Kontakt med oss

Økonomi

EU-økonomien vil komme seg raskere enn forventet

Publisert

on

Det forventes at den europeiske økonomien vil komme seg raskere enn tidligere forventet, med 4.8% i år og 4.5% i 2022. Real BNP er satt til å komme tilbake til nivået før krisen innen utgangen av året.

Aktiviteten i årets første kvartal overgikk forventningene. EUs raske tempo med vaksinasjon, etter de første problemene med tilførselen av AstraZeneca-vaksine, betyr at den reduserer gapet med andre avanserte økonomier som Storbritannia og USA. Minst 62% av EUs voksne befolkning har mottatt minst en dose vaksine, en dobling av andelen av forrige måneds tall. 

Sommer 2021 foreløpige økonomiske prognoser anslår at økonomien i EU og euroområdet vil utvides med 4.8% i år og 4.5% i 2022. 

Det forventes at real BNP vil komme tilbake til nivået før krisen i siste kvartal 2021 i både EU og euroområdet. For euroområdet er dette et kvartal tidligere enn forventet i vårprognosen.

Åpning av økonomien kom spesielt næringslivssektoren til gode, med bevis som tyder på vekkelse av turistaktiviteter innenfor EU, assistert av innføringen av EUs digitale COVID-sertifikat. Oppmuntrende undersøkelsesresultater blant forbrukere og bedrifter, samt datasporingsmobilitet, tyder på at en sterk rebound i privat forbruk allerede er i gang. 

Imidlertid har inflasjonen sett en liten oppadgående revisjon til 1.9% for euroområdet, dette antas hovedsakelig å være på grunn av midlertidig innspillingsmangel og økende kostnader for energi og råvarer som rammer deler av produksjonssektoren.

Det forventes at privat forbruk og investeringer vil være de viktigste drivkreftene for vekst, støttet av sysselsetting som forventes å vokse med økonomien. 

Hovedrisikoen for vekstutsiktene er fremveksten og spredningen av COVID-19-varianter, som økonomikommisjonær Gentiloni sa understreket viktigheten av å akselerere vaksinasjonskampanjer. 

Gentiloni sa: “EU-økonomien vil få sin raskeste vekst på flere tiår i år, drevet av sterk etterspørsel både hjemme og globalt og en raskere enn forventet gjenåpning av tjenestesektorene siden våren. Takket være begrensningene i årets første måneder som har rammet den økonomiske aktiviteten mindre enn anslått, oppgraderer vi vår vekstprognose for 2021 med 0.6 prosentpoeng. Dette er den høyeste opprevisjonen vi har gjort på mer enn 10 år, og er i tråd med at firmaenes tillit har nådd rekordhøye de siste månedene. 

“For å holde utvinningen på sporet er det viktig å opprettholde politisk støtte så lenge det er nødvendig. Avgjørende er at vi må doble vaksinasjonsarbeidet vårt, og bygge på den imponerende fremgangen som har blitt gjort de siste månedene: spredningen av Delta-varianten er en sterk påminnelse om at vi ennå ikke har kommet ut av pandemiens skygg.

Økonomi

NextGenerationEU: Fire flere nasjonale planer gitt tommelen opp

Publisert

on

I dag (26. juli) ønsket økonomi- og finansministrene den positive vurderingen av nasjonale planer for gjenoppretting og motstandskraft for Kroatia, Kypros, Litauen og Slovenia. Rådet vil vedta sine gjennomføringsbeslutninger om godkjenning av disse planene etter skriftlig prosedyre.

I tillegg til vedtaket om 12 nasjonale planer som ble vedtatt tidligere i juli, tar dette det totale antallet til 16. 

Slovenias finansminister Andrej Šircelj sa: “Recovery and Resilience Facility er EUs program for storstilt økonomisk støtte som svar på utfordringene pandemien har stilt for den europeiske økonomien. Anleggets € 672.5 milliarder vil bli brukt til å støtte reformene og investeringene som er skissert i medlemslandenes planer for gjenoppretting og motstandskraft. ”

Reformer og investeringer

Planene må være i samsvar med landsspesifikke anbefalinger fra 2019 og 2020 og gjenspeile EUs generelle mål om å skape en grønnere, mer digital og mer konkurransedyktig økonomi.

Kroatia planer om å implementere for å nå disse målene inkluderer forbedring av vann- og avfallshåndtering, et skifte til bærekraftig mobilitet og finansiering av digital infrastruktur i avsidesliggende landlige områder. 

Kypros har til hensikt blant annet å reformere sitt elektrisitetsmarked og legge til rette for utplassering av fornybar energi, samt å forbedre tilkoblings- og e-forvaltningsløsninger.

Litauen vil bruke midlene til å øke lokalt produserte fornybare energikilder, grønne offentlige anskaffelsestiltak og videreutvikling av utbyggingen av nettverk med høy kapasitet.

Slovenia planlegger å bruke en del av den tildelte EU-støtten til å investere i bærekraftig transport, frigjøre potensialet til fornybare energikilder og ytterligere digitalisere offentlig sektor.

Polen og Ungarn

På spørsmål om forsinkelser i programmene i Polen og Ungarn sa EUs økonomidirektør Valdis Dombrovskis at kommisjonen hadde foreslått en forlengelse for Ungarn til slutten av september. På Polen sa han at den polske regjeringen allerede hadde bedt om en forlengelse, men at det kan trenge en ytterligere forlengelse. 

Fortsett å lese

Økonomi

EU utvider omfanget av generelt unntak for offentlig støtte til prosjekter

Publisert

on

I dag (23. juli) vedtok kommisjonen en utvidelse av omfanget av den generelle gruppefritakselsesforordningen (GBER), som gjør det mulig for EU-land å gjennomføre prosjekter som administreres under den nye økonomiske rammen (2021 - 2027), og tiltak som støtter det digitale og grønn overgang uten forvarsel.

Konserndirektør Margrethe Vestager sa: ”Kommisjonen strømlinjeformer statsstøttereglene som gjelder nasjonal finansiering som faller inn under visse EU-programmer. Dette vil forbedre samspillet mellom EUs finansieringsregler og EUs statsstøtteregler under den nye finansieringsperioden. Vi introduserer også flere muligheter for medlemsland til å yte statsstøtte for å støtte tvillingovergangen til en grønn og digital økonomi uten behov for en forhåndsvarslingsprosedyre. ”

Kommisjonen hevder at dette ikke vil føre til urimelig forvrengning av konkurransen i det indre marked, samtidig som det blir lettere å få prosjekter i gang.  

De berørte nasjonale fondene er de som er knyttet til: Finansiering og investeringsoperasjoner støttet av InvestEU-fondet; forskning, utvikling og innovasjon (RD&I) -prosjekter som har mottatt et "Seal of Excellence" under Horizon 2020 eller Horizon Europe, samt medfinansierte forsknings- og utviklingsprosjekter eller Teaming-tiltak under Horizon 2020 eller Horizon Europe; European Territorial Cooperation (ETC) -prosjekter, også kjent som Interreg.

Prosjektkategorier som anses å hjelpe den grønne og digitale overgangen er: Støtte til energieffektivitetsprosjekter i bygninger; hjelp til lading og drivstoffinfrastruktur for biler med lav utslipp; støtte til faste bredbåndsnett, 4G og 5G mobilnett, visse transeuropeiske infrastrukturprosjekter for digital tilkobling og visse bilag.

I tillegg til utvidelsen av omfanget av GBER som ble vedtatt i dag, har kommisjonen allerede lansert en ny revisjon av GBER som tar sikte på å effektivisere statsstøttereglene ytterligere i lys av kommisjonens prioriteringer i forhold til tvillingovergangen. Medlemsstatene og interessentene vil etter hvert bli konsultert om utkastet til den nye endringen.

Fortsett å lese

Såing av bønnene

Putins arbeid for å temme matvareprisene truer kornsektoren

Publisert

on

By

Hveteører sees ved solnedgang i et felt nær landsbyen Nedvigovka i Rostov-regionen, Russland 13. juli 2021. REUTERS / Sergey Pivovarov
En skurtresker høster hvete i et felt nær landsbyen Suvorovskaya i Stavropol-regionen, Russland 17. juli 2021. REUTERS / Eduard Korniyenko

Under en TV-sesjon med vanlige russere forrige måned, presset en kvinne president Vladimir Putin på høye matpriser, skrive Polina Devitt og Darya Korsunskaya.

Valentina Sleptsova utfordret presidenten på hvorfor bananer fra Ecuador nå er billigere i Russland enn innenlandsproduserte gulrøtter og spurte hvordan moren hennes kan overleve på en "livsoppholdslønn" med kostnadene for stifter som poteter så høye, ifølge en opptak av den årlige begivenhet.

Putin erkjente at høye matkostnader var et problem, blant annet med "den såkalte borschkurven" med grunnleggende grønnsaker, og skyldte på globale prisøkninger og innenlandske mangler. Men han sa at den russiske regjeringen hadde tatt skritt for å løse problemet, og at andre tiltak ble diskutert uten å utdype det.

Sleptsova representerer et problem for Putin, som er avhengig av bredt offentlig samtykke. De bratte økningene i forbrukerprisene forstyrrer noen velgere, spesielt eldre russere med små pensjoner som ikke vil se tilbake til 1990-tallet da skyhøy inflasjon førte til matmangel.

Det har fått Putin til å presse regjeringen til å ta skritt for å takle inflasjonen. Regjeringens skritt har inkludert en avgift på hveteeksport, som ble innført forrige måned på en permanent basis, og tak på utsalgsprisen på andre grunnleggende næringsmidler.

Men når han gjør det, står presidenten overfor et tøft valg: når han prøver å avverge misnøye blant velgere til stigende priser, risikerer han å skade Russlands landbrukssektor, med landets bønder som klager over at de nye skattene fraråder dem å gjøre langsiktige investeringer.

Tiltakene fra Russland, verdens største hveteeksportør, har også gitt inflasjon i andre land mat ved å øke kostnadene for korn. En økning i eksportavgiften som ble avdekket i midten av januar, sendte for eksempel globale priser til sitt høyeste nivå på syv år.

Putin står ikke overfor noen umiddelbar politisk trussel foran parlamentsvalget i september etter at russiske myndigheter utførte en omfattende tiltak mot motstandere knyttet til fengslet Kreml-kritiker Alexei Navalny. Navalnys allierte er forhindret fra å stille til valgene og prøver å overtale folk til å stemme taktisk for alle bortsett fra det regjerende pro-Putin-partiet, selv om de andre hovedpartiene i strid alle støtter Kreml i de fleste store politiske spørsmål.

Imidlertid er matvareprisene politisk følsomme, og det er en del av Putins mangeårige kjernestrategi å inneholde økninger for å holde folk stort sett fornøyde.

"Hvis prisen på biler går opp, er det bare et lite antall mennesker som merker det," sa en russisk tjenestemann som er kjent med regjeringens politikk for matinflasjon. "Men når du kjøper mat du kjøper hver dag, får du det til å føle at den totale inflasjonen øker dramatisk, selv om den ikke er det."

Som svar på Reuters spørsmål sa Kreml-talsmann Dmitry Peskov at presidenten var imot situasjoner der prisen på innenlandsproduserte produkter "stiger urimelig."

Peskov sa at det ikke hadde noe med valgene eller stemningen til velgerne å gjøre, og la til at det hadde vært en konstant prioritering for presidenten selv før oppkjøringen til valget. Han la til at det var opp til regjeringen å velge hvilke metoder for å bekjempe inflasjon, og at den reagerte både på sesongmessige prissvingninger og globale markedsforhold, som har blitt påvirket av coronaviruspandemien.

Russlands økonomidepartement sa at tiltakene som ble innført siden starten av 2021 har bidratt til å stabilisere matvareprisene. Sukkerprisene er opp 3% hittil i år etter 65% vekst i 2020 og brødprisene er opp 3% etter 7.8% vekst i 2020, sa det.

Sleptsova, som statlig fjernsyn identifisert som fra byen Lipetsk i sentrum av Russland, svarte ikke på en forespørsel om kommentar.

Forbrukerinflasjonen i Russland har økt siden begynnelsen av 2020, noe som gjenspeiler en global trend under COVID-19-pandemien.

Den russiske regjeringen svarte i desember etter at Putin offentlig kritiserte den for å være treg til å reagere. Den satte en midlertidig avgift på hveteeksport fra midten av februar, før den ble pålagt den permanent fra 2. juni. Den la også til midlertidige prispriser på sukker og solsikkeolje. Hettene på sukker utløp 1. juni, de for solsikkeolje er på plass til 1. oktober.

Men forbrukerinflasjonen - som inkluderer mat så vel som andre varer og tjenester - har fortsatt å øke i Russland, opp 6.5% i juni fra året før - det er den raskeste raten på fem år. Samme måned steg matvareprisene med 7.9% fra året før.

Noen russere ser regjeringens innsats som utilstrekkelig. Med reallønninger som faller i tillegg til høy inflasjon, tømmes rangeringene til det regjerende partiet United Russia på et flerårig lavpunkt. Les mer.

Alla Atakyan, en 57 år gammel pensjonist fra badebyen Sotsji ved Svartehavet, fortalte Reuters at hun ikke syntes tiltakene hadde vært tilstrekkelig, og at det hadde en negativ innvirkning på hennes syn på regjeringen. Prisen på gulrøtter "var 40 rubler (0.5375 dollar), deretter 80 og deretter 100. Hvordan kommer det?" spurte den tidligere læreren.

Moskva-pensjonisten Galina, som ba om at hun bare skulle bli identifisert med fornavnet, klaget også på bratte prisøkninger, inkludert brød. "Den elendige hjelpen folk har fått er nesten ingenting verdt," sa 72-åringen.

På spørsmål fra Reuters om tiltakene var tilstrekkelige, sa økonomidepartementet at regjeringen prøvde å minimere de administrative tiltakene som ble pålagt fordi for mye innblanding i markedsmekanismer generelt skaper risiko for forretningsutvikling og kan forårsake produktmangel.

Peskov sa at "Kreml anser regjeringens tiltak for å dempe prisstigninger for en rekke landbruksprodukter og matvarer som svært effektive."

GÅRDSFRIKSJON

Noen russiske bønder sier at de forstår myndighetenes motivasjon, men ser på avgiften som dårlige nyheter fordi de tror russiske handelsmenn vil betale dem mindre for hveten for å kompensere for de økte eksportkostnadene.

En leder ved en stor oppdrettsvirksomhet i Sør-Russland sa at avgiften ville skade lønnsomheten og bety mindre penger for investeringer i oppdrett. "Det er fornuftig å redusere produksjonen for ikke å generere tap og heve markedsprisene," sa han.

Eventuell innvirkning på investering i oppdrettsutstyr og andre materialer vil sannsynligvis ikke bli klar før senere på året når høstsåsesongen begynner.

Den russiske regjeringen har investert milliarder dollar i landbrukssektoren de siste årene. Det har økt produksjonen, hjulpet Russland å importere mindre mat og skapt arbeidsplasser.

Hvis gårdsinvesteringene blir redusert, kan landbruksrevolusjonen som forvandlet Russland fra en nettoimportør av hvete på slutten av 20-tallet, begynne å nærme seg slutten, sa bønder og analytikere.

"Med skatten snakker vi faktisk om det langsomme forfallet av vår vekstrate, snarere enn om natten revolusjonerende skade," sa Dmitry Rylko ved det Moskva-baserte IKAR-landbruksrådgivningen. "Det vil være en lang prosess, det kan ta tre til fem år."

Noen kan se effekten før. Oppdrettsleder pluss to andre bønder fortalte Reuters at de planla å redusere hvetesåområdene høsten 2021 og våren 2022.

Russlands landbruksdepartement fortalte Reuters at sektoren fortsatt er svært lønnsom, og at overføringen av inntektene fra den nye eksportavgiften til bønder vil støtte dem og deres investeringer, og dermed forhindre en nedgang i produksjonen.

Den russiske tjenestemannen som var kjent med myndighetens politikk for matinflasjon, sa at avgiften bare vil frata bøndene det han kalte for høy margin.

"Vi er for at produsentene våre skal tjene penger på eksport. Men ikke til skade for deres viktigste kjøpere som bor i Russland," sa statsminister Mikhail Mishustin til parlamentet i underhuset.

Regjeringens tiltak kan også gjøre russisk hvete mindre konkurransedyktig, ifølge handelsmenn. De sier det er fordi avgiften, som har endret seg jevnlig de siste ukene, gjør det vanskeligere for dem å sikre seg et lønnsomt terminsalg der forsendelser kanskje ikke finner sted på flere uker.

Det kan få utenlandske kjøpere til å se andre steder, til land som Ukraina og India, sa en handelsmann i Bangladesh til Reuters. Russland har de siste årene ofte vært den billigste leverandøren for store hvetekjøpere som Egypt og Bangladesh.

Salget av russisk hvete til Egypt har vært lite siden Moskva innførte den permanente avgiften i begynnelsen av juni. Egypt kjøpte 60,000 tonn russisk hvete i juni. Den hadde kjøpt 120,000 290,000 tonn i februar og XNUMX XNUMX i april.

Prisene på russisk korn er fremdeles konkurransedyktige, men landets avgifter betyr at det russiske markedet er mindre forutsigbart når det gjelder tilbud og priser, og kan føre til at det mister en del av sin andel i eksportmarkedene generelt, sa en høytstående embetsmann i Egypt, verdens topp hvetekjøper.

($ 1 = 74.4234 rubler)

Fortsett å lese
Annonse
Annonse

Trender