Kontakt med oss

Entreprenører

Vinnerne av Europas største ungdomsentreprenørfestival avduket

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

370,000 40 unge gründere fra 2021 land konkurrerte om å bli Europas selskap og årets oppstart på FNs verdensferdighetsdag XNUMX.

Swim.me og Scribo er kåret til vinnerne av JA Europe Enterprise Challenge og Company of the Year Competition, etter å ha kjempet den med Europas beste unge gründere i dag i Gen-E 2021, den største entreprenørskapsfestivalen i hele Europa.

Organisert av JA Europe og vert i år av JA Litauen, kombinerer Gen-E-festivalen to årlige priser, Company of the Year Competition (CoYC) og European Enterprise Challenge (EEC).

Annonse

Etter presentasjoner fra 180 selskaper ledet av noen av de lyseste unge gründerhodene i Europa, ble vinnerne kunngjort ved en virtuell seremoni.

Vinnerne av European Enterprise Challenge for entreprenører i universitetsalderen var som følger:

  • 1st - Swim.me (Hellas) som opprettet en smart bærbar enhet som bevarer orienteringen til blinde svømmere i bassenget. Systemet består av en miljøvennlig badehette og beskyttelsesbriller og er beregnet for bruk under treningsforhold.
  • 2nd - Demp (Portugal), en lydabsorpsjonsmodul som er i stand til å eliminere ekko / etterklang og uønskede frekvenser i et rom ved å bruke stoffrester. Stoler på som en profesjonell, bærekraftig og innovativ løsning som fremmer en sirkulær økonomi.
  • 3rd - Hjárni (Norge), hvis mål er å bli verdens mest foretrukne leverandør av miljøvennlige garvemidler for bærekraftig lærproduksjon. Mens Europas lær genererer en årlig verdikjedeomsetning på 125 milliarder euro, er 85% av dette skinnet laget med krom, noe som er farlig for både helse og miljø.

Vinnerne av Årets selskapskonkurranse var som følger:

Annonse
  • 1st - Scribo (Slovakia), en løsning for tørkeslette markører som ikke resirkuleres og produserer avfall på 35 milliarder plastmarkører hvert år. De har utviklet nullavfall tørrslett tavlemarkører laget av resirkulert voks.
  • 2nd - FlowOn (Hellas), en innovativ adapter som konverterer utekraner til “smarte kraner” som regulerer vannstrømmen, reduserer vannforbruket med opptil 80% og reduserer eksponeringen for virus og bakterier med mer enn 98%.
  • 3rd - Lazy Bowl (Østerrike), er et kvinnelig selskap som spesialiserer seg i frysetørket frukt 'smoothiebowls' som er fri for både fargestoffer og konserveringsmidler.

For første gang noensinne ble Gen-E-festivalen kjent som en ”JA Europe Teacher of the Year Award”. Prisen søker å anerkjenne lærernes rolle for å inspirere og motivere unge mennesker, for å hjelpe dem med å oppdage potensialet og få dem til å tro på deres makt til å handle og endre fremtiden.

Sedipeh Wägner, en lærer fra Sverige, vant prisen. Fru Wägner er en erfaren JA-lærer som underviser ved introduksjonsprogrammet, dedikert til migranter og sårbare studenter for å forberede seg på det nasjonale programmet, lære dem svensk og muligens utfylle sin tidligere utdanning for å oppfylle de svenske videregående nivåene og standardene. 

JA Europe, som arrangerte festivalen, er Europas største ideelle organisasjon i Europa dedikert til å skape veier for ansettbarhet, jobbskaping og økonomisk suksess. Nettverket opererer i 40 land, og i fjor nådde programmene nesten 4 millioner unge mennesker med støtte fra over 100,000 forretningsfrivillige og 140,000 XNUMX lærere og lærere.

JA Europe-sjef Salvatore Nigro sa: ”Vi er glade for å kunngjøre årets vinnere av JA Company of the Year Competition and Enterprise Challenge. Hvert år kjemper over 370,000 XNUMX studenter over hele Europa ved å designe sine egne miniselskaper og nyetableringer for å konkurrere på Gen-E, Europas største entreprenørskapsfestival.

"Vår intensjon er alltid å bidra til å øke karriereambisjonene og forbedre ansettbarhet, gründerferdigheter og holdninger. Unge gründere har så mye å tilby samfunnet vårt, og hvert år ser vi en ny bølge av entusiasme mot å løse samfunnsproblemer med eget entreprenørskap. Det gjenspeiles i vinnerne igjen i år, at unge gründere ikke bare ser forretning som et middel til et økonomisk mål, men som en plattform for å forbedre samfunnet og hjelpe mennesker rundt dem. ”

JA Europe er den største ideelle organisasjonen i Europa dedikert til å forberede unge mennesker på sysselsetting og entreprenørskap. JA Europe er medlem av JA Worldwide® som i 100 år har levert hendene på, erfaringsbasert læring innen entreprenørskap, arbeidsberedskap og økonomisk kompetanse.

JA skaper veier for ansettbarhet, jobbskaping og økonomisk suksess. Siste skoleår nådde JA-nettverket i Europa nesten 4 millioner unge mennesker i 40 land med støtte fra nesten 100,000 forretningsfrivillige og over 140,000 XNUMX lærere / lærere.

Hva er COYC og JA Company Program? JA Europe Company of the Year Competition er den årlige europeiske konkurransen til de beste JA Company Program-teamene. JA Company-programmet gir videregående studenter (i alderen 15 til 19 år) mulighet til å fylle et behov eller løse et problem i samfunnet deres og lærer dem praktiske ferdigheter som kreves for å konseptualisere, kapitalisere og administrere sin egen virksomhetssatsning. Gjennom å bygge sitt eget selskap samarbeider studentene, tar viktige forretningsbeslutninger, kommuniserer med flere interessenter og utvikler gründerkunnskap og ferdigheter. Hvert år deltar mer enn 350,000 30,000 studenter over hele Europa i dette programmet og skaper mer XNUMX XNUMX miniselskaper.

Hva er EEC og JAs oppstartsprogram? European Enterprise Challenge er den årlige europeiske konkurransen til de beste JA Start Up Program-lagene. Oppstartsprogrammet lar videregående studenter (i alderen 19 til 30 år) oppleve å drive sitt eget selskap, og vise dem hvordan de kan bruke talentene sine til å starte sin egen virksomhet. Studentene utvikler også holdninger og ferdigheter som er nødvendige for personlig suksess og ansettelsesevne, og får viktig forståelse innen selvstendig næringsdrivende, virksomhetsskaping, risikotaking og takling av motgang, alt sammen med erfarne forretningsfrivillige. Hvert år deltar mer enn 17,000 20 studenter fra 2,500 land over hele Europa i dette programmet, og skaper XNUMX+ nyetableringer per år.

Fortsett å lese
Annonse

Banking

COVID-19 avslører manglene ved et papirbasert handelssystem

Publisert

on

I følge en fersk rapport fra International Chamber of Commerce, da COVID-19 avslører manglene ved et papirbasert handelssystem, finner finansinstitusjoner (FI) måter å holde handel i omløp. Den sier at problemet som står overfor i dag er forankret i handelens mest vedvarende sårbarhet: papir. Paper er finanssektorens akilleshæl. Forstyrrelsen skulle alltid skje, det eneste spørsmålet var når, skriver Colin Stevens.

Foreløpige ICC-data viser at finansinstitusjoner allerede føler at de blir påvirket. Mer enn 60% av respondentene på det nylige COVID-19-supplementet til Trade Survey forventer at deres handelsstrømmer vil avta med minst 20% i 2020.

Pandemien introduserer eller forverrer utfordringene i handelsfinansieringsprosessen. For å bekjempe det praktiske med handelsfinansiering i et COVID-19-miljø, indikerte mange banker at de tok sine egne tiltak for å lempe på interne regler om originaldokumentasjon. Imidlertid rapporterer bare 29% av respondentene at deres lokale tilsynsmyndigheter har gitt støtte for å legge til rette for pågående handel.

Det er en kritisk tid for infrastrukturoppgraderinger og økt åpenhet, og mens pandemien har forårsaket mange negative effekter, er en potensiell positiv innvirkning at den har gjort det klart for industrien at det må gjøres endringer for å optimalisere prosesser og forbedre det samlede funksjon av internasjonal handel, handelsfinansiering og pengebevegelse.

Ali Amirliravi, administrerende direktør for LGR Global og grunnlegger av Silk Road -mynt, forklarte hvordan firmaet hans har funnet løsninger på disse problemene.

“Jeg tror det kommer til å integrere ny teknologi på smarte måter. Ta for eksempel firmaet mitt, LGR Global, når det gjelder pengebevegelse, er vi fokusert på 3 ting: hastighet, kostnad og gjennomsiktighet. For å løse disse problemene, leder vi med teknologi og bruker ting som blockchain, digitale valutaer og generell digitalisering for å optimalisere eksisterende metoder.

Ali Amirliravi, administrerende direktør i LGR Global og grunnlegger av Silk Road Coin,

Ali Amirliravi, administrerende direktør i LGR Global og grunnlegger av Silk Road Coin

"Det er ganske tydelig hvilken innvirkning ny teknologi kan ha på ting som hastighet og gjennomsiktighet, men når jeg sier det er viktig å integrere teknologiene på en smart måte som er viktig fordi du alltid må huske kunden din - det siste vi ville ønsker å gjøre er å innføre et system som faktisk forvirrer brukerne våre og gjør jobben hans mer komplisert. Så på den ene siden finnes løsningen på disse problemene i ny teknologi, men på den andre siden handler det om å skape en brukeropplevelse som er enkel å bruke og samhandle med og integreres sømløst i de eksisterende systemene. Så det er litt av en balansegang mellom teknologi og brukeropplevelse, det er her løsningen skal opprettes.

"Når det gjelder det bredere temaet for finansiering av forsyningskjeder, er det vi ser behovet for forbedret digitalisering og automatisering av prosessene og mekanismene som eksisterer gjennom hele produktets livssyklus. I handelsvareindustrien med flere varer er det så mange forskjellige interessenter , mellommenn, banker osv., og hver av dem har sin egen måte å gjøre dette på - det er en generell mangel på standardisering, særlig i Silkeveiområdet. Mangelen på standardisering fører til forvirring i samsvarskrav, handelsdokumenter, brev av kreditt osv., og dette betyr forsinkelser og økte kostnader for alle parter. Videre har vi det enorme problemet med svindel, som du må forvente når du har å gjøre med en slik ulikhet i kvaliteten på prosesser og rapportering. Løsningen her er igjen å bruke teknologi og digitalisere og automatisere så mange av disse prosessene som mulig - det bør være målet å ta menneskelige feil ut av ligningen.

"Og her er det virkelig spennende med å bringe digitalisering og standardisering til forsyningskjedefinansiering: ikke bare vil dette gjøre forretningene mye enklere for selskapene selv, denne økte transparensen og optimaliseringen vil også gjøre selskapene mye mer attraktive for utenfor investorer. Det er vinn-vinn for alle involverte her. ”

Hvordan tror Amirliravi at disse nye systemene kan integreres i eksisterende infrastruktur?

“Dette er virkelig et sentralt spørsmål, og det er noe vi brukte mye tid på å jobbe med på LGR Global. Vi innså at du kan ha en god teknologisk løsning, men hvis det skaper kompleksitet eller forvirring for kundene dine, vil du ende opp med å forårsake flere problemer enn du løser.

I handelsfinansierings- og pengebevegelsesindustrien betyr det at nye løsninger må kunne kobles direkte til eksisterende kundesystemer - ved hjelp av APIer er dette alt mulig. Det handler om å bygge bro over gapet mellom tradisjonell økonomi og fintech og sørge for at fordelene med digitalisering leveres med en sømløs brukeropplevelse.

Handelsfinansieringsøkosystemet har en rekke forskjellige interessenter, hver med sine egne systemer på plass. Det vi virkelig ser behov for er en helhetlig løsning som gir gjennomsiktighet og hastighet i disse prosessene, men som fremdeles kan samhandle med arven og banksystemene som industrien er avhengig av. Det er da du begynner å se at reelle endringer blir gjort. ”

Hvor er de globale hotspots for endring og muligheter? Ali Amirliravi sier at selskapet hans, LGR Global, fokuserer på Silkeveiområdet - mellom Europa, Sentral-Asia og Kina - av noen hovedårsaker:

“For det første er det et område med utrolig vekst. Hvis vi for eksempel ser på Kina, har de opprettholdt BNP-vekst på over 6% de siste årene, og de sentralasiatiske økonomiene legger ut tilsvarende tall, om ikke høyere. Denne typen vekst betyr økt handel, økt utenlandsk eierskap og datterselskapsutvikling. Det er et område der du virkelig kan se muligheten til å bringe mye automatisering og standardisering til prosessene i forsyningskjedene. Det er mye penger som flyttes rundt og nye handelspartnerskap blir gjort hele tiden, men det er også mange smertepunkter i bransjen.

Den andre grunnen har å gjøre med virkeligheten av valutasvingninger i området. Når vi sier Silk Road Area-land, snakker vi om 68 land, hver med sine egne valutaer og de individuelle verdisvingningene som kommer som et biprodukt av det. Grensehandel på dette området betyr at selskapene og interessentene som deltar på finanssiden, må takle alle slags problemer når det gjelder valutaveksling.

Og her er bankforsinkelsene som skjer i det tradisjonelle systemet virkelig har en negativ innvirkning på å drive forretning i området: fordi noen av disse valutaene er veldig ustabile, kan det være tilfelle at når en transaksjon endelig er klarert, faktisk verdi som overføres ender opp med å være vesentlig annerledes enn det som i utgangspunktet var avtalt. Dette forårsaker all slags hodepine når det gjelder regnskap for alle sider, og det er et problem jeg taklet direkte i løpet av min tid i bransjen. ”

Amirliravi mener at det vi ser akkurat nå er en bransje som er klar for endring. Selv med pandemien vokser selskaper og økonomier, og det presses nå mer mot digitale, automatiserte løsninger enn noen gang før. Volumet av grenseoverskridende transaksjoner har vokst jevnt og trutt med 6% i mange år nå, og bare den internasjonale betalingsindustrien alene er verdt 200 milliarder dollar.

Tall som det viser virkningspotensialet som optimalisering i dette rommet kan ha.

Emner som kostnad, gjennomsiktighet, hastighet, fleksibilitet og digitalisering trender i bransjen akkurat nå, og ettersom avtaler og forsyningskjeder fortsetter å bli mer og mer verdifulle og komplekse, vil kravene til infrastruktur tilsvarende øke. Det er egentlig ikke et spørsmål om "hvis", det er et spørsmål om "når" - bransjen er i et veikryss akkurat nå: det er klart at ny teknologi vil effektivisere og optimalisere prosesser, men partene venter på en løsning som er sikker og pålitelig nok til å håndtere hyppige transaksjoner med høyt volum, og fleksible nok til å tilpasse seg de komplekse avtalsstrukturene som finnes innen handelsfinansiering. “

Amirliravi og kollegene i LGR Global ser en spennende fremtid for b2b-pengebevegelses- og handelsfinansieringsindustrien.

"Jeg tror noe vi kommer til å fortsette å se er innvirkningen av nye teknologier på bransjen," sa han. “Ting som blockchain-infrastruktur og digitale valutaer vil bli brukt for å gi økt gjennomsiktighet og fart i transaksjoner. Statlige utstedte sentralbank digitale valutaer blir også opprettet, og dette vil også ha en interessant innvirkning på grenseoverskridende pengebevegelse.

"Vi ser på hvordan digitale smarte kontrakter kan brukes i handelsfinansiering for å skape nye automatiserte kredittbrev, og dette blir veldig interessant når du har integrert IoT-teknologi. Systemet vårt kan utløse transaksjoner og betalinger automatisk basert på innkommende datastrømmer. Dette betyr for eksempel at vi kan lage en smart kontrakt for et kredittbrev som automatisk frigjør betaling når en fraktcontainer eller et fraktfartøy når et bestemt sted. Eller, et enklere eksempel, betalinger kan utløses en gang sett med samsvarsdokumenter blir bekreftet og lastet opp til systemet. Automatisering er en så enorm trend - vi kommer til å se at stadig flere tradisjonelle prosesser blir forstyrret.

"Data kommer til å fortsette å spille en stor rolle i utformingen av fremtiden for forsyningskjedefinansiering. I det nåværende systemet blir mange data tømt, og mangelen på standardisering forstyrrer virkelig de generelle datainnsamlingsmulighetene. Imidlertid, når dette problemet er løst, vil en end-to-end digital handelsfinansieringsplattform kunne generere store datasett som kan brukes til å lage alle slags teoretiske modeller og bransjeinnsikt. Selvfølgelig betyr kvaliteten og følsomheten til disse dataene at datahåndtering og sikkerhet vil være utrolig viktig for morgendagens bransje.

"For meg er fremtiden for pengebevegelsen og handelsfinansieringsindustrien lys. Vi går inn i den nye digitale tidsalderen, og dette vil bety alle slags nye forretningsmuligheter, spesielt for selskapene som omfavner neste generasjons teknologier."

Fortsett å lese

Virksomhet

Har glansen slitt av aktivistinvesteringene?

Publisert

on

Noen få nylige tilfeller antyder at tidevannet endelig kan slå på aktivistinvesteringer, som inntil nylig virket som om det ble en forankret del av næringslivet. Selv om verdien av aktivistiske investorholdige eiendeler kan ha steget de siste årene (i Storbritannia vokste dette tallet med 43% mellom 2017 og 2019 for å nå $ 5.8 milliarder) falt antall kampanjer med 30% året frem til september 2020. Selvfølgelig kan dette frafallet delvis forklares med nedfallet fra den pågående coronaviruspandemien, men det faktum at flere og flere skuespill ser ut til å falle for døve ører, kan signalisere en mørkere langvarig sikt utsikter for aktivist agitators går fremover.

Den siste saken kommer fra England, hvor formueforvaltningsfondet St James's Place (SJP) var gjenstand for en forsøk på aktivistintervensjon fra den delen av PrimeStone Capital forrige måned. Etter å ha kjøpt en eierandel på 1.2% i selskapet, sendte fondet en åpent brev til SJPs styre som utfordrer deres nylige track record og ber om målrettede forbedringer. Mangelen på snitt eller originalitet i PrimeStone-manifestet førte imidlertid til at det ble børstet av relativt enkelt av SJP, med liten innvirkning på aksjekursen. Kampanjens overveldende natur og utfall indikerer en økende trend de siste årene - og en som kan settes til å bli mer uttalt i et samfunn etter Covid-19.

PrimeStone kan ikke inspirere

PrimeStone-stykket tok den tradisjonelle formen favorisert av aktivistinvestorer; etter å ha ervervet en minoritetsandel i SJP, prøvde fondet å bøye musklene sine ved å synliggjøre de oppfattede svakhetene i det nåværende styret i et 11-siders missi. Blant annet identifiserte brevet selskapets oppblåste bedriftsstruktur (over 120 avdelingsleder på lønn), flagget asiatiske interesser og tumlende aksjekurs (aksjer har falt 7% siden 2016). De identifiserte også enhøykostnadskultur”I SJPs bakrom og gjorde ugunstige sammenligninger med andre velstående plattformvirksomheter som AJ Bell og Integrafin.

Mens noen av kritikkene hadde elementer av gyldighet, var ingen av dem spesielt nye - og de tegnet ikke et komplett bilde. Faktisk har flere tredjeparter det komme til forsvaret av SJPs styre, og påpekte at det å sidestille selskapets nedgang med økningen av interesser som AJ Bell er urettferdig og altfor forenklet, og at når det settes mot mer fornuftige berøringsstener som Brewin Dolphin eller Rathbones, holder SJP seg bemerkelsesverdig godt.

PrimeStones formaninger om SJPs høye utgifter kan holde på litt vann, men de klarer ikke å erkjenne at mye av dette utgiftene var uunngåelig, siden firmaet ble tvunget til å overholde regulatoriske endringer og gi etter for inntekter motvind utenfor dets kontroll. Den imponerende ytelsen mot konkurrentene bekrefter at selskapet har jobbet med sektorspørsmål som ble forverret av pandemien, noe PrimeStone ikke klarte å anerkjenne eller ta tak i.

Øyeblikkelig avstemning nært forestående for URW

Det er en lignende historie over hele kanalen, der den franske milliardæren Xavier Niel og forretningsmannen Léon Bressler har samlet en andel på 5% i den internasjonale kjøpesenteroperatøren Unibail-Rodamco-Westfield (URW) og vedtar angelsaksisk aktivist-investortaktikk for å prøve å sikre URW styreplasser for seg selv og presse URW inn i en risikabel strategi for å øke aksjekursen på kort sikt.

I likhet med de fleste selskaper i detaljhandelen trenger URW en ny strategi for å motstå den pandemiinduserte lavkonjunkturen, spesielt med tanke på det relativt høye gjeldsnivået (mer enn € 27 milliarder). For det formål er URWs styre håp om å lansere prosjekt RESET, som er rettet mot en kapitalinnsamling på € 3.5 milliarder kroner for å opprettholde selskapets gode kredittvurdering på investeringsklasse og sikre fortsatt tilgang til alle viktige kredittmarkeder, samtidig som den gradvis nedververer kjøpesentervirksomheten.

Niel og Bressler ønsker imidlertid å gi avkall på kapitaløkningen på € 3.5 milliarder til fordel for å selge selskapets amerikanske portefølje - en samling av prestisjefylte kjøpesentre som stort sett har utprøvd motstandsdyktig mot skiftende detaljhandelmiljø - å betale ned gjeld. De aktivistiske investorenes plan motarbeides av en rekke tredjeparts rådgivende firmaer som Proxinvest og Glass Lewis, med sistnevnte som kaller det "en altfor risikabel gambit". Gitt at kredittvurderingsbyrået Moody's har spådd en 18 måneders nedgang i leieinntektene som sannsynligvis vil ramme kjøpesentre - og til og med har gått så langt som å advare om at manglende gjennomføring av kapitalinnsamlingen som understøtter RESET kan føre til en nedgradering av URWs rating - det virker sannsynlig at Niel og Bresslers ambisjonene blir avvist 10. novemberth aksjonærmøte, på samme måte som PrimeStone har vært.

Langsiktig vekst over kortsiktige gevinster

Andre steder ser det ut til at også Twitter-sjef Jack Dorsey har hatt det overvinne et forsøk fra den profilerte aktivistinvestoren Elliott Management på å fjerne ham fra rollen. Selv om et nylig komitemøte avsto noen av Elliotts krav, som å redusere styreperioder fra tre år til ett, valgte det å erklære sin troskap til en administrerende direktør som hadde overvåket total aksjeeier 19% før Elliotts engasjement med de sosiale mediene tidligere i år.

I tillegg til de atypisk uinspirerende kampanjene som er gjennomført andre steder i markedet, og tilbakeslag av sektoren som helhet, kan det være at aktivistinvestorer mister sin innflytelse? I lang tid har de trukket oppmerksomhet mot sine satsinger gjennom prangende narrestreker og dristige prognoser, men det ser ut til at både selskaper og aksjonærer fanger opp det faktum at bak deres bluster inneholder deres tilnærminger ofte fatale feil. Fokus på kortsiktig inflasjon av aksjekursen til skade for langsiktig stabilitet blir nemlig eksponert som det uansvarlige gamblet det er - og i en rystende etterkovidisk økonomi vil sannsynlig klokhet være verdsatt over umiddelbar fortjeneste med økende regelmessighet.

Fortsett å lese

Bredbånd

På tide at #EuropeanUnion lukker langvarige # kjønnsdifferanser

Publisert

on

EU presenterte nylig sin European Skills Agenda, en ambisiøs ordning for både å kvalifisere og omskille blokkens arbeidsstyrke. Retten til livslang læring, nedfelt i den europeiske søylen for sosiale rettigheter, har fått ny betydning i kjølvannet av koronaviruspandemien. Som Nicolas Schmit, kommisjonær for jobber og sosiale rettigheter, forklarte: ”Kompetansen av arbeidsstyrken vår er et av våre sentrale svar på utvinningen, og å gi folk sjansen til å bygge ferdighetssettene de trenger er nøkkelen til å forberede seg på det grønne og digitale overganger ”.

Faktisk, mens den europeiske blokken ofte har skapt overskrifter for sine miljøinitiativer - særlig midtpunktet i Von der Leyen-kommisjonen, den europeiske grønne avtalen - tillot det digitalisering å falle noe ved veikanten. Et estimat antydet at Europa bare utnytter 12% av sitt digitale potensial. For å utnytte dette forsømte området, må EU først adressere de digitale ulikhetene i blokkens 27 medlemsland er adressert.

2020 Digital Economy and Society Index (DESI), en årlig sammensatt vurdering som oppsummerer Europas digitale ytelse og konkurranseevne, bekrefter denne påstanden. Den siste DESI-rapporten, som ble utgitt i juni, illustrerer ubalansen som har forlatt EU overfor en digital digital lappeteppe. Den sterke splittelsen som DESIs data avslører - splittelser mellom ett medlemsland og det neste, mellom landlige og urbane områder, mellom små og store bedrifter eller mellom menn og kvinner - gjør det klart og tydelig at mens noen deler av EU er forberedt på det neste generasjon av teknologi, henger andre betydelig etter.

Et gjespende digitalt skille?

DESI evaluerer fem hovedkomponenter i digitalisering - tilkobling, menneskelig kapital, opptak av internettjenester, firmaers integrering av digital teknologi og tilgjengeligheten av digitale offentlige tjenester. På tvers av disse fem kategoriene åpnes det for en klar rift mellom de land som har best ytelse og de som svinner nederst i flokken. Finland, Malta, Irland og Nederland skiller seg ut som stjerneutøvere med ekstremt avanserte digitale økonomier, mens Italia, Romania, Hellas og Bulgaria har mye grunn til å gjøre opp.

Dette generelle bildet av et utvidet gap når det gjelder digitalisering, fremheves av rapportens detaljerte seksjoner om hver av disse fem kategoriene. Aspekter som bredbåndsdekning, internetthastigheter og neste generasjons tilgangskapasitet, for eksempel, er alle kritiske for personlig og profesjonell digital bruk - men likevel kommer deler av Europa til kort på alle disse områdene.

Vilt avvikende tilgang til bredbånd

Bredbåndsdekning i landlige områder er fortsatt en spesiell utfordring - 10% av husholdningene i Europas landlige soner er fortsatt ikke dekket av noe fast nettverk, mens 41% av landlige hjem ikke dekkes av neste generasjons tilgangsteknologi. Det er derfor ikke overraskende at betydelig færre europeere som bor på landsbygda har de grunnleggende digitale ferdighetene de trenger, sammenlignet med landsmenn i større byer og tettsteder.

Mens disse tilkoblingshullene i landlige områder er urovekkende, spesielt med tanke på hvor viktige digitale løsninger som presisjonsjordbruk vil være for å gjøre den europeiske landbrukssektoren mer bærekraftig, er problemene ikke begrenset til landlige soner. EU hadde satt seg et mål om at minst 50% av husholdningene skulle ha abonnement med ultrahurtig bredbånd (100 Mbps eller raskere) innen utgangen av 2020. I følge DESI-indeksen for 2020 er EU imidlertid langt under merket: bare 26 % av europeiske husstander har abonnert på slike raske bredbåndstjenester. Dette er et problem med opptak, snarere enn infrastruktur - 66.5% av europeiske husholdninger er dekket av et nettverk som kan tilby minst 100 Mbps bredbånd.

Nok en gang er det en radikal avvik mellom frontløperne og laggardene i kontinentets digitale løp. I Sverige har mer enn 60% av husholdningene tegnet ultrahurtig bredbånd - mens i Hellas, Kypros og Kroatia har mindre enn 10% av husstandene så rask service.

SMB faller bak

En lignende historie plager Europas små og mellomstore bedrifter (SMB), som representerer 99% av alle virksomheter i EU. Bare 17% av disse selskapene bruker skytjenester, og bare 12% bruker big data-analyse. Med så lav grad av adopsjon for disse viktige digitale verktøyene, risikerer europeiske små og mellomstore bedrifter å falle bak ikke bare selskaper i andre land - 74% av små og mellomstore bedrifter i Singapore, for eksempel, har identifisert cloud computing som en av investeringene med mest målbar innvirkning på sin virksomhet - men å miste terreng mot større EU-selskaper.

Større bedrifter formørker overveiende SMB-er på integrering av digital teknologi - rundt 38.5% av de store bedriftene høster allerede fordelene av avanserte skytjenester, mens 32.7% er avhengige av big data-analyse. Siden SMB er ansett som ryggraden i den europeiske økonomien, er det umulig å forestille seg en vellykket digital overgang i Europa uten at mindre selskaper øker tempoet.

Digital skillet mellom innbyggerne

Selv om Europa klarer å lukke disse hullene i digital infrastruktur, betyr det imidlertid lite
uten menneskelig kapital for å sikkerhetskopiere det. Rundt 61% av europeerne har i det minste grunnleggende digitale ferdigheter, selv om dette tallet faller urovekkende lavt i noen medlemsland - i Bulgaria har for eksempel bare 31% av innbyggerne til og med de mest grunnleggende programvareferdighetene.

EU har fortsatt problemer med å utstyre innbyggerne med de grunnleggende ferdighetene som i økende grad blir en forutsetning for en lang rekke stillinger. Foreløpig har bare 33% av europeere mer avanserte digitale ferdigheter. Informasjons- og kommunikasjonsteknologi (IKT) -spesialister utgjør i mellomtiden et magert 3.4% av EUs totale arbeidsstyrke - og bare 1 av 6 er kvinner. Dette har ikke overraskende skapt vanskeligheter for små og mellomstore bedrifter som sliter med å rekruttere disse svært etterspurte spesialistene. Rundt 80% av selskapene i Romania og Tsjekkia rapporterte om problemer med å prøve å fylle stillinger for IKT-spesialister, en ulempe som utvilsomt vil bremse disse landenes digitale transformasjoner.

Den siste DESI-rapporten viser i sterk lettelse de ekstreme forskjellene som vil fortsette å hindre Europas digitale fremtid til de blir adressert. Den europeiske ferdighetsagendaen og andre programmer som skal forberede EU på sin digitale utvikling, er velkomne skritt i riktig retning, men europeiske beslutningstakere bør legge ut en omfattende ordning for å bringe hele blokken opp i fart. De har også den perfekte muligheten til det - utvinningsfondet på € 750 milliarder euro foreslått for å hjelpe den europeiske blokken å komme seg på beina igjen etter koronaviruspandemien. Europakommisjonens president Ursula von der Leyen har allerede understreket at denne enestående investeringen må omfatte bestemmelser for Europas digitalisering: DESI-rapporten har gjort det klart hvilke digitale hull som må løses først.

Fortsett å lese
Annonse
Annonse
Annonse

Trender