Kontakt med oss

Iran

130 amerikanske lovgivere oppfordrer EU til å utpeke Irans IRGC som en terrororganisasjon

DELE:

Publisert

on

IRGC ble dannet etter Irans islamske revolusjon i 1979 og har blitt en viktig militær økonomisk styrke i landet, og kontrollerer også Teherans atom- og ballistiske program og finansierer terroroperasjoner og attentatplaner andre steder i regionen og i verden. Lovgiverne siterer en studie fra Combating Terrorism Center ved United States Military Academy i West Point, New York, som viser at de siste fem årene har Revolutionary Guard Corps startet minst 33 komplotter mot EU-borgere, skriver Yossi Lempkowicz.

En todelt gruppe på 130 amerikanske lovgivere sendte mandag (10. april) et brev der de oppfordret EU til å utpeke Irans islamske revolusjonsgarde som en terrororganisasjon.

Brevet, adressert til EUs utenrikspolitiske sjef Josep Borrell, påpeker at IRGC «fritt og åpent har utført komplotter rettet mot borgere over hele EU».

Lovgiverne ble ledet av representantene Kathy Manning (DN.C.), Thomas Kean (RN.J.) og Bill Keating (D-Mass.).

I årevis har Irans IRGC støttet og deltatt i menneskerettighetsbrudd og terroraktiviteter.

I dag ledet jeg en todelt gruppe på 130+ medlemmer, ved siden av @CongressmanKean & @USRepKeating, og oppfordrer EU til å utpeke IRGC som en terrororganisasjon. pic.twitter.com/D27FhwrmP9

- Kongresskvinne Kathy Manning (@RepKManning) April 10, 2023

Annonse

Borrell sa i januar at blokken med 27 medlemmer ikke kan svarteliste IRGC som en terrorgruppe til tross for Europaparlamentet stemte 598 mot ni for et tiltak som oppfordrer til utpekingen. Etter avstemningen besluttet EUs utenriksråd å ikke gjennomføre parlamentets anbefaling, med henvisning til juridiske hindringer.

«Det er noe som ikke kan avgjøres uten en domstol, en rettsavgjørelse først. Du kan ikke si at jeg anser deg som en terrorist fordi jeg ikke liker deg, sa Borrell den gang.

Utenriksrådet er sammensatt av utenriks-, forsvars- og/eller utviklingsministrene i medlemslandene.

Lovgiverne sa: "Vi forstår de juridiske kompleksitetene som er involvert i å utpeke IRGC som en terrororganisasjon i henhold til EU-lovens felles posisjon 931, og forstår fullt ut behovet for at denne avgjørelsen skal dømmes av enten en rettslig eller "tilsvarende kompetent myndighet."

"Men gitt den økende trusselen Iran utgjør for EUs medlemsland og deres innbyggere, oppfordrer vi deg til å behandle dette problemet med det ytterste hastende."

Brevet siterer en studie fra Combating Terrorism Center ved United States Military Academy i West Point, New York, som viser at de siste fem årene har Revolutionary Guard Corps startet minst 33 komplotter mot EU-borgere.

«Vi mener at det er en overflod av bevis tilgjengelig for EU for å gi det nødvendige grunnlaget for en terrorutpeking av IRGC, spesielt gitt EU-domstolens avgjørelse om at etterforskning og rettsforfølgelse utenfor EU kan brukes som bevis for å støtte tillegg til terrorlisten», heter det i brevet.

Å utpeke IRGC som en terrorgruppe ville bety at det ville bli en straffbar handling å tilhøre gruppen, delta på dens møter og bære logoen offentlig.

IRGC ble dannet etter Irans islamske revolusjon i 1979 og har blitt en viktig militær økonomisk styrke i landet, og kontrollerer også Teherans atom- og ballistiske program og finansierer terroroperasjoner og attentatplaner andre steder i regionen og i verden. Den ble dannet primært for to spesifikke mål: forsvare regimet og eksportere den islamske revolusjonen til nabolandene gjennom terrorisme.

Dens innflytelse har økt under styret til nåværende president Ebrahim Raisi, som tok makten i 2021.

IRGC fortsetter å utvide sin innflytelse i Irak, Afghanisatn, Syria, Libanon og Jemen gjennom sin eksterne arm, Al-Quds-styrken.

«Å forby IRGC som en terrororganisasjon av de europeiske landene representerer en robust politisk holdning, som tjener flere formål: å beskytte menneskerettighetene i Iran, forhindre ytterligere terrorangrep i Europa, og straffe revolusjonsgarden for å ha bevæpnet Russland og deltagelse i krig i Ukraina, " skrev Farhad Rezaei, en stipendiat ved Center for Iranian Studies (IRAM) i Ankara.

USA listet opp IRGC som en terrorgruppe under tidligere president Donald Trump, som gjorde det etter å ha trukket seg fra atomavtalen med Iran fra 2015 og innført straffesanksjoner mot regimet i Teheran. Bahrain og Saudi-Arabia utpekte IRGC som en terrororganisasjon i 2018.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender