#EUMercosur trade deal risikoer drivstoff skatt dodging - studie

| Desember 6, 2018

Det siste innen en rekke studier på vegne av Europaparlamentets venstregruppe (GUE / NGL) som ser på EU-beskatning, blir lansert, med fokus på å skape problemer som kan oppstå i en frihandelsavtale mellom EU og Mercosur, MEFTA .

Skrevet av tre argentiner - økonomisk etterforsker Magdalena Rua pluss økonomer Martin Burgos og Verónica Grondona - 'Merco-SCAM - Hvordan EU-Mercosur frihandelsavtale vil oppmuntre til ulovlige økonomiske strømmer' utsetter det store potensialet for skattefordeling og andre ulovlige økonomiske strømmer dersom det skulle inngås en avtale mellom EU og Argentina, Brasil, Paraguay og Uruguay.
Nøkkelfunnet inkluderer:

  • Det lekkede utkastet MEFTA ser ut til å favorisere loose finans-, finans- og utvekslingsforskrifter;
  • I hovedsak vil den foreslåtte MEFTA være svært lik EU-Andes-frihandelsavtalen om varer, tjenester, finansielle tjenester og kapitalbevegelser;
  • Forhandlerne har som mål å liberalisere og avregulere kontrollmekanismer, og det er lett å se på mange aspekter i forhandlingsartene som vil gjøre skattefordeling og hvitvasking av penger mulig.
  • kapitalkontrollene vil bli begrenset og spekulative finansielle tjenester vil bli liberalisert. Samtidig kan det begrense mulighetene for land i avtalen om å identifisere statene med høye nivåer av skatteunddragelsesmuligheter og finansiell hemmelighet, samt andre tiltak for å forhindre ulovlige finansielle strømmer, skatteunddragelse og hvitvasking av penger.
  • med Mercosurs fire utviklingslandes beholdning av offshore finansiell formue i 2017 over US $ 853.7 milliarder, mens mellom 2008-2017 gjennomsnittlig årlig utgang fra disse landene var rundt $ 56.4 milliarder, det er mye penger som forlater blokken, frata landene av skatt som ikke kan bli gjeninvestert;
  • På samme måte utgjør bestanden av offshore-formue for noen EU-land i trillioner (Luxembourg: $ 12.6 trillion, som representerer 20185% av BNP, Nederlandsk på $ 10.1 trillion, 1228% av BNP), risikoen for økonomisk ustabilitet er høy når stor mengde inn- og utganger forblir ubeskattet. MEFTA kan derfor forverre problemet for begge sider;
  • Studien undersøker også de ulike komponentene i ulovlige finansielle strømmer og presenterer en vurdering av problemet med mulige økte kapitalstrømmer, tjenester og varer som vil finne sted innenfor MEFTA, og;
  • De eksisterende og svært fleksible skattesystemene og liberaliserte finans- og utvekslingsregimer kan lette disse strømningene, også EU og Mercosur-landene som er kjente skatteparadis og / eller økonomiske hemmeligholds jurisdiksjoner.

Studien inneholder også politiske anbefalinger om å lukke smutthullene for å bekjempe skattefordeling, ulovlige finansielle strømmer og hvitvasking av penger.

GUE / NGLs Matt Carthy (Sinn Féin, Irland) sa i sin kommentar til studien: "Ryktene om døden i EU-Mercosur-frihandelsavtalen har vært sterkt overdrevet. Det er allerede blitt kunngjort at et teknisk møte mellom partnerne vil finne sted den 10th desember, etter uformelle diskusjoner på G20-toppmøtet.

"Jeg har mange problemer med den foreslåtte avtalen, som jeg har kampanjer mot sammen med irske bønder og det sivile samfunn - ikke minst politikken til den brasilianske regjeringen og den høyre militaristen Jair Bolsonaro. EU kan ikke kreve å fremme universelle verdier for menneskerettigheter og likestilling, samtidig som det gjør handel med en slik regjering, la han til.

"Rapporten vi lanserer i dag, gjør det klart at denne avtalen også vil få en alvorlig negativ innvirkning på begge parter når det gjelder liberalisering av sektoren for finansielle tjenester, demonteringsmekanismer som er satt inn for å forhindre kapitalflyging og bekjempelse av skatt -dodging og hvitvasking av penger. "

"Forfatterne demonstrerer hvordan denne liberaliseringen vil tillate flere millioner euro bli flyttet offshore til skatteparadis og hemmeligholds jurisdiksjoner, samtidig som de øker truslene mot finansiell stabilitet blant begge handelsblokkene," konkluderte han.

Denne studien markerer den siste i en serie av GUE / NGL-oppdragte studier som ser på skatteunddragelse og skattemessig rettferdighet som omfatter rollen som Big Four regnskapsfirmaer, CCCTB, EUs skatteavtaler med utviklingsland, Apples skatt dodging og Panama Papers i løpet av det siste året. Du kan lese mer om dekning ved å besøke eget nettsted på skatt rettferdighet.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , , ,

Kategori: En forsiden, Selskapsskatteregler, Crime, Økonomi, EU, Hvitvasking, skatte~~POS=TRUNC unnvike, Skatt

Kommentarer er stengt.