Kontakt med oss

Finland

Finland vil bli med i NATO i historisk skifte mens Sverige venter

DELE:

Publisert

on

Finland ble medlem av NATO tirsdag (4. april), og fullførte et historisk sikkerhetspolitisk skifte utløst av Russlands invasjon av Ukraina, mens nabolandet Sverige holdes på venterommet.

Militæralliansen vil ønske Finland velkommen som sitt 31. medlem i en flaggheisingsseremoni i NATOs hovedkvarter i utkanten av Brussel, med deltagelse av Finlands president Sauli Niinisto og statsråder.

– Det vil være en god dag for Finlands sikkerhet, for nordisk sikkerhet og for NATO som helhet, sa NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg til journalister mandag.

Arrangementet markerer slutten på en æra med militær alliansefrihet for Finland som begynte etter at landet slo tilbake et invasjonsforsøk fra Sovjetunionen under andre verdenskrig og valgte å prøve å opprettholde vennlige forhold til nabolandet Russland.

Men Russlands nylige invasjon av en annen nabo, Ukraina, som begynte i februar 2022, fikk finnene til å søke sikkerhet under paraplyen av NATOs kollektive forsvarspakt, som sier at et angrep på ett medlem er et angrep på alle.

Sverige gjennomgikk en lignende transformasjon i forsvarstenkningen, og Stockholm og Helsinki søkte sammen i fjor om å bli med i NATO. Men Sveriges søknad har blitt holdt oppe av NATO-medlemmene Tyrkia og Ungarn.

Etter at begge disse landene godkjente Finlands søknad i forrige uke, vil det endelige formelle steget på Helsingfors reise komme når utenriksminister Pekka Haavisto overleverer nasjonens tiltredelsesdokument til amerikanske myndighetspersoner i Brussel.

Annonse

Finlands flagg vil deretter heises utenfor NATOs hovedkvarter sammen med de av alliansens 30 andre medlemsland før en samling av NATOs utenriksministre.

RUSSISK GRENSE

Finlands tiltredelse dobler omtrent lengden på grensen som NATO deler med Russland. Moskva sa mandag vil den styrke sin militære kapasitet i sine vestlige og nordvestlige regioner som svar på at Finland slutter seg til NATO.

Allerede før Finland ble formelt med i alliansen, har dets væpnede styrker nærmet seg NATO og dets medlemmer.

NATOs overvåkingsflyvninger fra USA og andre allierte luftstyrker har allerede begynt å sirkulere i finsk luftrom, sa de finske forsvarsstyrkene.

24. mars kom flyvåpensjefer fra Sverige, Norge, Finland og Danmark sa de hadde signert en intensjonsavtale om å skape et enhetlig nordisk luftforsvar med sikte på å motvirke den økende trusselen fra Russland.

– Vi vil gjerne se om vi kan integrere luftromsovervåkingen vår mer, slik at vi kan bruke radardata fra hverandres overvåkingssystemer og bruke dem samlet, sa generalmajor Jan Dam, sjef for det danske luftforsvaret.

Finner som nyter vårsolen i Helsingfors sentrum mandag sa at de var glade for at NATO-medlemskapsprosessen snart ville være fullført, selv om noen hadde forbehold.

"Jeg føler meg kanskje litt i konflikt med å bli med i NATO fordi jeg ikke er den største fanen av NATO, men samtidig enda mindre fan av Russland," sa Henri Laukkanen, en 28 år gammel finansassistent.

Finland og Sverige hadde sagt at de ønsket å bli med i NATO "hånd i hånd" for å maksimere deres gjensidige sikkerhet, men den planen falt fra hverandre da Tyrkia nektet å gå videre med Stockholms bud.

Tyrkia sier at Stockholm huser medlemmer av det Ankara anser som terrorgrupper - en siktelse Sverige nekter for - og har krevd utlevering av dem som et skritt mot å ratifisere svensk medlemskap.

Ungarn tilbakeholder også Sveriges innrømmelse, med henvisning til klager over kritikken av statsminister Viktor Orbans demokratiske rekord.

Men NATO-diplomater sier at de forventer at Budapest godkjenner Sveriges bud hvis det ser Tyrkia flytte for å gjøre det. De håper Tyrkia vil flytte etter president- og parlamentsvalget i mai.

Stoltenberg sa at han var «absolutt sikker» på at Sverige vil bli NATO-medlem.

"Det er en prioritet for NATO, for meg, å sikre at det skjer så snart som mulig," sa han.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender