Kontakt med oss

Økonomi

EUs handelsministre diskuterer vaksiner med WTO-sjefen

DELE:

Publisert

on

Det franske presidentskapet var vertskap for et uformelt råd med EUs handelsministre i Marseille i dag (14. februar). Ministre møtte WTOs generaldirektør Ngozi Okonjo-Iweala for å diskutere handelsspørsmål, inkludert vaksiner. 

Møtet var en sjanse til å utveksle synspunkter om EUs strategi for multilaterale handelsspørsmål i forkant av den kommende WTO-ministerkonferansen, spesielt responsen til global handel på folkehelsekriser, som COVID-19-pandemien.

"Når jeg snakker som politiker, men også som lege, er jeg virkelig skuffet over at vi ennå ikke har kommet til en internasjonal avtale om vaksiner," sa den irske handelsministeren Leo Varadkar. "Det er så mange land i verden som mitt som er sterkt vaksinert og livet er nesten tilbake til det normale. Men [det er] så mange land, spesielt i utviklingsland hvor folk ikke kan få vaksiner ennå. Jeg tror ikke vi skal vente til neste variant før vi har en avtale.» 

Varadkar sa at EU så på en helhetlig tilnærming, som ikke bare så på målet om å donere vaksiner, men å sikre at det var støtte til å distribuere vaksinene. Han sa at det var viktig å inngå kompromisser, men han sa at det ikke skulle brukes til å undergrave åndsverk og innovasjon. 

Møtet tok også for seg en rekke kommende internasjonale konferanser som inkluderer toppmøtet mellom EU og Afrika-unionen senere denne uken, våren USA-EU Trade and Technology Council og sanksjonspakken mot Russland. 

"Det er klart at som EU og som et bredere, vestlig demokratisk samfunn, sender vi et sterkt og samlet budskap til Russland om at enhver aggresjon vil bli møtt med meget fast og betydelig handling," sa handelskommissær Valdis Dombrovskis.

For å forberede det andre årlige USA-EU Trade and Technology Council i Frankrike på våren, diskuterte handelsministrene digitale og klimaspørsmål, nye teknologier og også forsyningskjedespørsmål som oppleves på begge sider av Atlanterhavet.

Annonse

Del denne artikkelen:

Annonse

Trender