Kontakt med oss

Økonomi

Vinnere av 2013 European Union Prize for Literature kunngjort på Göteborg Book Fair

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

logo_literaryVinnerne av European Union Prize for Literature 2013, som anerkjenner de beste nye forfatterne i Europa, ble kunngjort 26. september ved åpningen av Göteborgs bokmesse i Sverige av Androulla Vassiliou, europeisk kommisjonær for utdanning, kultur, flerspråklighet og ungdom. Årets vinnere er: Isabelle Wéry (Belgia), Faruk Šehić (Bosnia-Hercegovina), Emilios Solomou (Kypros), Kristian Bang Foss (Danmark), Meelis Friedenthal (Estland), Lidija Dimkovska (tidligere jugoslaviske republikk Makedonia), Katri Lipson ( Finland), Marica Bodrožić (Tyskland), Tullio Forgiarini (Luxembourg), Ioana Pârvulescu (Romania), Gabriela Babnik (Slovenia) og Cristian Crusat (Spania). Se nedenfor for mer informasjon om de vinnende forfatterne og deres bøker.

"Hjertelig gratulerer til alle årets vinnere. European Union Prize for Literature trekker internasjonal oppmerksomhet mot fantastiske nye eller nye forfattere, som ellers kanskje ikke får den anerkjennelsen de fortjener utenfor hjemlandet. I tillegg til å hjelpe disse forfatterne til å nå nye målgrupper, er vårt mål å introdusere leserne for stor ny europeisk litteratur og tilby dem flere valgmuligheter. Dette kan også bidra på lang sikt til å skape en ekte europeisk leserkrets med nesten en halv milliard potensielle lesere. Programmet vil gjøre det mulig for oss å gi større støtte til kostnadene ved bokoversettelser og forbedre det kulturelle mangfoldet, "sa kommissær Vassiliou.

Hver vinner mottar € 5,000. Enda viktigere er at forleggerne deres oppfordres til å søke om EU-støtte for å få de vinnende bøkene oversatt til andre europeiske språk. European Union Prize for Literature (EUPL) er åpen for 37 land som er en del av det nåværende EU-kulturprogrammet (28 medlemsland samt Albania, Bosnia-Hercegovina, Island, Liechtenstein, den tidligere jugoslaviske republikken Makedonia, Montenegro, Norge , Serbia, Tyrkia). Hvert år nominerer nasjonale juryer i en tredjedel av landene de vinnende forfatterne, slik at alle er representert over en periode på tre år.

Årets vinnere vil bli delt ut med sine priser ved en seremoni i Brussel 26. november, i nærvær av kommissær Vassiliou og ledende representanter for verdenene litteratur, kultur og politikk. EUPL er organisert av EU-kommisjonen med European and International Booksellers 'Federation (EIBF), European Writers' Council (EWC) og Federation of European Publishers (FEP).

EIBF-president John Mc Namee sa: “Nok en gang er jeg begeistret over å oppdage nye talenter, og jeg ønsker å uttrykke min varmeste gratulasjon til alle årets vinnere. Bokhandlerne er glade for at EUPL-prisen hjelper litteraturen å krysse grenser og gleder seg til å tilby leserne flere valgmuligheter, flere bøker, mer europeisk litteratur. ”

EWC-president Pirjo Hiidenmaa sa: "Europa trenger historier og historiefortellere, og det er en uendelig etterspørsel etter bøker om evige emner. Forfattere bringer vitale gnister til sinn og språk, og bare forandring holder kulturer i live; derfor er det alltid en glede å feire nye litterære stemmer som forsikrer oss om at kulturen fortsetter å vokse og endre seg. "

"Jeg er veldig glad for at organisasjonen vår tar en så aktiv rolle i European Union Prize for Literature. Takket være denne prisen oppdager vi nye verdener, nye kulturer, gjennom arbeidet med de talentfulle vinnende forfatterne. Jeg håper at 2013-vinnerne vil få så mange oversettelser som de fortjener - det er en fantastisk måte å feire Europas mangfold, en verdi vi bør verne om i krisetider, "la Piotr Marciszuk, president for FEP, til.

Annonse

Romania vil få et spesielt fokus på årets Göteborg bokmesse. Kommissær Vassiliou deltok i åpningsseremonien i morges med Mircea Cărtărescu, den anerkjente rumenske dikteren, romanforfatteren og essayisten.

Europa elsker å lese

Etter en pressekonferanse (12.15), vil kommissær Vassiliou også delta i en begivenhet knyttet til hennes "Europe Loves Reading" -kompetanse. Hun vil møte unge elever fra den internasjonale skolen i Göteborg (Internationella Engelska Skolan) som vil lese fra favorittbøkene sine. En av fem 15-åringer i EU, så vel som mange voksne, kan ikke lese ordentlig. Kampanjen har som mål å øke bevisstheten om Europas leseferdighetskrise og fremme lesing for nytelse. Kommissær Vassiliou deltar jevnlig på lesesesjoner som involverer barn, ungdom og voksne. Arrangementene med barn har ofte en flerspråklig dimensjon for å oppmuntre dem til å lese høyt på forskjellige språk og for å markere viktigheten av språklig mangfold.

Bakgrunn

EU-kommisjonen investerer 3 millioner euro per år på litterær oversettelse og mer enn 2.4 millioner euro i samarbeidsprosjekter som involverer boksektoren. Bransjen bidrar med 23 milliarder euro til EUs BNP og sysselsetter 135 000 mennesker på heltid. Bøker er den nest mest eksporterte kulturvaren i EU, etter kunstverk og antikviteter.

Siden den europeiske litteraturprisen ble lansert i 2009, har EUs kulturprogram gitt midler til oversettelse av bøker av 43 EUPL-vinnere, på 20 forskjellige språk, og dekker til sammen 149 oversettelser. Vinnerne drar også fordel av ekstra synlighet på Europas store bokmesser, inkludert Frankfurt, London, Göteborg og Passaporta-festivalen i Brussel.

Bokutgivelse er en betydelig del av de kulturelle og kreative sektorene, som står for opptil 4.5% av EUs BNP og mer enn 8 millioner jobber. Selv om disse sektorene har vist seg å være relativt motstandsdyktige i krisen, møter de også betydelige utfordringer som følge av det digitale skiftet, globaliseringen og markedsfragmenteringen langs kulturelle og språklige linjer.

I januar 2014 vil Kommisjonen lansere det nye Creative Europe-programmet, som tar sikte på å styrke konkurranseevnen til de kulturelle og kreative sektorene, og å fremme kulturelt mangfold. Det forutsettes at det nye programmet vil ha et samlet budsjett på € 1.3 milliarder i 2014-2020, noe som representerer en økning på 9% sammenlignet med dagens finansieringsnivå. Programmet vil gi finansiering til oversettelse av mer enn 4 500 bøker; Det vil også gjøre det mulig for 300 000 kunstnere, kulturpersoner og deres verk å operere over landegrensene og få internasjonal erfaring.

For mer informasjon, klikk her.

Del denne artikkelen:

Annonse

Trender