Kontakt med oss

Økonomi

Hver økonomisk syklus har sin valutakrig

DELE:

Publisert

on

På 1920-tallet devaluerte Frankrike, Tyskland og Belgia valutaene sine for å gå tilbake til gullstandarden, som var blitt forlatt under første verdenskrig. På 1930-tallet tok store globale økonomier til konkurransedyktige devalueringer for å gjenvinne velstanden som gikk tapt etter den amerikanske aksjen i 1929 markedskrasj. I 2024 kan styrken til dollaren utløse en ny valutakrig, forklarer Johan Gabriels, Regiondirektør ved iBanFirst, en ledende leverandør av valuta- og internasjonale betalingstjenester for bedrifter. 

Er vi på vei mot en ny valutakrig? Foreløpig er det bare noen få land som griper inn for å motvirke kollapsen av deres valutaer mot amerikanske dollar. Disse landene har én ting til felles: de er alle i Asia. Indonesia hevet rentene i mai for å støtte rupia, mens Japan er avhengig av direkte kjøp av yen på valutamarkedet.

Blandet suksess med Bank of Japans intervensjoner 

Ifølge de siste estimatene kostet de to intervensjonene fra Bank of Japan tidligere denne måneden 60 milliarder dollar. Japan har rikelig med valutareserver og kan i teorien fortsette å intervenere. Effektiviteten av en ensidig intervensjon er imidlertid tvilsom. Tidligere ble vellykkede intervensjoner koordinert og tilpasset pengepolitikken. For at Japans intervensjon skal være effektiv, vil det amerikanske finansdepartementet også måtte kjøpe yen, noe som foreløpig ikke er planlagt. I tillegg vil Bank of Japan måtte normalisere pengepolitikken ytterligere, ettersom en ultra-akkomodativ politikk er uforenlig med en sterk valuta på lang sikt.

Konkurransedyktige devalueringer i Asia 

Det markedet er bekymret for er risikoen for konkurransedyktige devalueringer i Asia for å motvirke den sterke dollaren. En devaluering av yuanen kan være den første dominoen som faller. Det vil tillate Kina å gjenvinne konkurranseevnen og øke sin eksportdrevne økonomi til pre-pandeminivåer. Analytikere har fryktet dette scenariet i flere måneder.

Annonse

Men er det en reell risiko? Vi tror ikke det. Oppfordringer til en betydelig depresiering (eller til og med devaluering) av yuanen ignorerer økonomiske realiteter. Kina har et betydelig overskudd på driftsbalansen, rundt 1-2 % av BNP. Handelsoverskuddet er 3-4% av BNP, og handelsoverskuddet for industrien er over 10% av BNP. Gitt størrelsen på den kinesiske økonomien – 18 billioner dollar, eller 15 % av globalt BNP – er disse overskuddene enorme”.

Risikoen for kapitalflukt 

Dette betyr imidlertid ikke at det ikke er noen problemer. Mange eksportører konverterer ikke fortjenesten sin til renminbi. På grunn av renteforskjeller og manglende tillit til kinesisk politikk er kapitalutstrømningen betydelig. I 2023 nådde de sitt høyeste nivå på fem år, og minnet myndighetene om dårlige minner. 

Dessuten ville en devaluering av yuan bare forsterke kapitalflukt, slik tilfellet var i 2015-16. Dette smertefulle øyeblikket i Kinas økonomiske historie gjør sannsynligvis Beijing forsiktig med å styre valutakursen. Siden begynnelsen av året har Kina hovedsakelig søkt å holde renminbien stabil mot dollaren uten å bruke sentralbankens rikelige valutareserver. I stedet har den basert seg på daglig fiksing og direkte intervensjon i de offentlige kommersielle bankenes marked for å signalisere at en svekkelse av yuan mot dollar ikke er ønsket.

Valutamanipulasjon? 

I motsetning til Trump-tiden, virker Biden-administrasjonen fornøyd med yuans nivå. Kinas driftsbalanseoverskudd er ikke høyt nok til at det amerikanske finansdepartementet kan betrakte det som et tegn på valutamanipulasjon. I tillegg er veksten i Kinas valutareserver relativt stabil, noe som ytterligere indikerer ingen manipulasjon. Til slutt er Washington godt klar over at det nedadgående presset på yuanen delvis gjenspeiler den sterke dollaren.

Så lenge den amerikanske sentralbanken ikke beveger seg mot å senke rentene – noe som er usikkert vil skje i år – vil den sterke dollaren fortsatt være et problem for Kina og resten av verden. IBanFirst-analytikere tviler imidlertid på at det riktige svaret på den sterke dollaren er en serie konkurransedyktige devalueringer, spesielt i Kina.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender