Kontakt med oss

Økonomi

Midt i indre markedsfeiringer, kampen for å sikre fremtiden

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

XNUMX år med det indre markedet har blitt feiret i Europaparlamentet i Strasbourg, men det er advarsler om at fremtiden avhenger av å motstå proteksjonismen som griper den globale økonomien. Medlemslandene er neppe immune mot instinktet til å sette sine egne interesser først, skriver politisk redaktør Nick Powell.

Få MEP-medlemmer gadd å delta, men februarmøtet i Strasbourg åpnet med en seremoni for å markere 30 år med det indre marked. En video hyllet en tidligere president for EU-kommisjonen, og sa hvordan "Jacques Delors' visjon ble en realitet i 1993".

Rollen som Delors' visepresident for det indre marked, Arthur Cockfield, noen ganger kjent som "Faderen til det indre markedet", ble ikke nevnt; enda mindre den kraftige støtten han fikk fra statsministeren som hadde nominert ham, Margaret Thatcher. Snarere sa presidenten for parlamentet, Roberta Metsola, at hun ikke kunne snakke om det indre markedet, "uten å nevne Storbritannias beklagelige avgang, hvor vi virkelig forsto hva det betyr å være en del av det indre markedet".

Poenget hennes var at det er lett å falle inn i det hun kalte «the warped narrative of Eurosceptics», og implisitt erkjenner at slike synspunkter ikke har forsvunnet fra europeisk politisk diskurs med avgangen til britiske politikere som ikke kunne akseptere det Margaret Thatcher hadde skrevet under på. .

Konkurransekommissær Margrethe Vestager sa til parlamentsmedlemmer at selv etter 30 år var det indre markedet «ikke gitt». Hun la til og med til at "dette er ikke for alltid", kanskje høres mer pessimistisk ut enn hun hadde tenkt. Hovedbudskapet hennes var at «vi bygger ikke konkurransekraft ut av subsidier».

Kommissær Vestager har skrevet til EUs finansministre og foreslår et nytt rammeverk for statsstøtte, og advarer om risikoen for at bedrifter flytter til USA på grunn av 369 milliarder dollar bak president Bidens inflasjonsreduksjonslov. Selve navnet er en avvisning av fri markedstenkning, som hevder at subsidier og proteksjonisme driver opp prisene forbrukerne betaler.

Med det i tankene ønsker kommissæren midlertidige, målrettede og overgangstiltak som tilbyr "investeringsstøtte mot flytting" i forhold til hvor "en slik risiko virkelig eksisterer". Trusselen mot det indre markedet er at ikke alle medlemsstater har skattegrunnlaget for å finansiere det, «det samme skattemessige rom for statsstøtte», som hun sier det.

Annonse

«Det er et faktum», fortsetter hun, «en risiko for Europas integritet». Den midlertidige kriserammen, for først å takle de økonomiske konsekvensene av covid-pandemien og nå av den russiske invasjonen av Ukraina, har gjort det mulig for de med de dypeste lommene å hjelpe bedriftene sine mest.

Av de 672 milliarder euro som kommisjonen har godkjent under rammeverket, er 53 % brukt av Tyskland og 24 % av Frankrike. Italia kommer på tredjeplass med 7 %, med utgifter til de andre 24 landene knapt synlige på kommisjonens graf.

Vestagers svar er å opprette et kollektivt europeisk fond for å matche USAs ildkraft, selv om amerikanerne kan observere at det så langt er de som har blitt slått ut, med Tyskland alene som omtrent svarer til utgiftene de har godkjent. Men de ville få liten sympati fra rådspresident Charles Michel.

Han sa til Europaparlamentet at de grønne overgangsmålene i inflasjonsreduksjonsloven var prisverdige og legitime, men at subsidiene og skattefradragene utgjorde alvorlige problemer for internasjonal konkurranse og handel. «Vår amerikanske allierte omfavner en massiv statsstøttepolitikk», advarte han.

Han forsvarte den sosiale markedsmodellen som fører til høyere arbeids- og miljøkostnader i Europa, samtidig som det også var høyere energikostnader enn i USA. "Vi må derfor mobilisere massive ressurser for å drive frem en ambisiøs europeisk industripolitikk for å øke konkurranseevnen, sette turbo på produktiviteten og stimulere til investeringer."

Omtrent samtidig med Michels tale i Strasbourg talte kommisjonspresident Ursula von der Leyen til World Economic Forum i Davos. Hun presiserte planene for å lette EUs restriksjoner på statsstøtte, samtidig som hun antydet at USA og EU trengte å samarbeide mer. I hovedsak ønsket hun at europeiske firmaer skulle dra nytte av amerikanske subsidier når de selger varer som elbiler på det amerikanske markedet.

Antagelig vil det være på gjensidig basis. EUs subsidiering av import fra USA ville være ganske et sjokk for systemet når det indre markedet går inn i sitt fjerde tiår.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender