Kontakt med oss

Økonomi

Frankrike holder seg til en ambisiøs tidsplan for global minimumsskatt

DELE:

Publisert

on

Etter gårsdagens (18. januar) ECOFIN-finansministermøte, orienterte den franske finansministeren Bruno le Maire journalistene om Frankrikes ambisiøse tidsplan for innføringen av den globale minimumsskatten. 

EU-kommisjonen la fram sitt forslag til direktiv i slutten av desember. Det franske presidentskapet presser på for rask fremgang, med sikte på å få direktivet vedtatt og i kraft innen begynnelsen av januar 2023. 

Alle EU-medlemmene har gått med på forslaget, inkludert land med lav selskapsskatt som Irland, men noen er bekymret når tiltaket går inn i lov, til tross for at de allerede har godtatt det på OECD-nivå. Noen stater er også bekymret for at fremskritt med det som kalles "Pillar One" - overgang til en skatt på salg for store digitale tjenesteleverandører - ikke vil bli avtalt samtidig. Le Maire ønsker at begge pilarene blir enige, men det franske presidentskapet vil hovedsakelig fokusere på pilar 2, ettersom det er den mer avanserte. 

Skatt har forblitt et felt der nasjonale statskasser nidkjært vokter kontrollen over makten deres. De som går inn for rettferdig beskatning har hevdet at dette fører til et kappløp mot bunnen med forskjellige EU-land som underbyr hverandre for å tiltrekke seg virksomhet. Le Maire var opptatt av å påpeke overfor forslagsmotstanderne - Ungarn, Polen og Estland - at forslaget ikke betyr skattemessig harmonisering over hele Europa. EU-stater vil fortsatt opprettholde suverenitet på inntekt, moms og stå fritt til å sette forskjellige satser med en minsteterskel på 15 %.

Del denne artikkelen:

Annonse

Trender