterte: de har ikke endret seg siden 2018, og mangelen på ambisjoner for investeringsmål står i kontrast til målet om å bygge et globalt konkurransedyktig AI-økosystem. Selv om kommisjonen generelt klarte å skalere opp EUs budsjettutgifter til AI-forskningsprosjekter, økte det ikke den private medfinansieringen nevneverdig. Kommisjonen må også gjøre mer for å sikre at resultatene fra EU-finansierte forskningsprosjekter innen AI blir fullt ut kommersialisert eller utnyttet. 

Kommisjonen iverksatte tiltak for å få på plass finansielle og infrastruktur-enablere for AI-utvikling og bruk. Imidlertid har EU-finansiert infrastruktur – som testanlegg, datarom eller en AI-on-demand-plattform – vært treg med å komme i gang. Faktisk har AI-planer så langt utløst bare beskjeden EU-kapitalstøtte (som egenkapitalfinansiering) for innovatører. De nylige EU-tiltakene for å oppnå et indre marked for data er fortsatt i startfasen, og kan ikke umiddelbart øke AI-investeringer.

AI omfatter nye teknologier innen raskt utviklende områder, inkludert robotikk, big data og cloud computing, høyytelses databehandling, fotonikk og nevrovitenskap. USA har lenge vært en frontløper innen AI, mens Kina planlegger å bli den globale AI-lederen innen 2030, med begge land som er avhengige av betydelige private investeringer gjennom sine teknologigiganter.

EUs AI-mål for offentlige og private investeringer var €20 milliarder i perioden 2018-2020, og €20 milliarder hvert år i løpet av det følgende tiåret; Kommisjonen satte opp å øke EUs AI-finansiering til 1.5 milliarder euro i perioden 2018-2020 og 1 milliard euro per år i 2021-2027.

Andelen bedrifter i EU som bruker kunstig intelligens, varierer betydelig mellom medlemslandene. Frankrike og Tyskland har annonsert de største offentlige AI-investeringene, mens fire land fortsatt mangler AI-strategier i det hele tatt. EU har et ambisiøst mål om å nå 75 % av bedriftene som bruker kunstig intelligens innen 2030. I 2021 var Europa og Sentral-Asia sammen ansvarlige for bare 4 % av AI-patentsøknadene over hele verden.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender