Kontakt med oss

Økonomi

Grønn finanspakke øker ambisjonen, men skuffer gassen

Publisert

on

Bærekraftig økonomistrategi

EU-kommisjonen vedtok en tiltakspakke (6. juli) som hadde som mål å stimulere ytterligere bærekraftig finansiering for å oppnå Europas grønne mål og for å lede verden i å sette grønne standarder.

En ny bærekraftig økonomistrategi

EUs grønne avtale har tatt sentralt i EUs utvinning fra COVID-19-pandemien. Mens EUs midler er viktige, vil den enorme og fortsatte investeringen på minst 350 milliarder euro i året trenge finansiering fra den private sektoren. 

Konserndirektør for økonomi Valdis Dombrovskis sa: "Dagens bærekraftige økonomistrategi er nøkkelen til å generere privat finansiering for å nå våre klimamål og takle andre miljøutfordringer."

En europeisk standard for grønne obligasjoner (EUGBS)

Kommisjonen har også foreslått en forskrift om en frivillig European Green Bond Standard (EUGBS). Dette forslaget tar sikte på å skape en frivillig høykvalitetsstandard tilgjengelig for alle utstedere (private og offentlige) for å bidra til å finansiere bærekraftige investeringer, en slags kvalitetsgaranti som kommisjonen håper vil gjøre det mulig for investorer å unngå beskyldninger om grønnvask.

Eksterne korrekturlesere som er under tilsyn av European Securities Markets Authority (ESMA) vil sørge for at utstedere overholder EUs grønne taksonomi. 

Green Group Transport & Environment (T&E) er misfornøyde med at gasskraftverk som ble sparket ut av den første delen av taksonomien for grønne investeringer, har blitt introdusert på nytt etter det de beskriver som press fra gassregjeringer, sa T&E at gassenergi som skal telles som grønn, vil ødelegge troverdigheten til EUs gullstandard for bærekraftig finansiering.

Luca Bonaccorsi, direktør for bærekraftig økonomi i T&E, sa: “Bærekraftig økonomi i 2021 burde dreie seg om å drive investeringer fra fossile brensler som gass og ødeleggende bioenergi. Denne strategien stenger ikke heller. Hvis den første delen av taksonomien, som grønnvasker vilkårlig loggføring, er noe å gå etter, må vi være årvåken. "

Sven Giegold MEP (Green, DE) delte T & Es kritikk av inkludering av gass, men han ønsket Green Bond Standard velkommen, men ønsker at det gjøres obligatorisk: “EU-kommisjonen presenterer endelig en offentlig standard for grønne obligasjoner. Dette er et troverdig alternativ til de ofte slappe private standardene. Spredningen av private standarder truer troverdigheten til bærekraftig økonomi. En frivillig standard vil imidlertid ikke avslutte grønnvaskingen av private standarder. Kommisjonen bør beskytte begrepet "grønn obligasjon" og gjøre anvendelsen av sin standard obligatorisk i EU. "

Nuked!

EU har ennå ikke tatt en beslutning om å inkludere atomvåpen, men Giegold ber dem oppfordre til å motstå press fra "Elysée-palasset" og sa at inntil den endelige deponeringen av atomavfall er løst, kan det ikke anses å være bærekraftig.

Økonomi

EU utvider omfanget av generelt unntak for offentlig støtte til prosjekter

Publisert

on

I dag (23. juli) vedtok kommisjonen en utvidelse av omfanget av den generelle gruppefritakselsesforordningen (GBER), som gjør det mulig for EU-land å gjennomføre prosjekter som administreres under den nye økonomiske rammen (2021 - 2027), og tiltak som støtter det digitale og grønn overgang uten forvarsel.

Konserndirektør Margrethe Vestager sa: ”Kommisjonen strømlinjeformer statsstøttereglene som gjelder nasjonal finansiering som faller inn under visse EU-programmer. Dette vil forbedre samspillet mellom EUs finansieringsregler og EUs statsstøtteregler under den nye finansieringsperioden. Vi introduserer også flere muligheter for medlemsland til å yte statsstøtte for å støtte tvillingovergangen til en grønn og digital økonomi uten behov for en forhåndsvarslingsprosedyre. ”

Kommisjonen hevder at dette ikke vil føre til urimelig forvrengning av konkurransen i det indre marked, samtidig som det blir lettere å få prosjekter i gang.  

De berørte nasjonale fondene er de som er knyttet til: Finansiering og investeringsoperasjoner støttet av InvestEU-fondet; forskning, utvikling og innovasjon (RD&I) -prosjekter som har mottatt et "Seal of Excellence" under Horizon 2020 eller Horizon Europe, samt medfinansierte forsknings- og utviklingsprosjekter eller Teaming-tiltak under Horizon 2020 eller Horizon Europe; European Territorial Cooperation (ETC) -prosjekter, også kjent som Interreg.

Prosjektkategorier som anses å hjelpe den grønne og digitale overgangen er: Støtte til energieffektivitetsprosjekter i bygninger; hjelp til lading og drivstoffinfrastruktur for biler med lav utslipp; støtte til faste bredbåndsnett, 4G og 5G mobilnett, visse transeuropeiske infrastrukturprosjekter for digital tilkobling og visse bilag.

I tillegg til utvidelsen av omfanget av GBER som ble vedtatt i dag, har kommisjonen allerede lansert en ny revisjon av GBER som tar sikte på å effektivisere statsstøttereglene ytterligere i lys av kommisjonens prioriteringer i forhold til tvillingovergangen. Medlemsstatene og interessentene vil etter hvert bli konsultert om utkastet til den nye endringen.

Fortsett å lese

Såing av bønnene

Putins arbeid for å temme matvareprisene truer kornsektoren

Publisert

on

By

Hveteører sees ved solnedgang i et felt nær landsbyen Nedvigovka i Rostov-regionen, Russland 13. juli 2021. REUTERS / Sergey Pivovarov
En skurtresker høster hvete i et felt nær landsbyen Suvorovskaya i Stavropol-regionen, Russland 17. juli 2021. REUTERS / Eduard Korniyenko

Under en TV-sesjon med vanlige russere forrige måned, presset en kvinne president Vladimir Putin på høye matpriser, skrive Polina Devitt og Darya Korsunskaya.

Valentina Sleptsova utfordret presidenten på hvorfor bananer fra Ecuador nå er billigere i Russland enn innenlandsproduserte gulrøtter og spurte hvordan moren hennes kan overleve på en "livsoppholdslønn" med kostnadene for stifter som poteter så høye, ifølge en opptak av den årlige begivenhet.

Putin erkjente at høye matkostnader var et problem, blant annet med "den såkalte borschkurven" med grunnleggende grønnsaker, og skyldte på globale prisøkninger og innenlandske mangler. Men han sa at den russiske regjeringen hadde tatt skritt for å løse problemet, og at andre tiltak ble diskutert uten å utdype det.

Sleptsova representerer et problem for Putin, som er avhengig av bredt offentlig samtykke. De bratte økningene i forbrukerprisene forstyrrer noen velgere, spesielt eldre russere med små pensjoner som ikke vil se tilbake til 1990-tallet da skyhøy inflasjon førte til matmangel.

Det har fått Putin til å presse regjeringen til å ta skritt for å takle inflasjonen. Regjeringens skritt har inkludert en avgift på hveteeksport, som ble innført forrige måned på en permanent basis, og tak på utsalgsprisen på andre grunnleggende næringsmidler.

Men når han gjør det, står presidenten overfor et tøft valg: når han prøver å avverge misnøye blant velgere til stigende priser, risikerer han å skade Russlands landbrukssektor, med landets bønder som klager over at de nye skattene fraråder dem å gjøre langsiktige investeringer.

Tiltakene fra Russland, verdens største hveteeksportør, har også gitt inflasjon i andre land mat ved å øke kostnadene for korn. En økning i eksportavgiften som ble avdekket i midten av januar, sendte for eksempel globale priser til sitt høyeste nivå på syv år.

Putin står ikke overfor noen umiddelbar politisk trussel foran parlamentsvalget i september etter at russiske myndigheter utførte en omfattende tiltak mot motstandere knyttet til fengslet Kreml-kritiker Alexei Navalny. Navalnys allierte er forhindret fra å stille til valgene og prøver å overtale folk til å stemme taktisk for alle bortsett fra det regjerende pro-Putin-partiet, selv om de andre hovedpartiene i strid alle støtter Kreml i de fleste store politiske spørsmål.

Imidlertid er matvareprisene politisk følsomme, og det er en del av Putins mangeårige kjernestrategi å inneholde økninger for å holde folk stort sett fornøyde.

"Hvis prisen på biler går opp, er det bare et lite antall mennesker som merker det," sa en russisk tjenestemann som er kjent med regjeringens politikk for matinflasjon. "Men når du kjøper mat du kjøper hver dag, får du det til å føle at den totale inflasjonen øker dramatisk, selv om den ikke er det."

Som svar på Reuters spørsmål sa Kreml-talsmann Dmitry Peskov at presidenten var imot situasjoner der prisen på innenlandsproduserte produkter "stiger urimelig."

Peskov sa at det ikke hadde noe med valgene eller stemningen til velgerne å gjøre, og la til at det hadde vært en konstant prioritering for presidenten selv før oppkjøringen til valget. Han la til at det var opp til regjeringen å velge hvilke metoder for å bekjempe inflasjon, og at den reagerte både på sesongmessige prissvingninger og globale markedsforhold, som har blitt påvirket av coronaviruspandemien.

Russlands økonomidepartement sa at tiltakene som ble innført siden starten av 2021 har bidratt til å stabilisere matvareprisene. Sukkerprisene er opp 3% hittil i år etter 65% vekst i 2020 og brødprisene er opp 3% etter 7.8% vekst i 2020, sa det.

Sleptsova, som statlig fjernsyn identifisert som fra byen Lipetsk i sentrum av Russland, svarte ikke på en forespørsel om kommentar.

Forbrukerinflasjonen i Russland har økt siden begynnelsen av 2020, noe som gjenspeiler en global trend under COVID-19-pandemien.

Den russiske regjeringen svarte i desember etter at Putin offentlig kritiserte den for å være treg til å reagere. Den satte en midlertidig avgift på hveteeksport fra midten av februar, før den ble pålagt den permanent fra 2. juni. Den la også til midlertidige prispriser på sukker og solsikkeolje. Hettene på sukker utløp 1. juni, de for solsikkeolje er på plass til 1. oktober.

Men forbrukerinflasjonen - som inkluderer mat så vel som andre varer og tjenester - har fortsatt å øke i Russland, opp 6.5% i juni fra året før - det er den raskeste raten på fem år. Samme måned steg matvareprisene med 7.9% fra året før.

Noen russere ser regjeringens innsats som utilstrekkelig. Med reallønninger som faller i tillegg til høy inflasjon, tømmes rangeringene til det regjerende partiet United Russia på et flerårig lavpunkt. Les mer.

Alla Atakyan, en 57 år gammel pensjonist fra badebyen Sotsji ved Svartehavet, fortalte Reuters at hun ikke syntes tiltakene hadde vært tilstrekkelig, og at det hadde en negativ innvirkning på hennes syn på regjeringen. Prisen på gulrøtter "var 40 rubler (0.5375 dollar), deretter 80 og deretter 100. Hvordan kommer det?" spurte den tidligere læreren.

Moskva-pensjonisten Galina, som ba om at hun bare skulle bli identifisert med fornavnet, klaget også på bratte prisøkninger, inkludert brød. "Den elendige hjelpen folk har fått er nesten ingenting verdt," sa 72-åringen.

På spørsmål fra Reuters om tiltakene var tilstrekkelige, sa økonomidepartementet at regjeringen prøvde å minimere de administrative tiltakene som ble pålagt fordi for mye innblanding i markedsmekanismer generelt skaper risiko for forretningsutvikling og kan forårsake produktmangel.

Peskov sa at "Kreml anser regjeringens tiltak for å dempe prisstigninger for en rekke landbruksprodukter og matvarer som svært effektive."

GÅRDSFRIKSJON

Noen russiske bønder sier at de forstår myndighetenes motivasjon, men ser på avgiften som dårlige nyheter fordi de tror russiske handelsmenn vil betale dem mindre for hveten for å kompensere for de økte eksportkostnadene.

En leder ved en stor oppdrettsvirksomhet i Sør-Russland sa at avgiften ville skade lønnsomheten og bety mindre penger for investeringer i oppdrett. "Det er fornuftig å redusere produksjonen for ikke å generere tap og heve markedsprisene," sa han.

Eventuell innvirkning på investering i oppdrettsutstyr og andre materialer vil sannsynligvis ikke bli klar før senere på året når høstsåsesongen begynner.

Den russiske regjeringen har investert milliarder dollar i landbrukssektoren de siste årene. Det har økt produksjonen, hjulpet Russland å importere mindre mat og skapt arbeidsplasser.

Hvis gårdsinvesteringene blir redusert, kan landbruksrevolusjonen som forvandlet Russland fra en nettoimportør av hvete på slutten av 20-tallet, begynne å nærme seg slutten, sa bønder og analytikere.

"Med skatten snakker vi faktisk om det langsomme forfallet av vår vekstrate, snarere enn om natten revolusjonerende skade," sa Dmitry Rylko ved det Moskva-baserte IKAR-landbruksrådgivningen. "Det vil være en lang prosess, det kan ta tre til fem år."

Noen kan se effekten før. Oppdrettsleder pluss to andre bønder fortalte Reuters at de planla å redusere hvetesåområdene høsten 2021 og våren 2022.

Russlands landbruksdepartement fortalte Reuters at sektoren fortsatt er svært lønnsom, og at overføringen av inntektene fra den nye eksportavgiften til bønder vil støtte dem og deres investeringer, og dermed forhindre en nedgang i produksjonen.

Den russiske tjenestemannen som var kjent med myndighetens politikk for matinflasjon, sa at avgiften bare vil frata bøndene det han kalte for høy margin.

"Vi er for at produsentene våre skal tjene penger på eksport. Men ikke til skade for deres viktigste kjøpere som bor i Russland," sa statsminister Mikhail Mishustin til parlamentet i underhuset.

Regjeringens tiltak kan også gjøre russisk hvete mindre konkurransedyktig, ifølge handelsmenn. De sier det er fordi avgiften, som har endret seg jevnlig de siste ukene, gjør det vanskeligere for dem å sikre seg et lønnsomt terminsalg der forsendelser kanskje ikke finner sted på flere uker.

Det kan få utenlandske kjøpere til å se andre steder, til land som Ukraina og India, sa en handelsmann i Bangladesh til Reuters. Russland har de siste årene ofte vært den billigste leverandøren for store hvetekjøpere som Egypt og Bangladesh.

Salget av russisk hvete til Egypt har vært lite siden Moskva innførte den permanente avgiften i begynnelsen av juni. Egypt kjøpte 60,000 tonn russisk hvete i juni. Den hadde kjøpt 120,000 290,000 tonn i februar og XNUMX XNUMX i april.

Prisene på russisk korn er fremdeles konkurransedyktige, men landets avgifter betyr at det russiske markedet er mindre forutsigbart når det gjelder tilbud og priser, og kan føre til at det mister en del av sin andel i eksportmarkedene generelt, sa en høytstående embetsmann i Egypt, verdens topp hvetekjøper.

($ 1 = 74.4234 rubler)

Fortsett å lese

Økonomi

ECB vil tillate inflasjonen å overstige 2% i en 'overgangsperiode'

Publisert

on

Tale etter det første møtet i styret siden ECB presenterte sin strategiske gjennomgang, kunngjorde ECB-president Christine Lagarde at inflasjonen kan overstige målet på 2% for en "overgangsperiode", men stabilisere seg på 2% på mellomlang sikt. 

Den strategiske gjennomgangen har vedtatt det som kalles et symmetrisk inflasjonsmål på to prosent på mellomlang sikt. Tidligere inntok sentralbanken for eurosonen en posisjon om at målet aldri skulle bli overskutt. Den nye fleksibiliteten som har fått enstemmig støtte, blir likevel behandlet med en viss forsiktighet, noen sentralbanker som er mer skeptiske til inflasjonen, særlig den tyske Bundesbank. 

ECB forventer at inflasjonen vil øke, hovedsakelig drevet av høyere energipriser, midlertidig kostnadstrykk fra fornyet etterspørsel i økonomien med noen flaskehalser i forsyningskjeden og virkningen av en midlertidig momsreduksjon i Tyskland i fjor. Den forventer at innvirkningen av disse faktorene bør balansere situasjonen tidlig i 2022. Samlet svak lønnsvekst og styrking av euroen betyr at prispresset sannsynligvis vil være dempet generelt. 

Rock road

Vekst kan underprestere ECBs forventninger hvis pandemien forsterker seg, eller hvis forsyningsmangel viser seg å være mer vedvarende og hindrer produksjonen. Imidlertid kan økonomisk aktivitet overgå forventningene våre hvis forbrukerne bruker mer enn forventet og trekker raskere på besparelsene de har opparbeidet seg under pandemien.

ECBs siste utlånsundersøkelse viste at kredittforholdene for både firmaer og husholdninger har stabilisert seg, og likviditeten er fortsatt rikelig. Mens bankenes utlånsrente for bedrifter og husholdninger forblir historisk lave, antas det at dette kan skyldes at selskaper er godt finansierte som et resultat av deres lån i den første bølgen av pandemien.

Fortsett å lese
Annonse
Annonse

Trender