Kontakt med oss

Økonomi

Inflasjonen spiser Europas fremtid – og det er våre politikeres feil

DELE:

Publisert

on

Av Tobias Zander

Kostnadene for mat, energi og bolig har økt dramatisk i mange europeiske land de siste to årene. Spesielt én gruppe lider som et resultat, en som ofte blir oversett i all offentlig diskusjon om «vanskeligstilte grupper»: unge mennesker. Politikere og embetsmenn liker å sende skylden rundt, men de må ta ansvar for sin del i det – pengepolitikk som er ute av kontroll har drevet inflasjonskrisen og unge europeere betaler prisen for sine dårlige beslutninger.

Mange europeere ser på de økende levekostnadene og tilskriver det eksterne årsaker – vanligvis Covid, Putin, eller grådig forretningsmenn konspirerer mot forbrukere. Dette er ikke overraskende, da det er nettopp denne fortellingen som spres av den politiske eliten. De fleste selskaper har «benyttet seg av muligheten til å velte de høyere kostnadene helt og holdent på kundene», sa ECB-direktør Lagarde bebreidende.

 Men det er nettopp den ekspansive pengepolitikken hun og hennes talsmenn har tatt til orde for i årevis som er hovedårsaken til stigende priser. En utvidelse av pengemengden fører nødvendigvis til en økning i både konsum- og formuespriser på lang sikt. Denne effekten forårsaker imidlertid ikke samme skade for alle deler av samfunnet. Noen grupper lider mer enn andre.

 Studenter og unge fagfolk lider sterkt av de stigende prisene på forbruksvarer, som mat, klær eller elektronikk. Det har de naturlig nok lavere lønn på grunn av at de har mindre yrkeserfaring. Studenter har ofte enda lavere inntekt fordi de enten gjør deltidsvikariater ved siden av studiene eller er avhengig av foreldre og ofte magre statsstipend.

Takket være inflasjonær pengepolitikk trenger disse unge nå å begrense seg mer enn noen gang og har ikke lenger mulighet til å bygge opp økonomiske reserver. I stedet for å kunne bruke energien på å skape noe nytt og flott, er de den første generasjonen siden slutten av andre verdenskrig som må regne med at de vil ha mindre velstand enn foreldrene. Desillusjon erstatter ungdommelig optimisme.

Annonse

Stigende aktivapriser rammer også unge europeere hardt. Unge mennesker eier vanligvis ennå ikke eiendeler som hus, aksjer eller gull. Selv om foreldrene og besteforeldrene deres i det minste delvis kan beskytte seg mot devaluering av penger ved å eie materielle eiendeler, er dette alternativet ennå ikke tilgjengelig for studenter og unge fagfolk. Samtidig blir det vanskeligere å anskaffe disse eiendelene, som blir dyrere.

 Arbeidsgivere har også mindre kapital til rådighet som følge av inflasjon. De ansetter derfor færre ansatte eller må kutte stillinger. Hvem vil bli hardest rammet? Uunngåelig er det unge mennesker som fortsatt har liten erfaring på feltet. De lider derfor av en tredobbelt straff: de har ingen eiendeler ennå, det er tøffere å bygge eiendeler fra inntektene sine, og sistnevnte i seg selv er vanskeligere å få tak i. Som et resultat tar pengepolitikken oss tilbake til den føydale tidsalderen, da økonomisk suksess nesten utelukkende var avhengig av familieformue og statlige privilegier.

Folk blir stadig mer sinte for rikdom ulikhet og mangel på utsikter. Ikke overraskende tiltrekkes særlig yngre velgere av krav om mer omfordeling og høyere beskatning fra venstre- og høyrepopulistiske partier. Kanskje for å blidgjøre dem, etterlyser selv «moderate» etablissementspolitikere i økende grad en formuesskatt. Men vil dette løse problemet? Nei, det ville bare ta bort produktive menneskers rikdom med makt, og dermed skape nye og urettferdige sosiale skillelinjer.

 Enhver dynamisk og voksende økonomi kommer med rikdomsulikheter, og disse er ikke umoralske i seg selv hvis de oppstår fra produktivt arbeid. Inflasjonær pengepolitikk reduserer sosial mobilitet, ulemper unge mennesker og fører til virkelig urettferdig formuesulikhet. En formuesskatt er i beste fall en måte å bekjempe symptomer, i verste fall en måte å ødelegge velstand. Hvis vi ønsker å hjelpe Europas ungdom, må vi takle roten til problemet og bekjempe den virkelige sykdommen, den inflasjonsdrivende pengepolitikken til de europeiske statene.

 Dersom kontinentet ikke skulle bli en døende region i løpet av de neste årene, må den inflasjonsdrivende pengepolitikken avsluttes umiddelbart. Europas ungdom trenger harde penger slik at de kan planlegge langsiktig og bygge en fremtid for seg selv. Ytterligere pengedevaluering vil føre til at millioner av høyt kvalifiserte unge mennesker forlater hjemlandene og Europa blir ett stort friluftsmuseum. Vil vi virkelig det?

Tobias Zander er finansjournalist og policy-stipendiat i Young Voices Europe. Han har tidligere studert historie ved universitetet i Potsdam og filosofi, politikk og økonomi ved CEVRO-instituttet i Praha.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender