Kontakt med oss

European Fredskorpset

Verdensfredskonferanse 2021: Fremme fred gjennom sosial inkludering

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Representanter på verdensfredskonferansen (4.-5. desember) avga følgende fredserklæring i Dhaka.

 1. Vi, representanter for regjeringer, lovgivere, akademia, sivilsamfunn og media, samlet her på verdensfredskonferansen fra 4.-5. desember 2021, utsteder og abonnerer herved på følgende Dhaka-fredserklæring.

  2. Vi anerkjenner konferansetemaet "Fremme fred gjennom sosial inkludering" som en omfattende tilnærming for å bygge tilbake bedre, grønnere og sterkere fra COVID-19-pandemien som har plaget vår verden de siste par årene. Vi minner om at FNs 2030-agenda for bærekraftig utvikling fortsatt er en blåkopi for økonomisk utvinning og inkluderende vekst i kjølvannet av pandemien. Vi må ikke gi etter for internasjonalt fredsdiplomati for å løse væpnede konflikter som fortsetter å forårsake tankeløse lidelser for millioner av menn, kvinner og barn rundt om i verden.
  3. Vi setter pris på bakteppet for konferansen når Bangladesh feirer 'Mujib-året' for å markere 50-årsjubileet for dens uavhengighet og hundreårsdagen til grunnleggeren Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman. Vi minner om at Bangladeshs reise de siste fem tiårene er en bekreftelse for folks frigjøring og myndiggjøring som en vei til å opprettholde fred, fremme bærekraftig utvikling og opprettholde grunnleggende rettigheter og friheter.
  4. Ved denne anledningen hyller vi Bangabandhu Sheikh Mujibur Rahman for hans personlige engasjement og bidrag til fred gjennom hele hans strålende politiske karriere. Vi reflekterer over ordene hans da han pekte ut fred som den dypeste ambisjonen til alle mennesker, identifiserte den som avgjørende for overlevelse og velstand for alle menn og kvinner, og understreket at fred for å bestå må være fred basert på rettferdighet.
  5. Vi setter vår takknemlighet for det dyktige lederskapet hans politiske etterfølger, statsminister Sheikh Hasina, demonstrerte ved å videreføre arven hans med mot og besluttsomhet. Hennes egen forvaltning av en 'fredskultur' i FN er fortsatt Bangladeshs signaturbidrag til den internasjonale diskursen om fred og menneskelig sikkerhet.
  6. Vi minnes minnet om martyrene og ofrene fra Bangladeshs frigjøringskrig i 1971, og bekrefter på nytt vårt løfte om «aldri igjen» til å begå folkemord, krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten. Vi minner oss selv om at til tross for vårt engasjement, fortsetter millioner rundt om i verden å bli utsatt for slike internasjonale forbrytelser, så vel som en kultur med straffrihet som sperrer rettferdighet og ansvarlighet for disse forbrytelsene. Vi forplikter oss til å gå videre for å få slutt på slike feige forfølgelser og urettferdigheter. Vi anerkjenner viktigheten av å bevare minnet om tidligere grusomheter.
  7. Vi gjentar vår vedvarende forpliktelse til å fremme og beskytte menneskerettigheter som nedfelt i Verdenserklæringen for menneskerettigheter og de sentrale internasjonale menneskerettighetsavtalene. Vi legger like stor vekt på sivile, kulturelle, økonomiske, politiske og sosiale rettigheter i vår streben etter å bygge fredelige, rettferdige og inkluderende samfunn. Vi anerkjenner det uvurderlige arbeidet utført av FNs menneskerettighetsmekanismer, inkludert Menneskerettighetsrådet. Vi forplikter oss til å sikre beskyttelse for menneskerettighetsforkjempere. Vi understreker at humanitære aktører gis uhindret adgang til å utføre sine mandater. Vi oppfordrer innstendig til at medisinske og pedagogiske fasiliteter holdes ute av skade under noen omstendigheter.
  8. Vi understreker forrangen til internasjonal humanitær rett i tider med både krig og fred. Vi er fortsatt knyttet til prinsippene om internasjonal beskyttelse og bistand til flyktninger og statsløse personer rundt om i verden. Vi fornyer vår forpliktelse til internasjonal nedrustning og ikke-spredning i bakgrunnen av et tiltagende globalt våpenkappløp. Vi gir avkall på bruk eller trussel om bruk av alle masseødeleggelsesvåpen, dvs. atomvåpen, kjemiske og biologiske. Vi fordømmer terrorisme i alle dens former og manifestasjoner. Vi ser fordeler ved å jobbe gjennom samfunnsengasjementer for å forhindre voldelig ekstremisme. Vi må forene vår samlede styrke mot transnasjonale kriminelle nettverk som forgriper seg på utallige ofre.
  9. Vi understreker viktigheten av demokrati, godt styresett og rettssikkerhet som kritiske faktorer for fred og stabilitet. Vi verdsetter rollen som nasjonale parlamenter og lokale myndigheter spiller i å gi stemme til folks legitime krav og ambisjoner. Vi fordømmer kolonialisme, ulovlig okkupasjon og uautorisert maktovertakelse under alle påskudd. Vi anerkjenner rollen til fredsskaping, fredsbygging og mekling for å forhindre og avslutte konflikter. Vi berømmer FNs fredsbevarende personell for deres engasjement og tjenester, og opprettholder vår tro på kvinners og unges organisasjon for å sikre fred og sikkerhet.
  10. Vi understreker behovet for sosial rettferdighet og inkluderende utvikling som sentrale pilarer i et stabilt, fredelig og rettferdig samfunn. Vi forplikter oss til å ivareta retten til sysselsetting for alle voksne midt i en arbeidsverden i endring, og å jobbe mot et muliggjørende miljø for anstendig arbeid på tvers av alle sektorer. Vi ber om hensiktsmessige retningslinjer og juridiske tiltak for å gi sosial beskyttelse, adressere ulikheter, fremme sunne investeringer og bevare miljøet. Vi anerkjenner den kritiske rollen som privat sektor spiller for å fremme sosial orden og fremgang. Vi trenger et regelbasert multilateralt handelssystem som en faktor for internasjonal fred. Vi deler vår felles beslutning om å fremme trygg, ryddig og regelmessig migrasjon. Vi må sørge for at de tvangsfordrevne kan komme hjem i trygghet og verdighet.
  11. Vi må fortsette å jobbe med å innfri løftet vårt om å 'etterlate ingen'. Vi må fortsette å fortsette vår kollektive kamp mot fattigdom, sult, sykdommer, underernæring, analfabetisme, hjemløshet og alle plager som kompromitterer fred og sikkerhet. Vi må skape økte muligheter for kvinners politiske og økonomiske deltakelse. Vi må fordoble vår innsats for å forhindre alle former for vold og utnyttelse mot barn. Vi må gi ekstra oppmerksomhet til de spesielle behovene til eldre, funksjonshemmede og urfolk for deres meningsfulle deltakelse i samfunn. Vi har et ansvar for å oppfylle de internasjonalt avtalte utviklingsforpliktelsene, inkludert for finansiering, tilgang til innovasjoner og teknologioverføring.
  12. Vi abonnerer på de underliggende og evige budskapene om fred på tvers av alle religioner, trosretninger og trossystemer. Vi tror på mulighetene for fortsatt grensesnitt og diffusjoner mellom sivilisasjoner og verdisystemer. Vi avviser forsøk på å assosiere enhver religion, trosbekjennelse eller etnisitet med terrorisme og voldelig ekstremisme. Vi fordømmer alle former for vold og overgrep på grunnlag av rase, hudfarge eller kjønn. Vi må ikke gi rom for fremmedfrykt, korrupsjon og desinformasjonskampanjer. Vi fordømmer utvetydig kommunal eller sekterisk vold.
  13. Vi setter pris på og verner om våre forskjellige kulturer, språk og tradisjoner som vår felles immaterielle arv. Vi forplikter oss til å fremme menneskelig tilkobling gjennom utdanning, etiske studier, vitenskap, kunst, musikk, litteratur, media, turisme, mote, arkitektur og arkeologi for å bygge broer over grenser og nasjoner. Vi må skape en global konsensus for å fremme ansvarlig oppførsel i cyberspace, med spesielle sikkerhetstiltak for våre barn og unge. Vi må strebe etter å bygge forsvar mot kriger og konflikter i alle menneskelige sinn, og pleie respekt og toleranse for hverandre ved å ty til vår felles menneskelighet. Vi må stelle våre fremtidige generasjoner som sanne globale borgere, spesielt gjennom utdanning for fred. Vi oppfordrer FN til aktivt å fremme ideen om globalt medborgerskap.
  14. Vi er fortsatt oppmerksomme på de økende sikkerhet, forskyvning og økologiske utfordringer som klimaendringer utgjør, og forplikter oss til økt klimahandling for en fredelig og bærekraftig fremtid for planeten vår. Vi må slå oss sammen for å holde våre hav og åpent hav, verdensrommet og polarområdene fri fra væpnede konflikter og konkurranser. Vi trenger å gjøre de forskjellige komponentene og manifestasjonene av den fjerde industrielle revolusjonen brukt til å tjene vår felles velvære. Vi må investere i helsesikkerhet og gjøre kvalitet og rimelige behandlinger og vaksiner tilgjengelig for alle. Vi ser for oss en verden der de eksisterende globale ulikhetene ikke lenger vedvarer og hvor fred og ikke-vold råder som umistelige rettigheter.
  15. Vi kan ikke miste av syne at fravær av fred hvor som helst i verden innebærer fravær av fred overalt. Vi må hvile vår tro og tillit i multilateralismens ånd. Vi ønsker å se nasjonenes høflighet gjort egnet for formålet for våre utviklende globale realiteter. Vi anerkjenner rollen til regionalt samarbeid i å bygge tillit, forståelse og samhold mellom folk. Vi håper å etablere en verdensorden som trives i harmoni med hele vårt planetariske økosystem. Vi søker å ty til våre grunnleggende menneskelige dyder som kjærlighet, medfølelse, toleranse, vennlighet, empati og solidaritet for å oppnå varig fred og sikkerhet.
  16. Vi avlegger et høytidelig løfte på denne verdensfredskonferansen om å gjøre vår del fra våre respektive utsiktspunkter for å fremme årsakene til fred og sosial inkludering, grunnleggende rettigheter og friheter og bærekraftig utvikling. Vi tar til etterretning oppfordringen om å fortsette dette initiativet fra Bangladesh for å spre budskapet om fred og vennskap til et bredere globalt publikum, inkludert ved å skape en plattform for å bringe deltakerne sammen. Vi takker regjeringen og folket i Bangladesh for deres elskverdige gjestfrihet og for å samle oss rundt deres felles idealer og visjoner for fred.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender