Kontakt med oss

Økonomi

Russlands krig i Ukraina har skylden for økende global matusikkerhet - Yellen

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Russlands krig i Ukraina er skyld i å forverre den "allerede alvorlige" matusikkerheten i verden, med pris- og forsyningssjokk som bidrar til globalt inflasjonspress, sa USAs finansminister Janet Yellen tirsdag.

Selv før krigen led over 800 millioner mennesker - eller 10% av verdens befolkning - av kronisk matusikkerhet, sa Yellen, og estimater viste at høyere matvarepriser alene kunne presse minst 10 millioner flere mennesker inn i fattigdom.

Yellen sa til et panel på høyt nivå at land bør unngå eksportforbud som kan øke prisene ytterligere, samtidig som de øker støtten til sårbare befolkninger og småbønder, en melding understreket av den tyske finansministeren Christian Lindner.

"Jeg ønsker å være tydelig: Russlands handlinger er ansvarlige for dette," sa Yellen, og la til at USA jobber påtrengende med partnere og allierte for å "bidra til å dempe virkningene av Russlands hensynsløse krig på verdens mest sårbare."

Russland kaller sin invasjon den 24. februar for en "spesiell militæroperasjon" for å "avnasifisere" Ukraina.

Lindner, som snakket på vegne av gruppen av syv avanserte økonomier, sa at målrettet og koordinert handling var nødvendig, men oppfordret alle land til å "holde landbruksmarkeder åpne, ikke lagre og ikke holde tilbake lagre, og ikke innføre uberettigede eksportrestriksjoner på landbruksprodukter eller næringsstoffer ."

Han sa at G7, for tiden ledet av Tyskland, hadde forpliktet seg til å samarbeide med internasjonale finansinstitusjoner og likesinnede statlige organisasjoner for å «handle på en smidig måte».

Annonse

Finansdepartementet sa at deltakerne var enige om å jobbe med en "handlingsplan" for å ramme problemet, skissere felles prinsipper for en koordinert respons og kartlegge kort- og langsiktige handlinger.

Yellen understreket Washingtons forpliktelse til å godkjenne essensiell humanitær hjelp og sikre tilgjengeligheten av mat og landbruksvarer til fordel for mennesker rundt om i verden, selv om de fortsatte å eskalere sine sanksjoner og andre økonomiske tiltak mot Russland.

Hun sa at det også var avgjørende å styrke langsiktig motstandskraft, og ba internasjonale finansinstitusjoner bidra til å dempe den globale gjødselmangelen og jevne forstyrrelser i forsyningskjeden for mat og kritiske forsyninger.

Hun sa at de kunne øke investeringene i landbrukskapasitet og motstandskraft for å øke innenlandsk matproduksjon.

Det var også avgjørende å få inn flere finansieringskilder, inkludert fra privat sektor, sa finansdepartementet.

Den indonesiske finansministeren Sri Mulyani Indrawati sa til deltakerne at matsikkerhet ville være et nøkkelspørsmål i den første sesjonen av et møte med finansfunksjonærer fra G20, for tiden ledet av Indonesia, og advarte om at prisstigninger på mat og energi kan "skape enorm politisk og sosial uro ."

Flere deltakere ba det globale samfunnet se på eksisterende verktøy som Global Agriculture and Food Security Program, som ble opprettet av G20 som svar på matvarepriskrisen i 2008.

Verdensbankens president David Malpass fortalte et eget arrangement senere at avanserte økonomier bør øke matvarehjelpen til utviklingsland, og arbeide for å øke produksjonen av mat, energi og gjødsel.

Han sa at kontantbetalinger eller kuponger ville være en god måte å hjelpe bønder i fattige land med å kjøpe gjødsel for å sikre fortsatt matproduksjon.

IMF-sjef Kristalina Georgieva sa at matsikkerhetskrisen legger ytterligere press på 60 % av lavinntektsland ved eller nær gjeldsnød, og oppfordret Kina og kreditorer i privat sektor til å «hastende opp sin deltakelse» i det felles rammeverket for G20. gjeldsbehandling.

"Vi vet at sult er verdens største løsbare problem," sa hun. "Og en truende krise er tiden for å handle besluttsomt."

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender