Kontakt med oss

Økonomi

'Vi trenger en økonomi som fungerer for alle, som tar hensyn til klimakrisen' Andresen MEP

Publisert

on

EU vil gjenåpne sin diskusjon om reglene for samordning av nasjonal finans- og økonomisk politikk i de neste månedene. 'Finanspolitiske sakers ', som samler sosiale, miljømessige, sivile samfunn og akademikere, inviterte eksperter og politikere til å dele sitt syn på hvilke endringer som er nødvendig i dagens rammeverk. EU Reporter snakket med Rasmus Andresen MEP (DE) fra den grønne gruppen om hvordan partier kunne lære av fortiden og sette en ny vei mot fremtiden. 

EU Reporter (ER): Tror du vi har lært av finanskrisen og EUs respons på pandemien?

RA: Det er mange leksjoner vi bør lære. Fra vårt perspektiv, som greener i Europaparlamentet, ønsker vi å se reform av finanspolitikken og finanspolitikken på europeisk nivå. For det første har de finanspolitiske reglene vært årsaken til at økonomisk splittelse de siste årene i EU har vokst. Vi kan fremdeles se et høyt gjeldsnivå og mange land, ser en dypere sosial og økonomisk splittelse, dette er noe vi må ta opp. Vi kunne se dypere skiller, og vi trenger en økonomisk ramme som fungerer for alle, og som også tar hensyn til at vi har andre utfordringer, som klimakrisen.

Annonse

ER: Du er selvfølgelig et tysk grønt MEP, og vi vet at etter føderale valg i Tyskland (26. september) kommer det sannsynligvis til å bli en koalisjonsregjering, og at Miljøpartiet De Grønne vil være en del av den koalisjonen. Tror du det vil bli mye endring i den økonomiske tilnærmingen til en koalisjonsregjering som involverer Miljøpartiet De Grønne?

RA: Vi trenger at ting er annerledes. Det er sant, det er ikke lett å gå inn i forhandlingene fordi vi vet at vi må forhandle med den nåværende finansministeren i Tyskland. Men jeg tror i det minste at nå som kampanjene er over kan vi ha en ærlig samtale om europeisk finanspolitikk, situasjonen i Europa og hva vi må gjøre. Men som grønne vil vi kjempe for en annen finanspolitikk og en ny tysk posisjon.

ER: Det er rykter om at de liberale vil ha en økonomisk stilling i den nye regjeringen som en del av avtalen om å være en del av koalisjonen. Er det noe du i Miljøpartiet De Grønne ville motstå? Eller er det viktigere å ha en avtale om stoffet som en del av koalisjonen fremfor ministerposisjoner i administrasjonen?

Annonse

RA: Jeg mener, du kan ikke endre klimapolitikk, du kan ikke endre sosialpolitikk, europeiske anliggender uten å ha en sterk rolle i økonomisk politikk. Og ja, dette er en av de viktigste konfliktene vi vil møte med de liberale (FDP), som har en ganske annen posisjon. I det sosialdemokratiske partiet er det mye støtte for grønn politikk, men med de liberale er de imot mange av våre ideer. Hvis du ser på hvordan koalisjonsforhandlingene går i Tyskland, og hvor vellykkede de kan bli, må du se nærmere på den økonomiske politikken og forhandlingene om dette, fordi jeg tror at det er konflikter eller forskjellene på dette området er større enn på andre.

ER: Økonomikommissær Paolo Gentiloni, har antydet at investeringer knyttet til å oppfylle netto null kan kanskje utelukkes fra dagens utgiftsrestriksjoner. Tror du denne løsningen ville være nok?

RA: Det kan være et godt første skritt, fordi utgiftsbehovet knyttet til klimaovergangen er enormt. Vi er ikke forberedt på dette på europeisk nivå. Så dette kan være en løsning av mange andre der vi kunne se noen skritt i riktig retning. Jeg håper at den nye tyske regjeringen i det minste vil være åpen for dette, fordi vi vet at vi trenger støtte fra medlemslandene, spesielt fra noen av de større og rikere. 

ER: I dag snakket du under en diskusjon om støtte på tvers av partier for en ny tilnærming. Dette knytter litt inn i det du allerede har sagt om å danne en koalisjon og tilnærmingen til grønn finansiering. Men tror du det vil være mulig? Tror du atmosfæren har endret seg?

AR: Ja, i Europaparlamentet kom vi for første gang i Europaparlamentets historie med en rapport som uttrykte støtte for å endre finanspolitiske regler. Det er en rapport der et flertall i parlamentet sa at vi må endre de finanspolitiske reglene, og som erkjenner at vi er i en ny situasjon, som faktisk er gode nyheter. Og vi kan også se noen nye utviklinger som skjer i EU -kommisjonen, har du allerede nevnt. Så min følelse er at fra parlamentets og Europakommisjonens side vil det være noe press, det vil komme noen nye utviklinger, og så kan vi prøve å presse medlemslandene slik at det faktisk vil skje.

Fortsett å lese
Annonse

EU jernbaner

Jernbaner er ryggraden i bærekraftig mobilitet og nøkkelen til å nå EUs klimamål

Publisert

on

Europakommisjonen holdt en konferanse 30. september med tittelen “Bygge opp et nettverk av europeiske langdistansetogtjenester”, i anledning ankomsten av Koble til Europe Express i Berlin. Dr Alberto Mazzola, administrerende direktør i Community of European Railway and Infrastructure Companies (CER), vil på konferansen understreke at den langsiktige visjonen for jernbanesektoren er opprettelsen av et sømløst europeisk høyhastighetsnett som forbinder europeisk hovedstader og større byer, som støtter utviklingen av et internasjonalt passasjertjenestemarked for å nå EUs klimamål. 

Jernbaner gir mulighet for bærekraftige multimodale mobilitetstjenester på lokalt og regionalt nivå og ønsker å spille en større rolle i dør-til-dør-mobilitetskjeder. For å nå dette ambisiøse målet må passasjererfaring stå sentralt både i forretningsplaner og regulatoriske krav. Reiseopplevelsen er avhengig av sømløs billettering og digitalisering, men inkluderer også billettpriser, hastighet og varighet på togpassasjerreiser, påliteligheten til tjenestene samt fasiliteter om bord. Målet med enhver bærekraftig strategi bør være å flytte korte og mellomstore reiser i Europa fra vei og luft til jernbane for å kutte CO2 -utslipp. Derfor er det også viktig å fullt ut internalisere miljøeksternaliteter med en smartere tilnærming til prissetting som er basert på "bruker-betaler" og "forurenser-betaler" -prinsippene. Mer kommersielt levedyktige internasjonale togtjenester kan deretter utvikles.  

Høyhastighetstog og nattog er et bærekraftig alternativ til billige flyreiser med en rekkevidde på 1000 km hvis det gis passende politisk støtte, og sektoren ønsker å doble sin andel av Europas passasjertrafikk til 15% innen 2030. For å oppnå dette må flere juridiske og tekniske hindringer løses i forhold til å etablere nye grenseoverskridende internasjonale togtjenester, inkludert natt tog. Harmoniserte tekniske og lovgivningsmessige rammebetingelser i Europa må fortsatt implementeres fullt ut, og hindringer for full interoperabilitet utgjør store tekniske, operasjonelle og økonomiske utfordringer for grenseoverskridende persontransport. Rask harmonisering av tekniske og operative regler, normer og krav er nødvendig. 

De europeiske jernbanesektorens interessenter* støtte arbeidet til International Rail Passenger Platform og viljen til medlemmene til å forbedre internasjonale jernbanepassasjertjenester. Jernbanesektoren innser at status quo ikke er et alternativ: Europas internasjonale transportsystemer må tilpasses utfordringene i den pågående og akselererende klimakrisen.

CER -administrerende direktør Alberto Mazzola ser frem til en interessant debatt om disse temaene, og bemerker: "Et sammenkoblet og konkurransedyktig nettverk av jernbanepassasjertjenester vil underbygge den økonomiske, sosiale og miljømessige bærekraften til kontinentet vårt."

Kommisjonskonferansen 'Å bygge opp et nettverk av europeiske langdistansetjenester blir direktesendt fra nettstedet Connecting Europe Express her..

Fortsett å lese

Økonomi

'Hvis du gjeninnfører reglene i 2023 vil det være umulig for noen stater å bruke midlene' Marques MEP

Publisert

on

EU Reporter snakket med Margarida Marques MEP (S&D, PT) Europaparlamentets ordfører om gjennomgang av den europeiske ramme for økonomisk styring.

Marques var en av foredragsholderne i en serie debatter om 'Skattemessige saker', som samler sosiale, miljømessige, sivile samfunn, eksperter og politikere for å dele sitt syn på hvilke endringer som er nødvendig i dagens økonomiske rammeverk.

EU-reporter: Du er ordfører for parlamentets initiativrapport om gjennomgangen av den økonomiske styringen som ble lansert tidlig i 2020 og deretter stoppet på grunn av COVID-krisen. Hva har vi lært om økonomisk styring fra pandemien?

Annonse

MM: Jeg tror at hovedelementet, for å svare på spørsmålet ditt, er at EU -kommisjonen bestemte seg for å aktivere den generelle fluktklausulen under pandemien, fordi det var klart at medlemslandene ikke kunne overleve med gjeldende regler. Men som du påpeker, hadde kommisjonen allerede startet debatten i februar 2020. Det var klart, selv før pandemien, at reglene ikke reagerte på økonomiske og sosiale krav, og de er også veldig, veldig komplekse. Det er vanskelig for innbyggerne, til og med politikerne, å forstå reglene. Det er ikke bare på grunn av pandemien, men det har lagt reglene på bordet.

ER: Nå som vi forhåpentligvis kommer ut av pandemien, vil du se den generelle fluktklausulen utvidet? Og i så fall, hvor lenge? Og kanskje hvis du kan si noe om de andre instrumentene som er introdusert, inkludert felles obligasjonsutstedelse, er det ment å være et midlertidig bidrag. Vil du se at det blir brukt i fremtiden?

MM: Ja, den generelle fluktklausulen vil bli aktivert til slutten av 2022, men det er klart at det er umulig å gå tilbake til reglene nøyaktig slik de eksisterer i dag. Først og fremst er det første problemet at nå har vi nye instrumenter, og EU bestemte seg for å lage innovative instrumenter som SURE, som støtter jobber i medlemslandene, og neste generasjons EU for å støtte europeisk økonomisk gjenoppretting. 

Annonse

Medlemsstater må bruke disse midlene innen utgangen av 2026. Hvis du gjeninnfører reglene 1. januar 2023, vil det være umulig for noen stater å bruke midlene. Så det beste scenariet er at den generelle fluktklausulen vil bli deaktivert når nye regler blir introdusert, at det er en overgangsfase. Jeg er veldig pragmatisk, vi må ha en overgangsfase før de nye reglene, jeg vet veldig godt hvor komplekse og hvor lang tid det tar å ta beslutninger. 

ER: Du har en sosialdemokratisk regjering i Portugal. Er du glad for at Tyskland nå sannsynligvis vil ha en SPD-ledet koalisjon? 

MM: Parlamentet kan vedta min initiativrapport på plenum. Den har bred støtte. Vi har høyrepartiene som stemmer for, den sosialistiske gruppen er for. Vi startet med forskjellige stillinger, men vi fant felles posisjoner. Jeg er veldig glad fordi den ble vedtatt med et stort flertall, og det er en ambisiøs rapport. Dette er viktig fordi dette er standpunktet til Europaparlamentet. Når EU -kommisjonen gjenåpner den offentlige debatten om revisjon av finanspolitiske regler, vil den bli støttet av Europaparlamentet. 

Jeg er veldig samvittighetsfull på at det ikke er lett å finne enighet i ministerrådet. Scholzs posisjon i kampanjen var at det ikke var behov for å endre reglene, vi kan bruke all eksisterende fleksibilitet. Fra mitt synspunkt er dette ikke nok fordi vi på slutten av dagen trenger regler som reduserer kompleksiteten, dagens regler er ikke gjennomsiktige og de er ikke demokratiske nok. 

Fleksibilitet er veldig viktig. For eksempel var det veldig viktig for situasjonen i Portugal i 2015-2016, den sosialistiske regjeringen kunne nå sine mål om sosiale rettigheter, om pensjon og lønn, fordi vi brukte all fleksibiliteten ettersom EU-kommisjonen var åpen for å bruke denne fleksibiliteten . Imidlertid betyr det at hvis kommisjonen ikke hadde vært åpen for denne fleksibiliteten, ville rentene ha økt. 

Vi må ha regler som er knyttet til hva vi ønsker å gjøre i fremtiden for investeringer i den digitale og miljømessige overgangen. Vi må være i samsvar med europeiske politiske prioriteringer. Regler er nødvendig. Så dette er mitt utgangspunkt. Jeg sier ikke at hvert medlemsland kan gjøre akkurat det de vil. Nei, vi trenger regler, for når vi trenger bærekraft, trenger vi stabilitet - selvfølgelig. Vi har en felles valuta, så vi trenger regler. 

Fortsett å lese

Økonomi

'Stabilitets- og vekstpakten og finanspolitikken er egentlig ikke egnet for formålet'

Publisert

on

Som en del av 'Finanspolitiske saker, som samler sosiale, miljømessige, sivile samfunn og akademikere for å diskutere fremtiden for Europas finanspolitikk, snakket Frances Coppola, finansøkonom, forfatter og blogger om den optimale finans- og pengepolitiske blandingen. Vi tok igjen henne etter hendelsen. 

EU -reporter: Har vi den rette balansen mellom penge- og finanspolitikk for øyeblikket?

FC: For øyeblikket tror jeg at regjeringer og sentralbanker får det til riktig når det gjelder penge- og finanspolitikk, vi har havnet på grunn av pandemien, i et paradigme der regjeringer gjør alt som trengs for å støtte økonomien deres , bare for å holde mennesker i live, for å gjøre virksomheter i stand til å overleve. Sentralbanker gjør to ting. Først og fremst stopper de markeder som freaker ut. Og for det andre støtter de regjeringer, slik at regjeringer kan gjøre hva som helst. Og jeg synes det er en ganske god balanse mellom skattemyndigheter og sentralbanker.

Annonse

EUR: Tidligere har du støttet ideen om kvantitativ lettelse (QE) for mennesker. Er det nødvendig hvis vi har den riktige typen finanspolitiske stabilisatorer på plass og støtte til mennesker gjennom denne mekanismen, snarere enn gjennom et monetært svar?

FC: Vel, mitt syn er at folks QE alltid skal handle om det du gjør i en krise, og QE var aldri ment - selv tradisjonell QE - var aldri ment å være noe du bruker rutinemessig i mange år, det har blitt det, men det var aldri ment å være noe du gjør rutinemessig, men noe du bruker når du trenger det, en del av verktøykassen din. Så sentralbanker bør være i stand til å stoppe sine regjeringer. Hvis det er det som trengs den gangen, bør regjeringer kunne gjøre alt som trengs for å støtte mennesker, bedrifter og økonomi i en krise. Men vi har forhåpentligvis ikke kriser hele tiden. 

Vi trenger også finanspolitiske stabilisatorer, for eksempel dagpenger, og kanskje universell grunninntekt. Slike ting, vi trenger dem også for de vanlige svingningene i økonomien, som ikke er kriser, akkurat, bare svingninger. Vi kan forvitre dem uten å måtte ty til eksepsjonelle verktøy, som helikopterpenger.

Annonse

EUR: Skal vi være bekymret for ting som inflasjon, og veldig lave, til og med negative renter?

FC: Mitt syn er at vi kommer til å få noe inflasjon. Jeg skrev om dette og sa at poenget med folks QE er å heve inflasjonen, at du vil at inflasjonen skal komme litt opp, for når du kommer ut av krisen, blir etterspørselssiden alltid frisk igjen før tilbudssiden. Denne krisen har vært i den dypeste lavkonjunkturen i 300 år, etterspørselssiden gjenoppretter raskere enn tilbudssiden. Så du forventer at det vil være noe inflasjon, men hvis du stempler på etterspørselssiden, så kommer du til å skade tilbudssiden din, fordi tilbudssiden din må komme opp for å matche etterspørselen. Så det du trenger å gjøre er å tilby politikk på tilbudssiden og tolerere inflasjon en stund. Spørsmålet er hvor lenge du tåler, og alle disse spørsmålene om hva produksjonskapasiteten til økonomien din egentlig er, spiller inn, og også investeringsrollen.

Investering handler ikke bare om offentlig sektor, vi trenger også privat sektor. Vi har fryktelig mye uproduktive penger som kan brukes bedre på ting som den grønne transformasjonen som er så desperat nødvendig for å oppnå netto null.

EUR: Når EU -kommisjonen gjenåpner sin konsultasjon om fremtiden for EUs stabilitets- og vekstpakt, hva skulle du ønske at skulle skje? 

FC: Jeg har alltid trodd at de finanspolitiske reglene, stabilitets- og vekstpakten (SGP) ikke bare er ineffektive, fordi de rutinemessig er ødelagte, men kontraproduktive. Det har vært usedvanlig vanskelig for den sørlige periferien å komme seg på grunn av SGP. Jeg tror det også er grunnen til at ECB har måttet fortsette med eksepsjonelle monetære lettelser i svært lang tid. SGP og finanspolitikk er egentlig ikke egnet for formålet. Vi må revurdere dette. Vi må ha større spillerom for regjeringer til å ta sine egne beslutninger om hvordan de støtter økonomien og hvordan de får dem til å bevege seg. Hvordan de genererer velstanden som hele eurosonen vil ha.

Fortsett å lese
Annonse
Annonse
Annonse

Trender