Kontakt med oss

NATO

Ondskap fra Moskva: NATO advarer mot russisk hybridkrigføring

DELE:

Publisert

on

Det nordatlantiske råd, den politiske ledelsen i NATOs militærallianse, advarer om at Russland øker «ondsinnede aktiviteter», alt fra sabotasje til cyberangrep og spredning av desinformasjon. Det kommer i en tid med økende bekymring for russisk innblanding i Europaparlamentsvalget, skriver politisk redaktør Nick Powell.

NATOs uttalelse hevder at medlemmer av alliansen er "dypt bekymret" "om nylige ondartede aktiviteter på alliert territorium". Den peker på etterforskningen og siktelsen av flere personer i forbindelse med fiendtlig statsaktivitet som påvirker Tsjekkia, Estland, Tyskland, Latvia, Litauen, Polen og Storbritannia.


Disse hendelsene beskrives som «en del av en intensiverende kampanje med aktiviteter som Russland fortsetter å gjennomføre over det euro-atlantiske området», inkludert på NATOs territorium og gjennom fullmektiger. Dette inkluderer desinformasjon, sabotasje, voldshandlinger, cyber- og elektronisk interferens, desinformasjonskampanjer og andre hybridoperasjoner.

Det nordatlantiske råd uttaler at det er dypt bekymret over Russlands hybridhandlinger og trusselen de utgjør mot NATOs sikkerhet. "Vi støtter og står i solidaritet med de berørte allierte", heter det i uttalelsen.

"Vi vil handle individuelt og kollektivt for å håndtere disse handlingene og vil fortsette å koordinere tett. Vi vil fortsette å øke vår motstandskraft og å anvende og forbedre verktøyene vi har til rådighet for å motvirke og bestride russiske hybridhandlinger og vil sikre at Alliansen og de allierte er forberedt på å avskrekke og forsvare seg mot hybridhandlinger eller angrep.

«Vi fordømmer Russlands oppførsel, og vi ber Russland om å opprettholde sine internasjonale forpliktelser, slik [NATO] allierte gjør deres. Russlands handlinger vil ikke avskrekke allierte fra å fortsette å støtte Ukraina.

Trusselen om russisk desinformasjon som spres på nettet er en spesielt akutt bekymring på begge sider av Atlanterhavet. Det antas å ha drevet EU-kommisjonens beslutning om å åpne sak mot Meta, det amerikanske selskapet bak Facebook og Instagram, for potensielle brudd på Digital Services Act.

Annonse

Det er fryktet at uten at flere ressurser blir tildelt av teknologigiganten for å bekjempe desinformasjon og manipulasjon, vil integriteten til Europaparlamentsvalget bli undergravd, til fordel for pro-russiske kandidater. Økt aktivitet mot Storbritannia antas også å være sannsynlig foran det britiske stortingsvalget senere i år, og det anses som gitt at Russland vil forsøke å påvirke utfallet av det amerikanske presidentvalget – og at det har prøvd før.

Kreml hevder at det i Ukraina faktisk kjemper mot NATO mens medlemmene trener og utruster de ukrainske væpnede styrkene og finansierer landets krigsinnsats. Følgelig føler den seg fullt berettiget til å føre hybrid krigføring mot landene i den militære alliansen som den presenterer for det russiske folket som en eksistensiell trussel mot deres overlevelse som nasjon.

Naturligvis sender NATO også et budskap til sine medlemsland og deres innbyggere, at de ved å støtte Ukraina står opp mot Moskva – ikke bare som en solidaritetshandling, men som svar på en russisk trussel mot oss alle.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender