Kontakt med oss

NATO

Akilleshæl til NATO: Suwalki Gap

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Suwalki Gap er en 100 kilometer lang landstrekning mellom Litauen og Polen. Dette stykket land har strategisk betydning for den nordatlantiske alliansen, ettersom det forbinder de baltiske statene med andre fastlands-NATO-medlemmer og er et betydelig fokus for overføring av tropper til de baltiske allierte og deres våpen., skriver Anastasiia Hatsenko, ukrainsk euro-atlantisk samarbeidsekspert ved tenketanken ADASTRA.

De baltiske statenes og Polens mareritt

Oppkalt etter den polske byen Suwalki, er korridoren i en strategisk sårbar posisjon gitt at den er omsluttet av den russiske enklaven Kaliningrad (tidligere Königsberg) i nordvest og hviterussisk territorium i sørøst. Det er av denne grunn at det kan bli et ideelt mål for et russisk angrep i tilfelle en militær konflikt med NATO. Den russiske statlige TV-kanalen har allerede startet sier at spørsmålet om en landkorridor til Kaliningrad blir aktuelt. Russere mener at denne «militære operasjonen» ville være raskere og enkel for Russland enn krigen i Ukraina.

«Suwałki-korridoren er der de mange svakhetene i NATOs strategi og styrkestilling samles» - analytikere Ben Hodges, Janusz Bugajski og Peter B. Doran note i 2018-rapporten fra Senter for europeisk politikk (CEPA). Dermed regnes Suwalki-korridoren som den mest sårbare delen av NATOs grenser for russisk aggresjon.

Plassering av Suwalki Gap. Washington Post

Beslagleggelsen av dette territoriet ville avskjære de baltiske statene og Polen fra deres allierte, lamme kommunikasjonen og komplisere militær og humanitær hjelp. I 2016 spådde forskere ved tenketanken RAND at russiske styrker kunne fange hovedstedene i Estland og Latvia om seksti timer dersom NATO ikke hjalp dem. Så, i tilfelle krig med den russiske føderasjonen, må Alliansen holde dette territoriet under kontroll av Polen og Litauen.

I tillegg kan avanserte russiske luftvernsystemer lamme luftrommet i de baltiske statene og Polen. De russiske S-300 og S-400 systemene utplassert i Kaliningrad og nær St. Petersburg, i kombinasjon med missilforsvarssystemene i Hviterussland, gir dekning for luftvernsystemene i Polen og de baltiske statene. Det kan lamme NATO fullstendig fordi Russland vil ha muligheten til å blokkere Suwalki-gapet og de nærmeste landene ikke bare på land, men også i luftrommet.

Annonse

For den russiske føderasjonen har Suwalki-gapet strategisk betydning fordi det er land- og luftkommunikasjon som forbinder Kaliningrad-regionen med hoveddelen av Russland. I tillegg ligger hovedkvarteret til den baltiske flåten til IMF i Den russiske føderasjonen i Kaliningrad.

Viser kraften

Sovjetunionen okkuperte Latvia, Estland og Litauen i 1940 og gjennomførte Operasjon Priboi - deportasjonen av over 130,000 1991 "politisk upålitelige" borgere. Landene gjenvunnet sin uavhengighet i 2008 og er i dag medlemmer av NATO. Imidlertid har Russland siden XNUMX økt presset på den baltiske regionen. Kreml krav at det er diskriminering av russiske minoriteter i disse statene.

I perioden 14. til 20. september 2017 ble felles strategiske øvelser av de væpnede styrkene i Den russiske føderasjonen og republikken Hviterussland kalt "West-2017" var holdt. Treningen hadde status som strategisk, det vil si simulering av en fullverdig krig. NATOs medlemsland kritiserte forutsigbart de russisk-hviterussiske øvelsene. Allerede før øvelsene startet oppfordret Litauens president Dalia Grybauskaitė den nordatlantiske alliansen til ikke å tillate isolasjon av de baltiske landene fra resten av medlemslandene dersom Russland bestemmer seg for å gripe Suwalki-gapet. I oktober 2017 anklaget NATO Russland for å dekke over det sanne omfanget av øvelsene. Ifølge NATO var rundt 100,000 XNUMX soldater involvert totalt.

I mellomtiden NATO fortsetter å følge grunnloven av 27. mai 1997 om gjensidige relasjoner, samarbeid og sikkerhet mellom NATO og Den russiske føderasjonen, der medlemslandene må gi avkall på permanent utplassering av betydelige styrker i Øst-Europa. Russland bør også utøve lignende avholdenhet når de stasjonerer militære styrker i andre deler av Europa. Annekteringen av Krim, invasjonen av Donbas, avholdelse av militærøvelser nær grensen til NATO-allierte, og deretter et fullskala angrep på hele Ukrainas territorium er ikke eksempler på russisk avholdenhet.

Hva kan du forvente neste gang?

I følge faktaene ovenfor kan det være to scenarier for spørsmålet om Suwalki-gapet. 

De beste kurset av begivenheter vil være bevaring av moderne grenser. Det vil si status quo i regionen. Tilstedeværelsen av NATO-tropper på territoriet til de baltiske statene og Polen er fortsatt avskrekkende mot en militær konfrontasjon mellom medlemslandene i Alliansen og Den russiske føderasjonen. Også de russiske tapene i Ukraina eller den russiske forståelsen av at ethvert forsøk på å bane vei til Kaliningrad godt kan starte tredje verdenskrig kan bidra til å ikke tillate starten av fiendtligheter på territoriet til Litauen og Polen. I dette tilfellet, med hjelp fra NATO og dets medlemsland, vil krigen ende innenfor grensene til Ukraina med sin seier, som vil stoppe Putins imperiale drømmer.

De verste scenario er begynnelsen på det russiske militære angrepet på Polen og deretter på de baltiske statene. Det er avgjørende å nevne at 75.5% av russerne godkjenne av ideen om en væpnet invasjon av følgende land etter Ukraina og mener at det burde være Polen. Dessuten støtter 86.6 % av russerne den væpnede invasjonen av Russland i andre europeiske land. Samtidig gjentok russisk TV ikke bare én gang at de ikke vil avslutte denne invasjonen i Ukraina. Suwalki Gap er hovedretningen for overføring av tropper og våpen til de baltiske statene og Polen. Også for disse landene, som er avhengig av NATOs militære støtte, forblir korridoren hovedveien for bakkekommunikasjon med de allierte.

Russland har allerede ikke nok folk til å føre krig i Ukraina. Hemmelig mobilisering fortsetter i den russiske føderasjonen. De prøver å tiltrekke seg tidligere militære med kamperfaring. Men samtidig ser Putin mangel på NATO-kapasitet og vilje til å hjelpe Ukraina. Kreml ser ingen reaksjon på dette falle av en militær drone i Kroatia og den russiske angripe på skip som fører flaggene til Romania og Panama, samt brudd av svensk luftrom. Dette, sammen med forståelsen av at å tape en NATO-krig ikke er like skammelig som å tape krigen med Ukraina, kan føre til beslutningen om å starte en ny krig.

NATO må vise at det er garantisten for sikkerheten til den euro-atlantiske regionen akkurat nå, ved å bruke eksemplet med Ukraina, som hver dag kjemper og mister sitt folk fordi Ukraina kjemper for felles verdier med NATO og EU. Ellers bør NATO forberede seg på å forsvare sitt svakeste punkt – Suwalki Gap. 

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender