Kontakt med oss

Økonomi

Jordskred stemme for Digital Markets Act

DELE:

Publisert

on

Etter gårsdagens (14. desember) debatt om digitalmarkedsloven. MEP-medlemmer har stemt med 642 stemmer for, åtte mot og 46 avholdende stemmer for å sette nye forpliktelser og forbud på store plattformer, for å sikre rettferdige og åpne markeder.

Europaparlamentet og kommisjonen holdt en debatt i plenum i forkant av avstemningen. Selv om forslaget er komplekst, sa konserndirektør Vestager at det kan oppsummeres som å sikre at markedene er åpne, rettferdige og omstridbare, slik at enhver virksomhet har en rettferdig sjanse til å tiltrekke seg kunder. 

Ordfører Andreas Schwab (EPP, DE) ønsket avstemningen velkommen: «Dagens vedtakelse av DMA-forhandlingsmandatet sender et sterkt signal: Europaparlamentet står imot urettferdig forretningspraksis brukt av digitale giganter. Vi skal sørge for at digitale markeder er åpne og konkurransedyktige. Dette er bra for forbrukerne, bra for bedrifter og bra for digital innovasjon. Vårt budskap er klart: EU vil håndheve reglene for den sosiale markedsøkonomien også i den digitale sfæren, og dette betyr at lovgivere dikterer konkurransereglene, ikke digitale giganter.»

Et aspekt som er spesielt viktig for Europaparlamentet er evnen det gir kommisjonen til å handle på forhånd, sa Stéphanie Yon-Courtin MEP (Renew, FR): «Vi kommer til å gi EU-kommisjonen midler til å forebygge snarere enn kur, med en veldig klar liste over forpliktelser. Vi kommer til å etablere reglene helt fra begynnelsen, slik at vi slipper å kjempe i årevis mot hærer av advokater.»

Mozilla ønsket avstemningen velkommen: «Folk fortjener en rekke produkter som er tilpasset deres preferanser...Folk bør ha muligheten til enkelt og enkelt å prøve nye apper, slette uønskede apper, bytte mellom apper, endre app-standarder. Det samme gjelder for operasjonssystemer og nettbaserte markedsplasser – utviklere og selgere bør få myndighet til å tilby produktene sine til forbrukere på lik linje med portvakter. En programvarekrig pågår og teknologigigantene kontrollerer plassen. Vi ser frem til at europeiske myndigheter håndhever disse reglene med styrke.»

Loven har ikke mottatt en universell velkomst, forutsigbart fremstiller den store teknologien reguleringen som et angrep rettet mot amerikanske selskaper.

Vokter portvaktene

Forskriften vil gjelde for de store selskapene som tilbyr såkalte «kjerneplattformtjenester» som er mest utsatt for urettferdig praksis, for eksempel: sosiale nettverk (Facebook), søkemotorer (Google), operativsystemer (iOS), nettbaserte annonseringstjenester, nettskydatabehandling , og videodelingstjenester (YouTube). MEP-er la nettlesere, virtuelle assistenter og tilkoblet TV til forordningens virkeområde.

De vil ha en årlig omsetning på 8 milliarder euro i Det europeiske økonomiske samarbeidsområdet (EØS) og en markedsverdi på 80 milliarder euro, og jobbe i ikke mindre enn tre EU-land med minst 45 millioner månedlige brukere, eller 10,000 XNUMX forretningsbrukere. Tersklene hindrer ikke Kommisjonen i å utpeke andre selskaper som portvoktere når de oppfyller visse vilkår.

Målrettede annonser

MEP-er inkluderte ytterligere krav til bruk av data for målrettet eller mikromålrettet annonsering og interoperabilitet av tjenester. Teksten sier at en gatekeeper skal "for sine egne kommersielle formål, og plassering av tredjepartsannonsering i sine egne tjenester, avstå fra å kombinere personopplysninger med det formål å levere målrettet eller mikromålrettet reklame", med mindre det er et "klart, eksplisitt, fornyet, informert samtykke", i tråd med den generelle databeskyttelsesforordningen. I tillegg skal personopplysninger om mindreårige ikke behandles for kommersielle formål, slik som direkte markedsføring, profilering og adferdsmålrettet annonsering.

Midlertidig stanse «killer anskaffelser»

MEP-er ble enige om å gi kommisjonen fullmakt til å pålegge "strukturelle eller atferdsmessige rettsmidler" der portvakter har engasjert seg i systematisk manglende overholdelse. Den godkjente teksten forutsetter særlig muligheten for Kommisjonen til å begrense portvakter fra å foreta oppkjøp i områder som er relevante for DMA for å avhjelpe eller forhindre ytterligere skade på det indre marked. Portvakter vil også være forpliktet til å informere Kommisjonen om enhver planlagt konsentrasjon.

Samarbeid på EU-nivå, varslere og bøter

MEP-er foreslår opprettelsen av en "europeisk høynivågruppe av digitale regulatorer" for å lette samarbeid og koordinering mellom kommisjonen og medlemslandene i deres håndhevingsvedtak. De tydeliggjør rollen til nasjonale konkurransemyndigheter, samtidig som håndhevingen av DMA holdes i hendene på kommisjonen.

MEP'er for komitéen for det indre marked sier også at DMA bør sørge for tilstrekkelige ordninger for å gjøre det mulig for varslere å varsle kompetente myndigheter om faktiske eller potensielle brudd på denne forordningen og for å beskytte dem mot gjengjeldelse.

Hvis en gatekeeper ikke overholder reglene, kan kommisjonen ilegge bøter på «ikke mindre enn 4 % og ikke over 20 %» av dens totale verdensomspennende omsetning i det foregående regnskapsåret, spesifiserer MEPs.

Del denne artikkelen:

Trender