Midt i handelskrigen forblir land som #Kazakhstan åpen for virksomheten

| Januar 11, 2019

Kampen mellom åpenhet og isolasjon i verdenshandelen er ikke noe nytt. Imidlertid har global interesse for såkalte "handelskrig" økt enormt sent, på grunn av økt spenning mellom Kina og USA. Nylig har begge land pålagt en rekke takster på produkter, blant annet fra advarsler fra IMF og andre at denne "krigen" kunne redusere den globale veksten betydelig, skriver Yerkin Tatishev, grunnleggende leder av Kusto-konsernet.

For mitt opprinnelige Kasakhstan er et sterkt engasjement for åpenhet og samarbeidsmessig tilnærming til handel grunnleggende elementer i vår nye suksess og en del av det som gjør Kasakhstan unik. Økonomisk integrasjon med alle våre nære naboer, og til og med noen land lenger bort som Vietnam, har gitt oss mulighet til å tiltrekke seg betydelig FDI og fremme utviklingen, samtidig som vi bruker vår geografiske nærhet til mer enn 2 milliarder forbrukere.

Selvfølgelig er Kasakhstan best kjent for sin vareeksport, spesielt olje, uran og andre kritiske metaller. Dels takket være disse ressursene er landet dypt integrert i verdensøkonomien - men som vi vet kan det være risiko for å stole på råvarer for økonomisk vekst. I dag må vi gjøre mer for å diversifisere den kasakhiske økonomien ved hjelp av bærekraftige ressurser og kraften i komparativ fordel for å skape langsiktige kilder til formue og inntektsvekst, særlig i underutviklede områder av vår økonomi. Kort sagt, vi må sette vårt enormt rike land tilbake på jobb, og huske vår stolte arv om å bruke og respektere det landet - å bygge en moderne og integrert landbruksøkonomi.

Kasakhstan har i dag over 180 millioner hektar territorium egnet for landbruksproduksjon, og bare 20 millioner blir aktivt oppdrettet. Denne statistikken alene gjør oss unike i verden og spell ut hvor dypt mulighetene er. Ved siden av oss er millioner av krevende forbrukere i Russland, Kina, Midtøsten og andre steder tørst etter høykvalitets, sunne landbruksprodukter - alt fra ikke-GMO-avlinger og frukt til sunt, naturlig hevet biff, lam og andre proteiner.

Det er få sektorer mer globalt sammenkoblet enn jordbruk - hvor bønder, ranchere, leverandører og distributører deler ansvaret for et komplett utfall. Evnen til å operere og handle fritt er derfor avgjørende for denne livsholdende næringen. Etter hvert som befolkninger og kjøpekraft øker, gjør det globale behovet for å utvide og investere i regioner med uutnyttet landbrukspotensial, som Kasakhstan.

På Kusto Group har vi derfor besluttet å ta sjansen og investere i å bidra til å etablere en moderne landbruksøkonomi. Basert på den enorme suksessen til steder som Nebraska, i Midtvesten i USA, hvor en enkelt stat er i stand til å bidra opp til $ 30 milliarder i økonomisk produksjon per år, er vi overbevist om at Kasakhstan kan gjøre det samme eller enda bedre.

Nylig inngikk vi et joint venture-partnerskap med det amerikanske firmaet Baumgartner Agriculture Science and Service (BASS), en ledende produsent av ikke-GMO-frø, som er i stand til å gi akkurat de rette frøene for lokale vekstforhold på tvers av produkter. De rette frøene, kombinert med de rette oppdrettsmetoder - inkludert moderne vanning - betyr høy kvalitet og pålitelig fôr til våre Black Angus raser hos KazBeef, en landbruksavdeling av Kusto Group. Hele denne komplekse verdikjeden ser vi muligheter for vekst av andre støttende bedrifter som vil bidra til å få nye arbeidsplasser i sektoren.

Selvfølgelig, i en åpen økonomi, er selskapene i stand til å forfølge sin egen åpenhetspolitikk og søke partnerskap og samarbeid - akkurat som vi har gjort. Og for Kasakhstan å virkelig nå sitt enorme landbrukspotensial, må disse produktene nå eksportmarkeder og nye forbrukere. Det er derfor jeg applauderer regjeringens tilnærming til å bygge og støtte en åpen, handelsbasert økonomi.

Handel åpenhet er en to-veis gate. Når land handler fritt, følger andre former for samarbeid og positive relasjoner dannes. For fremvoksende økonomier gir handelskobling midler til å bekjempe fattigdom, redusere arbeidsledigheten og øke produktiviteten og mulighetene for innbyggerne.

I Kusto-gruppen har jeg, sammen med mine kolleger, grunnlagt og utviklet et selskap som tar et internasjonalt syn, mens de nyter lokal kompetanse. Åpen handel, både i vårt hjemland, Kasakhstan, og de mange landene i vår virksomhet nå, har vært avgjørende for vår vekst. Denne erfaringen har vist at det er helt mulig å både støtte innenlandsk virksomhet og utforske og utvide til nye markeder - enten det er gjennom joint ventures eller utveksling av beste praksis.

Tags: , , , , , , ,

Kategori: En forsiden, Økonomi, kjennetegnet, Utvalgte Artikkel, Kasakhstan