Kontakt med oss

Økonomi

Serbias og Kosovos EU-ambisjoner tar form

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

serbiakosovoBeograd og Pristina har gått videre til å normalisere forholdene ved å signere utkastet til avtale om 15-poeng, som snart skal godkjennes.

"Disse forhandlingene er avsluttet. Teksten er parafert av begge statsministrene. Jeg vil gratulere dem for deres besluttsomhet i løpet av disse månedene og for motet de har," sa EUs høye representant Catherine Ashton på slutten av EU- tilrettelagt dialog. "Det er veldig viktig at det vi ser nå er et skritt unna fortiden, og for begge to, et skritt nærmere Europa."

Hovedresultatet av avtalen var begge delegasjoners beslutning om å holde tilbake fra ethvert forsøk som kan hindre fremgangen til hver av dem mot Den europeiske union. Den 25. april på møtet med EUs utenriksministre blir Serbia tilbudt en mulighet til å starte tiltredelsesforhandlinger til EU; Kosovo vil sikte på assosieringsavtalen. I følge en serbisk diplomat har artikkelen om Kosovos tiltrædelse av FN blitt ekskludert fra avtalen og har ikke vært gjenstand for forhandlinger innenfor rammen av dialogen. "Forhandlingene hadde med tanke på et veldig spesielt mål, nemlig å akselerere den europeiske integrasjonen av både Serbia og Kosovo, for å gå videre til retning av inkludering av Balkan i EU-prosjektet," sa en diplomat i Brussel EU Reporter.

"Det var et trekk som alle sider hadde ventet på i noen tid."

I tillegg til utsiktene til tiltredelse ble det oppnådd en viss autonomi for det kosovo-serbiske samfunnet - de vil kunne ha sitt eget politi, domstoler og skoler.

 

Anna van Densky

Annonse

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender