Kontakt med oss

enkelt~~POS=TRUNC Market

Europeisk indre marked fyller 30 år

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

I år feirer EU 30th årsdagen for det indre markedet – en av de viktigste prestasjonene i europeisk integrasjon, og en av dens nøkkeldrivere. Etablert 1. januar 1993, lar det europeiske indre markedet varer, tjenester, mennesker og kapital bevege seg fritt rundt i EU, noe som gjør livet enklere for mennesker og åpner nye muligheter for bedrifter.

Over 30 år har det indre markedet ført til en enestående markedsintegrasjon mellom medlemslandenes økonomier, fungert som en driver for vekst og konkurranseevne og støtter Europas økonomiske og politiske makt på globalt nivå. Det spilte også en nøkkelrolle i å akselerere den økonomiske utviklingen til nye medlemsland som ble med i EU, fjernet hindringer for inntreden og øke veksten.

Nylig har det indre markedet vært avgjørende for å hjelpe Europa med å håndtere COVID-19-pandemien og energikrisen som følge av Russlands invasjon av Ukraina. Å bevare og styrke integriteten til det indre markedet vil fortsatt være avgjørende for å la Europa svare på nye utfordringer på en koordinert måte og fortsette å støtte konkurranseevnen til europeiske økonomier.

Takket være det indre markedet har EU vært i stand til å forbedre livene til alle europeere, inkludert ved å: 

  • Fremskynde overgangen til en grønnere og mer digital økonomi: De European Green Deal er EUs vekststrategi. Basert på EUs Passer for 55 og Digital tiår forslag, setter EU på plass et regelverk for å underbygge Europas grønne og digitale overganger. Industristrategien følger EU-industrien i disse overgangene. Det indre markedet bidrar også til å sikre fortsatt tilgjengelighet av viktige input for våre virksomheter, inkludert kritiske råvarer og avanserte teknologier som halvledere.
  • Garanterer høy sikkerhet og ledende globale teknologiske standarder: EU-lovgivningen lar forbrukere stole på at alle produkter på det indre markedet er trygge og basert på høye standarder for beskyttelse av miljø, arbeidskraft, personopplysninger og menneskerettigheter. Disse reglene og standardene blir ofte tatt opp rundt om i verden, og gir Europas virksomheter et konkurransefortrinn og øker Europas globale anseelse, samtidig som de oppmuntrer til et kappløp mot toppen når det gjelder standarder. I dag er EU en global standardsetter.
  • Reagere på nylige kriser med enestående hastighet og besluttsomhet: Å håndtere nylige kriser som COVID-19-pandemien og den nåværende energikrisen er avhengig av en felles og koordinert europeisk tilnærming. Under covid-19, ved å holde indre grenser åpne og sikre at det indre markedet fungerer smidig, tillot vaksiner, medisinsk utstyr og annet kritisk materiale å nå de trengende. I dag er Europas svar på energikrisen basert på REPowerEU planen, som er avhengig av kraften til det indre markedet for at EU i fellesskap kan skaffe mer diversifiserte energikilder og betydelig fremskynde utviklingen og distribusjonen av ren og fornybar energi. Dette har allerede resultert i å redusere EUs avhengighet av russisk fossilt brensel.

For å sikre at det indre markedet forblir et felles gode som leverer for alle mennesker i EU, jobber Kommisjonen kontinuerlig med utviklingen på nye områder og sikrer at reglene som allerede er på plass fungerer i praksis. For dette formålet jobber kommisjonen tett med medlemslandenes offentlige myndigheter som deler ansvaret for effektiv håndheving av regler for det indre marked. 

I desember 2022, under oppstarten av serien med arrangementer for å markere de 30th årsdagen for det indre marked presenterte Kommisjonen en analytisk papir om tilstanden til det indre marked 30 år etter etableringen og dets rolle som pådriver for EUs motstandskraft. I løpet av 2023 vil det være en rekke debatter, utstillinger og kampanjer samorganisert med interessenter over hele EU for å fremme suksessene til det indre markedet og engasjere innbyggerne i å diskutere fremtiden. I denne sammenhengen vil Kommisjonen utgi en kommunikasjon som viser de betydelige resultatene og fordelene ved det indre markedet, samtidig som den identifiserer gjennomføringshull og fremtidige prioriteringer for at det indre marked skal fortsette å spille en nøkkelrolle.

Bakgrunn

Annonse

Det indre marked ble etablert 1. januar 1993. Det fulgte etter undertegnelsen av Maastricht-traktaten 7. februar 1992. I utgangspunktet utgjorde 12 EU-land det indre marked: Belgia, Danmark, Tyskland, Irland, Hellas, Spania, Frankrike, Italia, Luxembourg, Nederland, Portugal og Storbritannia. I dag omfatter det indre markedet 27 medlemsland, samt Island, Liechtenstein, Norge, med Sveits som har delvis tilgang.

For mer informasjon 

30th jubileet for det indre marked

Faktaark

Samling av videoer om det indre markedet

Det indre marked er verdens største handelsblokk. Det har i tretti år vært grunnlaget for EU. Det gir muligheter for millioner av bedrifter så vel som for forbrukere i Europa. De siste to årene har vist oss at Europas evne til å absorbere sjokk og overvinne kriser er avhengig av et sterkt indre marked. Derfor har vi foreslått et nødinstrument for det indre markedet for å kunne iverksette tiltak sammen. For å sikre at det også fungerer i krisetider. Margrethe Vestager, Executive Vice President for a Europe Fit for the Digital Age - 01/01/2023

Det indre markedet er mye mer enn bare et juridisk rammeverk – eller faktisk et marked. Vi må kontinuerlig bevare, forbedre og gjenoppfinne denne formidable ressursen. For det første ved å sikre at reglene vi har avtalt kollektivt, også brukes kollektivt. For det andre ved å sette SMB i sentrum av Europas konkurranseevne. For det tredje ved å sikre at mennesker og virksomheter har tilgang til varene og tjenestene de trenger, når de trenger dem. Det indre markedet ga EU en kontinental skala og derfor kapasitet til å projisere seg selv på den globale scenen. I dag, i 30-årsjubileet, gir det indre markedet meg selvtillit og besluttsomhet til å møte utfordringene som ligger foran meg.Thierry Breton, kommissær for det indre marked - 01/01/2023

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.
Annonse

Trender