Europa tar et stort skritt mot selskaper som har omsorgspligten på #HumanRights

| Juni 12, 2019

I fjor, like før overtakelsen av EU-presidentskapet, annonserte den nye finske regjeringen at det skulle bli obligatorisk for bedrifter å gjennomføre menneskerettighetssjekk. For et år siden ville dette ha virket utenom det vanlige. Men økende anerkjennelse av den menneskelige kostnaden for svake forretningsreguleringer, kombinert med en erosjon av offentlig tillit til markeder, har ført til momentum rundt tiltak for å sikre at bedrifter stopper misbruk i sine forsyningskjeder, skriver Business Blood.

På 14 mai vedtok den nederlandske senaten ny lovgivning som sier at selskaper har en "plikt til omsorg" for å bekjempe barnearbeid i sine forsyningskjeder. I år hadde det allerede vært en diskusjon om forsyningskjedelovgivning i Tyskland, der et lovforslag ble offentliggjort i februar, og relaterte parlamentariske debatter sparket av i det danske parlamentet. På 3 juni offentliggjorde den nye finske regjeringenes koalisjon sitt program, som inkluderer en forpliktelse til å arbeide for en slik lovgivning nasjonalt, men også på europeisk nivå, der den skal styre EUs presidentskap fra 1 juli.

EU har vedtatt lovgivning om spesifikke saker som ulovlig høstet tømmer eller "konfliktmineraler" tidligere. Men for å regulere hvert emne separat har det grenser. Det var Frankrike som passerte den første lovgivningen med et generelt anvendelsesområde i 2017, loven om våkenhet. Og dette sporet har blitt fulgt i de politiske debattene i Tyskland, Storbritannia, Danmark, Norge, Finland, Sveits og Luxembourg.

Disse ideene er ikke radikale. I 2011, FN og Organisasjon for økonomisk samarbeid og utvikling (OECD) vedtatt konsensus nye, sammenhengende standarder for hvordan virksomheten skal sikre at den respekterer menneskerettighetene i sine globale kjeder. Et kjerneelement var kravet om å utvise due diligence på menneskerettighetsrisiko for å forhindre slike negative konsekvenser. Siden da har OECD utviklet mer detaljert veiledning om hva god due diligence ser ut. Landene har imidlertid vært sakte for å gjøre denne internasjonale bløde loven til hard lov. Inntil nå.

Bedrifter synes å gjenkjenne dette. William Anderson, rådgiver for tysk skotsk gigantisk adidas, skrev for vår bloggserie denne uken at "Kort sagt, det er ikke et spørsmål om om, men når slike lover vil være på plass og hvordan de vil påvirke dagens forretningsvirksomhet og praksis”. Faktisk, Et økende antall selskaper støtter denne typen lovgivning, inkludert BMW, Coca-Cola og Trafigua, og hevder at disse lovene utgjør spilleregler for ansvarlige bedrifter og gir juridisk sikkerhet om deres ansvar.

I tilfelle av den nederlandske barnearbeidloven var det sjokoladeselskapet Tony's Chocolonely som lanserte en kampanje til støtte for lovgivningen, og klarte å samle større industrikamre som Nestlé Nederland, Barry Callebaut og andre store nederlandske selskaper som Heineken bak et støttende brev til parlamentet. I Finland gikk dynamikken et skritt videre: Bedrifter og det sivile samfunn har satset på å ha slik lovgivning i det nye regjeringsprogrammet som en felles koalisjon, bestående av 140-enheter fra Attac til Coca-Cola Finland.

Men de fleste bedrifter er ikke forberedt, og det er derfor vi trenger disse lovene. I november fant Corporate Human Rights Benchmark at 40 ut av 101 fra noen av de største selskapene i verden ikke klarte å utføre riktig menneskerettighets due diligence. Når vi ser på 100-selskapers rapporter under EUs ikke-finansielle rapporteringsdirektiv, fant Alliance of Corporate Transparency at 90% rapporterte en forpliktelse til å respektere menneskerettighetene, men bare 36% beskriver deres menneskerettighets due diligence-system til en viss detalj.

Innsatsene kunne ikke være høyere. Minst 150-personer døde da Vale-dammen kollapset i Brumadinho, Brasil, på 25 i januar, og det er hundrevis av høyrisiko-dammer der ute. 166 millioner skjulte arbeidere er plager for verdens største 50-selskaper uten direkte forhold eller ansvar. Den voksende kraften til store tekniske bedrifter som Facebook og Google påvirker i økende grad all vår personvern. Obligatorisk menneskerettighets due diligence på selskaper ville gå noen måte for å sikre at selskapene kvitt sin virksomhet og forsyningskjeder av misbruk, og holdes ansvarlig når de ikke klarer å handle.

Det er bra at mange europeiske land ser ut til å gjenkjenne dette, og nå har de ikke råd til å falle.

kommentarer

Facebook kommentarer

Tags: , ,

Kategori: En forsiden, Økonomi, Sysselsetting, EU, Den europeiske menneskerettsdomstol (EMD), Human Rights, Human Rights

Kommentarer er stengt.