Kontakt med oss

Økonomi

EU når landemerkebeslutning om multinasjonal skattetransparens

Publisert

on

I går (1. juni) nådde EUs medlovgivere en foreløpig politisk enighet om det offentlige land-for-land rapporteringsdirektivet (CBCR), som gjør det mulig for offentligheten og skattemyndighetene å se hvilke skatter som betales og hvor, men det er en men. Det nye systemet vil være begrenset til EU-landene og visse land som anses å ikke være i samsvar med skattemessige normer. 

“Skatteavvikling og aggressiv skatteplanlegging av store multinasjonale selskaper antas å frata EU-landene mer enn € 50 milliarder i inntekt per år. Slik praksis er tilrettelagt ved fravær av noen forpliktelse for store multinasjonale selskaper å rapportere om hvor de tjener. Det er vår plikt å sørge for at alle økonomiske aktører bidrar med en rimelig andel i den økonomiske utvinningen, ”sa Pedro Siza Vieira, portugisisk statsminister for økonomi og digital overgang.

I forbindelse med lanseringen av et nytt EUs skatteobservatorium ønsket parlamentsmedlemmene Paul Tang og Sven Giegold velkommen til utviklingen. Mens noen har kritisert den begrensede rekkevidden av rapporteringen, forsvarte Giegold den og sa at 80% av overskuddet i Europa var mellom EUs medlemsland.

Gjennomsiktig rapportering av hvor multinasjonale selskaper bokfører fortjeneste, vil fremheve og hjelpe til med å adressere bruken av regnskapstriks som brukes til å "profit shift" til lavere skattejurisdiksjoner, med det eneste målet å unngå skatt. I økende grad har de landene som har mistet skatteinntektene insistert på at skattebyrden skal være en rettferdig gjenspeiling av reell økonomisk aktivitet. 

Ledende forhandler Evelyn Regner MEP (S&D, AT) sa: ”Stortinget har kjempet for at dette direktivet skal implementeres i mer enn fem år, og i dag klarte vi endelig å komme til en avtale med rådet. Vi har lagt grunnlaget for skattetransparens i EU med denne avtalen, og dette er bare begynnelsen. "

Hva vil det bety for multinasjonale selskaper?

Land med en inntekt på mer enn € 750 millioner, enten hovedkontor i EU eller utenfor, må oppgi skatter betalt i hvert medlemsland, så vel som i et hvilket som helst tredjeland som EU inkluderer i listen over 'ikke-samarbeidende land'. operative jurisdiksjoner for skattemessige formål '.

En felles EU-mal vil bli brukt til å rapportere i maskinlesbart elektronisk format og vil være tilgjengelig online. Dataene som gis må deles opp i spesifikke poster, inkludert arten av selskapets aktiviteter, antall heltidsansatte, mengden resultat før skatt, mengden akkumulert og betalt inntektsskatt og akkumulert inntjening .

Rapporteringen vil skje innen 12 måneder fra hvert regnskapsår. Direktivet bør være gjennomført i nasjonal lovgivning innen utgangen av 2023.

Selskapsskatteregler

Big-tech selskaper som får historiske endringer i sine internasjonale skatteavtaler

Publisert

on

Nylig har noen av de rikeste landemerkene og landene i verden kommet til enighet om lukking av internasjonale skattehull som har blitt godkjent av de største multinasjonale selskapene. Noen av disse teknologiselskapene har de største aksjekursene i aksjemarkedet, som Apple, Amazon, Google og så videre.

Mens teknisk beskatning lenge har vært et problem som internasjonale regjeringer har måttet bli enige om seg imellom, deler også betting lignende problemer, spesielt på grunn av økningen i popularitet og tillatt legalisering globalt. Her har vi gitt en sammenligning av nye spillnettsteder som følger de riktige skattelovene og lovlighetene som er nødvendige for internasjonal bruk.

Under G7-toppmøtet - som de siste rapportene våre snakket om temaet Brexit og handelsavtaler, representanter for USA, Frankrike, Tyskland, Storbritannia, Canada, Italia og Japan, kom til en enhetlig avtale for å støtte de globale selskapsskattesatsene på minst 15%. Det var enighet om at dette skulle skje ettersom disse selskapene skulle betale skatt der deres virksomhet er i drift, og til landet de opererer i. Skatteunndragelse har lenge blitt propagert ved hjelp av initiativer og smutthull funnet av foretaksenheter, denne enstemmige avgjørelsen vil sette en stopp for å holde tekniske selskaper ansvarlige.

Denne beslutningen antas å være år i ferd med å bli, og G7-toppene har lenge ønsket å oppnå en avtale om å lage historie og reformere det globale beskatningssystemet for den stigende innovasjonen og den digitale tidsalderen som er i horisonten. Å lage selskaper som eple, Amazon og Google tar ansvar, vil holde beskatningen i sjakk for det som anslås å være en bølge av utviklingen og involveringen i utlandet. Rishi Sunak, Storbritannias statsminister, har nevnt at vi er i den økonomiske krisen til pandemien, selskaper må holde vekten og bidra til reformeringen av den globale økonomien. Reformert beskatning er et skritt fremover for å oppnå det. Globale teknologiselskaper som Amazon og Apple har økt aksjeprisene massivt for hvert kvartal etter det store fallet i fjor, noe som gjør teknologien til en av de mest bærekraftige sektorene å skatte fra. Selvfølgelig er det ikke alle som er enige i slike kommentarer, fordi skattehull i lang tid har vært en ting og en sak fra fortiden.

Avtalen som er avtalt vil legge et enormt press på andre land under G20-møtet som skal finne sted i juli. Å ha en avtalsgrunnlag fra partene i G7 gjør det veldig sannsynlig at andre land kommer til enighet, med nasjoner som Australia, Brasil, Kina, Mexico etc. som skal være til stede. Land med lavere skatteparadis som Irland vil forvente lavere satser med minimum 12.5% der andre kan være høyere avhengig. Det var forventet at skattesatsen på 15 prosent ville være høyere på minst 21%, og land som er enige i dette, mener at et grunnnivå på 15% bør settes med muligheter for mer ambisiøse priser avhengig av destinasjon og region multinasjonale selskaper driver og betaler skatt fra.

Fortsett å lese

Selskapsskatteregler

Store lands skatteavtale for å avsløre splittelse i Europa

Publisert

on

By

4-minuttlesning

European Competition Commissioner Margrethe Vestager iført en beskyttelsesmaske forlater EU-kommisjonens hovedkvarter i Brussel, Belgia 15. juli 2020. REUTERS / Francois Lenoir / File Photo

En global avtale om selskapsskatt ser ut til å bringe til et høydepunkt en dyptliggende kamp i EU, som setter store medlemmer Tyskland, Frankrike og Italia mot Irland, Luxembourg og Nederland. Les mer.

Selv om de mindre EU-partnerne i sentrum av en årelang kamp om deres gunstige skatteregimer, ønsket velkommen til Group of Seven-avtalen 5. juni for en minimumssats på minst 15%, spår noen kritikere problemer med å implementere den.

EU-kommisjonen, EUs utøvende, har lenge slitt med å få enighet i blokken om en felles tilnærming til beskatning, en frihet som er nidkjært bevoktet av alle sine 27 medlemmer, både store og små.

"De tradisjonelle skattebesparelsene i EU prøver å holde rammene så fleksible som mulig slik at de kan fortsette å gjøre forretninger mer eller mindre som vanlig," sa Rebecca Christie fra Brussel-baserte tenketank Bruegel.

Paschal Donohoe, Irlands finansminister og president for Eurogruppen for sine jevnaldrende i euroområdet, ga G7-velstående lands avtale, som må godkjennes av en mye bredere gruppe, en lunken velkomst.

"Enhver avtale må dekke behovene til små og store land," sa han på Twitter og pekte på "139 land" som trengs for en bredere internasjonal avtale.

Og Hans Vijlbrief, viseadministrerende finansminister i Nederland, sa på Twitter at landet hans støttet G7-planene og allerede hadde tatt skritt for å stoppe skatteunndragelse.

Selv om EU-tjenestemenn privat har kritisert land som Irland eller Kypros, er det politisk belastet å takle dem offentlig, og blokkens svarteliste over "samarbeidsvillige" skattesentre, på grunn av kriteriene, nevner ikke EU-havner.

Disse har blomstret ved å tilby selskaper lavere priser gjennom såkalte brevbokssentre, hvor de kan bokføre fortjeneste uten å ha en betydelig tilstedeværelse.

"Europeiske skatteparadis har ingen interesse i å gi seg," sa Sven Giegold, et grønt partimedlem i Europaparlamentet som arbeider for mer rettferdige regler, om utsiktene for endring.

Likevel ønsket Luxemburgs finansminister Pierre Gramegna velkommen til G7-avtalen og la til at han ville bidra til en bredere diskusjon for en detaljert internasjonal avtale.

Selv om Irland, Luxembourg og Nederland ønsket den langvarige kampen for reform velkommen, hadde Kypros en mer bevoktet respons.

"De små EU-medlemslandene skal anerkjennes og tas i betraktning," sa Kypros finansminister Constantinos Petrides til Reuters.

Og til og med G7-medlemmene Frankrike kan finne det vanskelig å fullstendig tilpasse seg de nye internasjonale reglene.

"Store land som Frankrike og Italia har også skattestrategier de er fast bestemt på å holde," sa Christie.

Tax Justice Network rangerer Nederland, Luxembourg, Irland og Kypros blant de mest fremtredende globale havnene, men inkluderer også Frankrike, Spania og Tyskland på listen.

Europas divisjoner blusset opp i 2015 etter at dokumenter kalt 'LuxLeaks' viste hvordan Luxembourg hjalp selskaper med å kanalisere fortjeneste mens de betalte liten eller ingen skatt.

Det førte til en nedtrapping av Margrethe Vestager, EUs mektige antitrustsjef, som brukte regler som forhindrer ulovlig statsstøtte til selskaper, og hevdet at slike skatteavtaler utgjorde urettferdige subsidier.

Vestager har åpnet undersøkelser av det finske papiremballasjeselskapet Huhtamaki for tilbakebetaling til Luxembourg og etterforskning av den nederlandske skattebehandlingen av InterIKEA og Nike.

Nederland og Luxembourg har avvist ordningene som bryter med EU-reglene.

Men hun har hatt tilbakeslag som i fjor da Retten slo ut pålegget for iPhone-produsenten Apple (AAPL.O) å betale 13 milliarder euro (16 milliarder dollar) i irsk tilbake skatt, en kjennelse som nå blir anket.

Vestagers ordre om at Starbucks skulle betale millioner i nederlandsk tilbakeskatt ble også avvist.

Til tross for disse nederlagene er dommerne enige i hennes tilnærming.

"Rettferdig beskatning er topprioritet for EU," sa en talsmann for EU-kommisjonen: "Vi er fortsatt forpliktet til å sikre at alle virksomheter ... betaler sin rettferdige andel av skatt."

Spesielt Nederland har understreket vilje til å endre seg etter kritikk av sin rolle som kanal for multinasjonale selskaper til å flytte fortjeneste fra ett datterselskap til et annet mens de ikke betaler noen eller lave skatter.

Det innførte en regel i januar om å beskatte royalties og rentebetalinger sendt av nederlandske selskaper til jurisdiksjoner der selskapsskattesatsen er mindre enn 9%.

"Kravet om rettferdighet har vokst," sa Paul Tang, et nederlandsk medlem av Europaparlamentet. "Og nå er det kombinert med et behov for å finansiere investeringer."

($ 1 = € 0.8214)

Fortsett å lese

Økonomi

Globalt Europa: € 79.5 milliarder for å støtte utviklingen

Publisert

on

EU skal investere 79.5 milliarder euro i utvikling og internasjonalt samarbeid i nabolandene og lenger unna innen 2027, Samfunnet.

Som en del av sitt budsjett for 2021-2027 overvåker EU hvordan den investerer utenfor blokken. Etter a landemerkeavtale med EU-land i desember 2020 vil MEP'ene stemme under juni plenum i Strasbourg om etablering av € 79.5 milliarder Global Europe-fond, som fusjonerer flere eksisterende EU-instrumenter, inkludert European Development Fund. Denne effektiviseringen vil tillate EU å mer effektivt opprettholde og fremme sine verdier og interesser over hele verden og reagere raskere på nye globale utfordringer.

Instrumentet skal finansiere EUs utenrikspolitiske prioriteringer i de kommende sju årene og støtte bærekraftig utvikling i EUs naboland, samt i Afrika sør for Sahara, Asia, Amerika, Stillehavet og Karibien. Globalt Europa vil støtte prosjekter som bidrar til å løse problemer som fattigdomsutryddelse og migrasjon og fremme EU-verdier som menneskerettigheter og demokrati.

Programmet vil også støtte global multilateral innsats og sikre at EU er i stand til å leve opp til sine forpliktelser i verden, inkludert bærekraftsmålene og klimakonvensjonen i Paris. Tretti prosent av programmets samlede finansiering vil bidra til å oppnå klimamål.

Minst € 19.3 milliarder er øremerket EU-naboland med € 29.2 milliarder som skal investeres i Afrika sør for Sahara. Global Europa-finansiering vil også bli satt av til rask respons, inkludert krisehåndtering og konfliktforebygging. EU vil øke sin støtte til bærekraftige investeringer over hele verden under European Fund for Sustainable Development Plus, som vil utnytte privat kapital for å utfylle direkte bistand.

I forhandlinger med rådet sørget parlamentet for at parlamentsmedlemmene økte involveringen i strategiske beslutninger om programmet. Når den er godkjent, vil forskriften om Global Europe gjelde med tilbakevirkende kraft fra 1. januar 2021.

Globalt Europa er en av 15 EU-flaggskipsprogrammer støttet av parlamentet i forhandlingene om EUs budsjett for 2021-2027 og EU gjenopprettingsinstrument, som samlet vil tillate Unionen å gi mer enn € 1.8 billioner i finansiering de neste årene.

Globalt Europa 

Fortsett å lese
Annonse

Twitter

Facebook

Annonse

Trender