Kontakt med oss

Økonomi

Det globale sør sulter

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Russland invaderte Ukraina, og nå sulter det globale sør. Mens volden fortsetter, iverksetter nasjonale regjeringer sanksjoner mot Russland. En utilsiktet konsekvens av disse sanksjonene har imidlertid vært den astronomiske økningen i matvareprisene i utviklingsland – skriver Bruno Roth

Mens EUs beslutningstakere fortsetter å kartlegge strategier for å straffe Russland, samtidig som de gir sårt tiltrengt støtte til Ukraina, må de vurdere denne ringvirkningen og livene som står på spill.

Protester har brutt ut, fra Sør-Amerika til Øst-Asia, med folk som roper om støtte ettersom mat blir uoverkommelig. Land har opplevd protester fra både bønder og innbyggere som svar på regjeringens økninger i matvareprisene. Ifølge Det internasjonale pengefondet er inflasjonskurven til mange utviklingsland 50 prosent mat, noe som gir den nåværende matmangelen en uforholdsmessig innvirkning på utviklingsland. Fremvoksende markeder sliter med å klare seg, og regjeringer blir tvunget til å ta drastiske tiltak for å forhindre massesult. Verdensbanken hadde spådd en vekst på 6.3 prosent for fremvoksende økonomier i 2022; basert på dagens bane er det nye estimatet imidlertid bare 4.6 prosent.

2020 sag rekordhøye for matusikkerhet, med 150 millioner mennesker som er klassifisert som akutt matusikre. 2021 brøt denne rekorden med nesten 40 millioner mennesker, og 2022 vil ikke være noe unntak, med denne statistikken forsterket av den russiske invasjonen. Ukraina og Russland produserer til sammen ca 30 prosent av verdens bygg- og hveteeksport, samt 15 prosent av global kornforsyning og 65 prosent av solsikkefrøolje. De har også ansvar for en tredjedel av verdens kalium- og ammoniakkproduksjon, som begge er essensielle ingredienser i gjødsel. De to landene kom sammen for å produsere 12 prosent av globalt kaloriforbruk.

Etter at invasjonen begynte, steg prisene på gjødsel og matvarer mellom 20 og 50 prosent. Verdens matvareprogram har advart om at den pågående matmangelen kan overgå nivåene fra andre verdenskrig og det matrasjonering kan snart bli en nødvendighet. Dette vil utvilsomt, men utilsiktet, skape masse sosial uro.

Ikke bare har invasjonen forstyrret produksjonen, men innvirkningen på forsyningskjeder og operasjoner har også effektivt blokkert etablerings- og distribusjonskanaler, noe som ytterligere har bidratt til den kraftige økningen i prisene. Uten rimelig tilgang til gjødsel, for eksempel, er utviklingsland, spesielt i Afrika, ikke i stand til å dyrke sine egne produkter og har heller ikke råd til matimport. Produksjonen som fortsetter er sterkt begrenset av økende kostnader, og matavlingen faller med hele 15 prosent med redusert tilgang på gjødsel. Kostnadene for syntetiske næringsstoffer fortsetter å stige, og bruk av mindre gjødsel gir økt risiko for mat av lavere kvalitet. Russlands invasjon av Ukraina avbrøt nesten 20 prosent av den globale næringseksporten, noe som bidrar til en allerede pågående krise. Dette bringer samtalen tilbake til sanksjoner.

Mens sanksjoner mot russiske virksomheter og enheter er et viktig geopolitisk verktøy, er det å gå fra generelle sanksjoner til smarte sanksjoner et viktig skritt som beslutningstakere i EU må vurdere. Dette betyr å formulere sanksjoner som maksimere presset på Russland og samtidig minimere sideskade. Globale sultnivåer øker kontinuerlig og har nådd en historisk høyde. Dette har blitt forverret av Covid-19-pandemien, som en svært langsom bedring pågår fra, og den ulik innvirkningen av denne globale helsekrisen har allerede etterlatt mange utviklingsland i en prekær økonomisk situasjon.

Annonse

Prisene fortsetter å stige uten en ende i sikte, og den verste krisen er ennå ikke kommet. Mens nasjonale myndigheter gjør sitt beste for å justere renter og lønninger, balanserer de også global inflasjon og internasjonalt press for å stå opp mot Russland. Menneskerettighetsbrudd kan ikke tolereres, og det er viktig at det internasjonale samfunnet står sammen med befolkningen i Ukraina. Men mens russiske sanksjoner pålegges uten forskjell, hindres de grunnleggende funksjonene til russiske landbruksselskaper i globale matsystemer.

Å hjelpe Ukraina og straffe Russland kan og bør gjøres uten å ofre millioner av mennesker for matmangel. Underernæring og sult er allerede alvorlige problemer i fremvoksende markeder, og vilkårlige sanksjoner hjelper ingenting. Strøm EU-sanksjoner har forbudt forretninger, selv med noen EU-baserte gjødselselskaper slik som Antwerpen-baserte EuroChem, på grunn av russiske forbindelser, bare bidrar til ytterligere forsyningskjedeavbrudd. Europeiske selskaper er pålagt å følge disse, selv om den negative effekten har sett EU funderer på å løfte sanksjoner på visse spesielt virkningsfulle enheter og personer, som for eksempel EuroChem-eiere.

Løpende dialoger mellom Russland og Ukraina, formidlet av tredjepartsland, er ment å frigjøre noen kornlagre, men dette er bare et midlertidig middel. Ettersom prisene fortsetter å stige, er en gjenopptakelse av matimporten ikke nok til å garantere matsikkerhet. Bare å vedta smarte sanksjoner angående landbruk og spesifikt gjødselselskaper vil bidra til å beskytte millioner av uskyldige og forsvarsløse mennesker, både i Ukraina og over hele utviklingsland. Uten dette vil utviklingsland fortsette å mangle den landbruksautonomi som er nødvendig for å brødfø sine befolkninger.

Bruno Roth er en livslang historiestudent og tidligere teknisk skribent ved Allianz Tyskland. Bruno er nå hjemme i hjemlandet Sveits og forfølger sin lidenskap for journalistikk.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender