Kontakt med oss

Europaparlamentet

30 år med EUs indre marked: Fordeler og utfordringer

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

I løpet av de siste 30 årene har det indre markedet brakt enhet og muligheter til europeere. MEP-medlemmer mener det må tilpasses ytterligere for å svare på dagens utfordringer, Økonomi.

Under plenumsmøtet i midten av januar vil Europaparlamentet se på hvordan det indre markedet har forvandlet Europa siden lanseringen i 1993 og hva annet som bør gjøres for å utnytte potensialet fullt ut.

Det indre markedet: å bringe Europa sammen

En av hjørnesteinene i EU-integrasjonen, det indre markedet gjør det mulig for varer, tjenester, kapital og mennesker å bevege seg over blokken like fritt som innenfor et enkelt land.

Den inkluderer både EU- og ikke-EU-land: Island, Liechtenstein og Norge deltar gjennom det europeiske økonomiske samarbeidsområdet de har etablert med EU, mens Sveits har inngått en rekke bilaterale avtaler med EU som gir landet delvis tilgang til singelen. marked.

Infografikken presenterer et kart over EU- og ikke-EU-land som er en del av det indre markedet og forklarer at det indre markedet garanterer fri bevegelse av varer, tjenester, kapital og mennesker
Kart over EU og ikke-EU land som er en del av det indre markedet 

Fordeler med det indre markedet

Harmonisering og gjensidig anerkjennelse av standarder lar bedrifter selge produktene sine til et marked på mer enn 450 millioner.

Fjerning av hindringer har ført til en betydelig økning i handelen innenfor EU. Mens eksporten av varer til andre EU-land beløp seg til 671 milliarder euro i 1993, steg den til mer enn 3.4 billioner euro i 2021.

Annonse

Det indre markedet har bidratt til å gjøre EU til en av de mektigste handelsblokkene i verden, på linje med andre globale handelsmakter som USA og Kina.

EU-borgere drar nytte av høye produktsikkerhetsstandarder og kan studere, bo, jobbe og pensjonere seg i ethvert EU-land.

Veien videre for det indre markedet

XNUMX år etter lanseringen er det indre markedet fortsatt et arbeid som pågår. EU streber etter å bli kvitt de gjenværende hindringene for fri bevegelse og å tilpasse markedet til ny utvikling som den digitale transformasjonen og overgangen til en mindre karbonintensiv og mer bærekraftig økonomi.

Europaparlamentet vedtatt lov om digitale markeder og lov om digitale tjenester i 2022, som stiller et felles sett med krav til digitale plattformer over hele EU, for å skape et tryggere, mer rettferdig og mer transparent nettmiljø.

MEP-medlemmer presser på for etableringen av en rett til å reparere produkter, ettersom vanskene forbrukere møter med å fikse ting betyr stadig økende fjell med avfall.

Parlamentet vil også se at det indre markedet blir mer motstandsdyktig overfor kriser som Covid-19-pandemien, som risikerer å forårsake midlertidige forstyrrelser i den frie bevegelsen av varer eller personer.

I en uttalelse om 30-årsjubileet for det indre markedet, Anna Cavazzini (De Grønne/EFA, Tyskland), lederen av parlamentets komité for det indre marked, ba om ytterligere skritt for å utvikle reglene som det indre marked er basert på.

«Det indre markedet må bli et verktøy for å implementere våre politiske mål og verdier, fra å bekjempe klimakrisen til å forsvare demokratiet vårt på nettet. Høye forbruker-, sosiale og miljømessige standarder er det som gjør markedet vårt så attraktivt globalt. Bedrifter vil tjene på europeiske standarder som vil bli en global målestokk," sa Cavazzini.

Under plenumsmøtet i Strasbourg i januar 2023 vil MEP-medlemmer diskutere med representanter fra EU-kommisjonen og rådet spørsmålene som det indre markedet står overfor, og vil stemme over en resolusjon som skisserer parlamentets synspunkter.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender