Kontakt med oss

NATO

NATO må være forberedt på «svikt» i dialogen mellom Ukraina og Russland, sier Stoltenberg

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

NATO må være forberedt på svikt i dialogen mellom Russland og Vesten, organisasjonens generalsekretær Jens Stoltenberg (Bildet) sa fredag ​​midt i vedvarende spenninger ved den ukrainske grensen. Utenriksministre fra militæralliansen møttes via videosamtale for å diskutere deres tilnærming til situasjonen, mens organisasjonen forbereder seg til det første NATO-Russland-rådet siden juli 2919 denne uken.

Moskva har fortsatt med å bygge opp tropper ved grensen til det østeuropeiske landet mot Russland, noe som har skapt frykt i flere måneder nå for at Putin igjen kan invadere Ukraina. I en tale til journalister i Brussel etter møtet sa Jens Stoltenberg: "Vi vil gjøre vårt ytterste for å sikre en politisk vei for forebygging av maktbruk, men samtidig må vi være forberedt på om dialogen mislykkes. Vi er sende klare meldinger til Moskva om at hvis de bruker makt, vil det få alvorlige konsekvenser - økonomiske og politiske sanksjoner."

NATO er bekymret for at basert på Putins tidligere resultater – etter å ha invadert Øst-Ukraina i 2014 – at det er en reell risiko for en militær konflikt dersom diplomatiske forsøk på å deeskalere krisen mislykkes. Stoltenberg la til at Moskvas krav er uakseptable og at Vesten vil fortsette å støtte Ukraina. "Hele ideen om at Ukraina er en trussel mot Russland er å sette hele greia på hodet. Ukraina er ikke en trussel mot Russland," sa han.

«Jeg tror om noe er ideen om et demokratisk, stabilt Ukraina som er en utfordring for dem, og derfor vil NATO fortsette å gi støtte til vår partner, til en suveren nasjon, men også, selvfølgelig, anerkjenne at Ukraina er en partner. og ikke en NATO-alliert."

Moskva hevder Ukraina som en del av sin «innflytelsessfære» og ønsker forsikringer om at Ukraina ikke vil få bli med i den vestlige militæralliansen. Det kravet har blitt avvist av USA og NATO, som peker på alle nasjoners suverene rett til å velge sine egne allianser. EU-ledere har imidlertid vært mer forbeholdne med hensyn til Ukrainas utsikter til NATO-medlemskap. Denne uken vil Ukraina-krisen være gjenstand for intense diplomatiske aktiviteter med topprepresentanter for USA og Russland møte i Genève, etterfulgt av NATO-Russland-rådet onsdag (12. januar).

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender