Kontakt med oss

Økonomi

Nye data: 2023 minstelønnsøkninger sliter med å forbedre kjøpekraften

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Til tross for at nominelle økninger i lovbestemte minstelønninger nådde et rekordhøyt nivå mellom januar 2022 og januar 2023, ser minstelønnsarbeidere i de fleste EU-land sin kjøpekraft falle eller nesten kompensert, basert på foreløpige inflasjonstall. Med inflasjonen som forventes å vedvare, kan det forventes en ytterligere svekkelse av minstelønn i reelle termer i de fleste medlemsland, ettersom bare noen få forventer ytterligere økninger i løpet av resten av 2023.

Eurofound har publisert den første sammenlignbare data for lovfestet minstelønn i EU i 2023, og bemerker at fastsettelse av minstelønn fant sted i skyggen av høye inflasjonsnivåer, som rammet EUs medlemsland hardt i 2022. For å beskytte inntektene til de lavest betalte ansatte har de fleste regjeringer økt minstelønningene i mye større grad enn i år før. Nominelle rater har økt over hele EU, fra mer enn 20 % i Tyskland og Latvia til over 5 % i Frankrike, Luxembourg og Malta.

De eneste landene der nominelle satser ikke har økt i januar 2023 er Spania, hvor forhandlingene fortsatt pågår, og Kypros, hvor en lovfestet minstelønn nettopp er innført. Når den beregnes på tvers av 12 månedlige utbetalinger, er den høyeste eurokonverterte brutto lovbestemte minstelønnen i EU i 2023 i Luxembourg (2,387 1,981 euro), Tyskland (1,955 606 euro) og Belgia (579 399 euro). De laveste er i Romania (2023 €), Ungarn (12 €) og Bulgaria (6 €). Økningene er mye høyere enn i fjor, og uforlignelig høyere enn tidligere år. På tvers av medlemslandene (unntatt Spania) er den gjennomsnittlige nominelle økningen i 2021 2022 % sammenlignet med rundt XNUMX % i fjor (mellom januar XNUMX og januar XNUMX).

Medianøkningen i 2023 er 11 % så langt, mer enn det dobbelte av 5 % fra året før. Minimumslønningene har generelt steget mer blant de sentrale og østlige medlemslandene, noe som markerer en fortsettelse av EU-konvergensen oppover over mange år. Latvia økte minstelønnen med nesten 25 % i 2023 (etter å ha frosset den siden januar 2021). I tillegg, av de 13 landene med størst økning, er ti medlemsland som ble med i EU etter 2004.

Blant medlemslandene før 2004 har minstelønninger generelt steget mer beskjedent, med økninger på 5–8 %. Unntakene er Belgia, Tyskland og Nederland. Tyskland (+22%) og Nederland (+12%) har satt høyere økninger hovedsakelig på grunn av en bevisst politisk intervensjon rettet mot å forbedre minstelønnsnivåene. I Belgia kommer økningen på 16 % hovedsakelig fra implementeringen av flere automatiske indekseringsmekanismer fra januar 2022. I tillegg til minstelønnsøkninger, som ble informert av nasjonale mål for inflasjon, introduserte de fleste regjeringer andre tiltak for å støtte innbyggerne, spesielt lavtlønnede , for å takle de økte levekostnadene.

I forbindelse med publiseringen av de første dataene understreket Eurofounds administrerende direktør Ivailo Kalfin at inflasjonspresset blir følt av lavlønnstakere, "Vår første analyse, basert på de harmoniserte inflasjonsdataene som er tilgjengelige nå, indikerer at minstelønnstakere i løpet av et få land vil føle merkbare økninger i kjøpekraft som følge av økningene i nominelle minstelønninger. Mens man erkjenner at økninger i minstelønn på dette nivået er enestående i flere medlemsland, må arbeidet fortsette for å støtte lavlønnstakere i denne tiden med økende inflasjon, gjennom alle tilgjengelige mekanismer.'

Eurofound vil publisere en første analyse av endringene i minstelønn neste uke i en dedikert artikkel fra Christine Aumayr-Pintar og Carlos Vacas-Soriano.

Mer informasjon
Datavisualisering Minimumslønn i EU i 2023

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.
Annonse

Trender