Kontakt med oss

Forsvar

Når det gjelder ekstremisme på nettet, er Big Tech fremdeles vårt hovedproblem

Publisert

on

De siste to månedene har lovgivere i Storbritannia og Europa introdusert en rekke store nye regninger rettet mot å dempe den ondsinnede rollen som Big Tech spiller i spredningen av ekstremistisk og terroristisk innhold på nettet, skriver Counter Extremism Executive Director Project David Ibsen.

I dette nye lovgivende klimaet begynner giganter på sosiale medier som Facebook, Twitter og YouTube, som i årevis har vært selvtilfreds, om ikke bevisst uaktsomme, med å politiere sine plattformer, endelig å komme under press. Det er ikke overraskende at deres forsinkede innsats for å blidgjøre regjeringer gjennom selvregulerende tiltak som Digital Trust and Safety Partnership, allerede gir vei for et søk etter syndebukker.

I det siste, Big Tech talsmenn har begynt å fremme ideen om at ekstremistisk og terroristisk innhold på nettet fortsatt er et problem utelukkende for mindre sosiale medier og alternative krypterte plattformer. Mens takling av ekstremisme og terrorisme på mindre og alternative nettsteder absolutt er verdt å komme foran, er den samlede fortellingen her mer enn litt praktisk for Silicon Valley og mangelfull i en rekke avgjørende henseender.

Spredningen av ekstremistisk og terroristmateriale er fortsatt et stort problem for Big Tech. For det første er vi ennå ikke i nærheten av det lovede landet til et vanlig sosialt mediemiljø uten ekstreme meldinger. Langt fra Big Tech som leder an i innholdsmoderering, fant en studie av medieansvar publisert i februar i år at Facebook, Twitter og YouTube blir betydelig overgått av mindre plattformer i deres forsøk på å eliminere skadelige innlegg.

I samme måned oppdaget CEP-forskere en omfattende cache på ISIS-innhold på Facebook, inkludert henrettelser, formaninger om å begå voldshandlinger og bekjempe opptak, som fullstendig ble ignorert av moderatorer.

Denne uken, med frekvenser av antisemittisk vold som øker i USA og Europa, har CEP nok en gang identifisert eksplisitt nynazistisk innhold på en rekke vanlige plattformer, inkludert YouTube, Facebook-eid Instagram og Twitter.

For det andre, selv i en forestilt framtid der ekstremistisk kommunikasjon primært foregår gjennom desentraliserte plattformer, vil ekstremistgrupper fortsatt være avhengige av en eller annen form for tilknytning til vanlige utsalgssteder for å utvide deres ideologiske støttebase og rekruttere nye medlemmer.

Hver historie om radikalisering starter et sted og regulering av Big Tech er det største skritt vi muligens kan ta for å forhindre at vanlige borgere blir trukket ned i ekstremistiske kaninhull.

Og mens farlig og hatefullt innhold kan strømme mer fritt på umodererte nettsteder, ønsker ekstremister og terrorister fortsatt tilgang til store, vanlige plattformer. Den nesten allestedsnærværende naturen til Facebook, Twitter, YouTube og andre gir ekstremister muligheten til å nå et bredere publikum - til å skremme eller rekruttere så mange mennesker som mulig. For eksempel hadde Christchurch-drapsmannen Brenton Tarrant, som tok livestreaming av sine grusomheter på Facebook Live, sin angrepsvideo lastet opp på nytt mer enn 1.5 millioner ganger.

Enten det er jihadister søker å tenne et verdensomspennende kalifat eller nynazister prøver å starte en løpskrig, målet med terrorisme i dag er å fange oppmerksomhet, inspirere likesinnede ekstremister og destabilisere samfunn i størst mulig grad.

For dette formål kan de forsterkende effektene av store sosiale mediekanaler rett og slett ikke undervurderes. Det er en ting for en ekstremist å kommunisere til en liten gruppe ideologiske kohorter på et uklart kryptert nettverk. Det er noe helt annet for dem å dele propagandaen sin med hundrevis av millioner mennesker på Facebook, Twitter eller YouTube.

Det ville ikke være noen overdrivelse å si at å hindre sistnevnte i å skje gjennom effektiv regulering av Big Tech, vil bidra til å takle moderne terrorisme fundamentalt og forhindre ekstremister og terrorister i å oppnå et vanlig publikum.

Den økende desentraliseringen av online ekstremisme er et viktig spørsmål lovgivere må håndtere, men alle som tar det opp for å forsøke å skjule viktigheten av å regulere Big Tech, har rett og slett ikke publikums beste.

David Ibsen fungerer som administrerende direktør for Counter Extremism Project (CEP), som arbeider for å bekjempe den økende trusselen om ekstremistisk ideologi, spesielt ved å avsløre ekstremisters misbruk av finans-, forretnings- og kommunikasjonsnett. CEP bruker de nyeste kommunikasjons- og teknologiske verktøyene for å identifisere og motvirke ekstremistisk ideologi og rekruttering online.

Moskva

NATO vs Russland: Farlige spill

Publisert

on

Det ser ut til at Svartehavet nylig har blitt mer og mer en arena for konfrontasjon mellom NATO og Russland. En annen bekreftelse på dette var de store militære øvelsene Sea Breeze 2021, som nylig ble fullført i regionen, som Ukraina var vert for, skriver Alexi Ivanov, korrespondent i Moskva.

The Sea Breeze - 2021 øvelser er de mest representative i hele historien til deres bedrift. De deltok av 32 land, om lag 5,000 militærpersonell, 32 skip, 40 fly, 18 grupper av bakke- og sjøspesialstyrker fra Ukraina, samt NATO-medlems- og partnerland, inkludert USA.

Hovedstedet for øvelsene var Ukraina, som av åpenbare grunner anser denne hendelsen som en militær og delvis politisk støtte for dens suverenitet, først og fremst med tanke på tapet av Krim og den militærpolitiske blindveien i Donbas. I tillegg håper Kiev at vertskapet for en så storstilt begivenhet vil bidra til den raske integreringen av Ukraina i Alliansen.

For noen år siden var Svartehavsflåten i Den russiske føderasjonen en vanlig deltaker i denne serien av manøvrer. Deretter utarbeidet de hovedsakelig humanitære oppgaver, samt interaksjon mellom flåtene i forskjellige stater.

De siste årene har scenariet med øvelsene endret seg betydelig. Russiske skip er ikke lenger invitert til dem, og utvikling av tiltak for å sikre luft- og anti-ubåtforsvar og amfibiske landinger - typiske marinekampoperasjoner - har kommet i forgrunnen.

Scenariet kunngjort i år inkluderer en storstilt kystkomponent og simulerer et multinasjonalt oppdrag for å stabilisere situasjonen i Ukraina og konfrontere ulovlige væpnede grupper støttet av en naboland, ingen skjuler spesielt at Russland er ment med det.

Av åpenbare grunner fulgte russiske væpnede styrker disse øvelsene veldig nøye. Og som det viste seg, ikke forgjeves! Sjøen ble patruljert av russiske krigsskip, og russiske jagerfly var stadig på himmelen.

Som forventet i Moskva gjorde NATO-skipene flere forsøk på å arrangere provokasjoner. To krigsskip-HNLMS Evertsen fra den nederlandske marinen og den britiske HMS Defender prøvde å bryte Russlands territorialfarvann nær Krim, og refererte til det faktum at dette er Ukrainas territorium. Som du vet, anerkjenner ikke Vesten Russlands annektering av Krim i 2014. Nettopp, under dette påskuddet, ble disse farlige manøvrene utført.

Russland reagerte hardt. Under trusselen om å åpne ild måtte utenlandske fartøyer forlate Russlands territorialfarvann. Imidlertid innrømmet verken London eller Amsterdam at dette var en provokasjon.

I følge den spesielle representanten for NATOs generalsekretær for landene i Sør-Kaukasus og Sentral-Asia, James Appathurai, vil Nord-Atlanterhavsalliansen forbli i Svartehavsregionen for å støtte sine allierte og partnere.

"NATO har en klar posisjon når det gjelder navigasjonsfrihet og det faktum at Krim er Ukraina, ikke Russland. Under hendelsen med HMS Defender viste NATO-allierte fasthet i å forsvare disse prinsippene," sa Appathurai.

På sin side sa den britiske utenriksministeren Dominic Raab at britiske krigsskip "vil fortsette å komme inn i Ukrainas territorialfarvann." Han kalte ruten fulgt av inntrengeren, den korteste internasjonale ruten fra Odessa til georgiske Batumi.

"Vi har all rett til å fritt passere gjennom ukrainsk territorialfarvann i samsvar med internasjonale standarder. Vi vil fortsette å gjøre det," understreket den høytstående tjenestemannen.

Moskva sa at det ikke ville tillate slike hendelser i fremtiden, og om nødvendig er det klar til å bruke de "tøffeste og mest ekstreme tiltakene" på krenkere, selv om et slikt scenario blir presentert av Kreml som "ekstremt uønsket" for Russland.

Mange eksperter både i Russland og i Vesten begynte umiddelbart å snakke om den potensielle trusselen fra 3. verdenskrig, som faktisk kan blusse opp på grunn av Ukraina. Det er åpenbart at slike prognoser ikke er gunstige for noen: verken NATO eller Russland. Likevel gjenstår en krigførende og resolutt holdning på begge sider, som ikke kan forårsake frykt og bekymring blant vanlige mennesker.

Selv etter slutten av Sea Breeze 2021 fortsetter NATO å erklære at de ikke vil forlate Svartehavet hvor som helst. Dette er allerede bekreftet ved sending av nye skip til regionen.

Ikke desto mindre forblir spørsmålet åpent: er den nordatlantiske alliansen klar til å ta ekstreme tiltak mot Russland under påskudd av å beskytte Ukrainas suverenitet og territoriale integritet, som fortsatt vedvarende nektes opptak til NATO?

Fortsett å lese

Forsvar

Strategisk kompass er kontroversielt, men bedre enn likegyldighet, sier Borrell

Publisert

on

EUs utenriksministermøte i Brussel i dag (12. juli) diskuterte EU 'Strategic Compass'. EUs høye representant Josep Borrell sa at det både var et viktig og kontroversielt initiativ og la til: "Jeg bryr meg ikke om det er kontroversielt, jeg foretrekker å ha kontroverser enn likegyldighet."

Det er første gang utenriksministrene, snarere enn forsvarsministrene, vil diskutere dette prosjektet som har som mål å styrke EUs krisehåndtering, motstandskraft, partnerskap og evner. 

Strategic Compass anses av European External Action Service (EEAS) som et av de viktigste og ambisiøse prosjektene innen EUs sikkerhet og forsvar. Det er håpet at det kan være ferdig innen mars 2022, med et utkast presentert i november. Det er håpet at EU-statene vil gi tydelig politisk-strategisk veiledning om hva de vil at EU skal oppnå på dette området de neste 5 til 10 årene. 
Den vil lede bruken av instrumenter EU har til rådighet, inkludert de nylig etablerte Europeisk fredsanlegg.

Fortsett å lese

Forsvar

Handel med skytevåpen: Kommisjonen iverksetter offentlig høring for å gjennomgå EUs regler om import og eksport av våpen

Publisert

on

Kommisjonen har lansert en offentlig høring på gjennomgangen av EU-regler som regulerer eksport, import og transitt av sivile skytevåpen, med sikte på å lukke mulige smutthull, som menneskehandlere kan bruke, og å forenkle det juridiske rammeverket for juridiske handelsmenn. Alle interesserte blir invitert til å bidra til 11. oktober 2021. Resultatene av konsultasjonen vil være med på gjennomgang av reglene, forbedre sporbarhet og utveksling av informasjon, og øke sikkerheten ved eksport- og importkontrollprosedyrer. Handel med skytevåpen gir næring til organisert kriminalitet i EU og avler politisk ustabilitet i EUs nabolag. Med utviklingen av rask levering av pakker og av ny teknologi, tar handel med skytevåpen nye former for å unnslippe kontroller. Samtidig står lovlige importører og eksportører av skytevåpen overfor et bredt spekter av forskjellige regler i hele EU. Initiativet til å gjennomgå gjeldende lovgivning er en del av EUs handlingsplan for handel med skytevåpen for perioden 2020 til 2025.

Innenrikssjef Ylva Johansson (avbildet) har også utgitt a bloggartikkel oppfordrer i dag alle interesserte til å bidra til konsultasjonen.

Fortsett å lese
Annonse
Annonse

Trender