Kontakt med oss

Forsvar

Portugisiske ledet konsortium for å utvikle høyteknologisk kamuflasje for europeiske soldater

DELE:

Publisert

on

Et konsortium av 19 selskaper fra 9 EU-land har satt seg fore å utvikle en forstyrrende, høyteknologisk kamuflasje for europeiske soldater. Prosjektet, kalt ACROSS (Adaptive Camouflage for SOLdierS and vehicles) ble presentert på en konferanse på Press Club i Brussel mandag (28. mai).

ACROSS samler frivillige organisasjoner, universiteter, SMB, offentlige organisasjoner og tekstil- og elektronikkselskaper fra Portugal, Spania, Frankrike, Tyskland, Nederland, Italia, Sverige, Litauen og Hellas. Det ledes av det portugisiske teknologiske senteret for tekstil- og klesindustri CITEVE.

Fullt finansiert av European Defense Fund (EDF), søker prosjektet på €14.57 millioner å utvikle multispektrale, adaptive kamuflasjeløsninger, ved å kombinere eksisterende materialer og teknologi med nyskapende forskning, forklarte CITEVEs administrerende direktør, António Braz Costa. Designet for både mennesker og kjøretøy, vil det nye utstyret kunne tilpasse signaturene deres til ulike bakgrunner, til overvåkingssensorer, ulike vær- og lysforhold og trusselnivåer for å redusere rekkevidden for deteksjon, sporing, gjenkjenning og identifikasjon.

For å nå dette målet driver ACROSS forskning på kombinasjonen av innovative og nåværende teknologier ved bruk av forstyrrende materialer for å oppnå beskyttelse på følgende spektralområder: UV-stråling (100-380 nm), VIS-stråling (380-780 nm), nær IR ( 0.75–1.4 μm), kortbølgelengde IR (1.4–3 μm), mellombølgelengde IR (3-8 μm) og langbølgelengde IR (8-15 μm), sammen med radarbånd X (8–12 GHz) , Ka (27-40 GHz) og W (75-119 GHz).

«Vi har som mål å kunne utvikle nytt utstyr som vil øke soldatenes ytelse og overlevelsesevne. Dette er en utfordring og det vil ikke være lett, men vi har til hensikt å oppnå det ved å utvikle nye løsninger”, forklarte CITEVEs Gilda Santos. "Dette er et mulighetsområde, og vi trenger et åpent sinn og vil måtte gjennomføre mange tester. Men det hele er rettet mot sluttbrukeren: soldaten.»

EU-landene har faktisk økt forsvarsutgiftene kraftig de siste årene. I 2022, i absolutte tall, økte EUs forsvarsutgifter til 204 milliarder euro, opp fra 184 milliarder euro i 2021. Mellom krigens start i Ukraina og juni i fjor brukte EU-statene mer enn 100 milliarder euro på militærutstyr, men 80 % var utenfor EU, med mer enn 60 % som gikk til USA alene.

Annonse

"Dette prosjektet viser at vi kan gjøre dette for oss selv her i Europa. Med dette prosjektet forblir alt i Europa og vil støtte lokale forsyningskjeder. For tiden er vi i Europa til en viss grad avhengige av andre land og regioner, som USA og Asia, men vi må gjøre disse tingene selv i Europa, og jeg er glad for å si at spesialistene som er involvert i ACROS-prosjektet prøver å gjøre dette ”, Martin Jõesaar, ACROSS Project Officer ved EU-kommisjonens generaldirektorat for forsvarsindustri og romfart.

Oberstløytnant Rodrigues understreket viktigheten av å øke kamuflasjekapasiteten i felten, og sa at "det denne typen teknologi kan gi en soldat er livet - sjansen til å leve etter slaget." Foruten de bedre skjulefunksjonene, vil det også spare soldater for verdifull tid når de bytter fra ett miljø til et annet. "For eksempel, hvis de flytter fra en skog til et urbant landskap, trenger de ikke å ta seg tid til å skifte klær," la han til.

Gjennomføringsperioden er på 42 måneder, hvorav 6 allerede er gått. Utviklingen av materialene vil foregå trinnvis. 

Kompatibiliteten til materialer med forskjellige spøkelseslengder vil bli testet i en første konseptuell demonstrator, som vil bli presentert for sluttbrukeren, dvs. hæren, for tilbakemelding. Ved å bygge fra den første demonstratoren vil et konseptuelt design etterfulgt av en global demonstrator bli utviklet.

Innen det siste året håper man at solide prototyper kan bli mer testet av militæret.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender