Kontakt med oss

Økonomi

Et klimapartnerskap verdt å oppmuntre

DELE:

Publisert

on

Mens Storbritannia forbereder seg til det kommende valget, planlagt til 4. julith, mange forståsegpåere forventer at Arbeiderpartiet kommer tilbake til makten etter 14 år i opposisjonen - skriver Guy Kioni.

Under Keir Starmers ledelse har Arbeiderpartiet fokusert sin plattform først og fremst rundt en plan for å revitalisere økonomien, redusere levekostnadene og utforme landet som en global leder for bærekraftige og teknologiske fremskritt. Ettersom Storbritannia har som mål å oppnå netto-null innen 2050, vil Labour, hvis den blir valgt, ha en unik mulighet til å rette oppmerksomheten og offentlige investeringer mot ren teknologi. En stabil og pålitelig forsyningskjede av kritiske mineraler er integrert for å støtte produksjonen av ren teknologi i Storbritannia og i hele Europa. City of London som et av verdens finansielle knutepunkter bør også oppmuntres til å vurdere større investeringer i ESG og kritiske mineraler i fremvoksende markeder, med fokus på sirkulær økonomi.

Selv om det i mars 2023 var en omfattende kritisk mineralstrategi, med passende tittel Resiliens for fremtiden, ble lansert av daværende statssekretær for næringsliv, energi og industriell strategi Rt Hon Kwasi Kwarteng, tydeligvis hindret andre pågående presserende problemer dens effektive implementering. Nøkkelen i denne forbindelse er Den demokratiske republikken Kongo (DRC), som for tiden fungerer som en global leverandør av nøyaktig de kritiske mineralene som trengs for produksjon av slik ren teknologi. Fra 2020 var DRC leverer opptil 69 % av verdens kobolt. I tillegg er essensielle mineraler som coltan, kassiteritt, gull og wolframitt, hvorav mange ikke er kjente navn, men som likevel er avgjørende for ren energiteknologi, er produsert av DRC.

Dessverre ble det ikke gitt tilstrekkelig oppmerksomhet til denne integrerte rollen til DRC, hvis potensiale innen sikkerhet og internasjonalt diplomati dessverre i stor grad ble ignorert. Dette var i lys av utførelsen av Loven om sikkerhet i Rwanda. Vedtatt i lov i april 2024, under loven, skulle britisk asyl overføres til Rwanda før deres krav om asyl blir hørt, noe som førte til at noen parlamentarikere prioriterer dette fremfor rollen som DRC kan og bør spille for å sikre britiske nasjonale energiinteresser.

I et forsøk på å sikre forsyningskjeder og gjøre DRC til et globalt knutepunkt for kritiske mineraler, har DRC-regjeringen, under president Felix-Antoine Tshisekedi, investert 3.5 millioner dollar inn Buenassa, landets første integrerte metallforedlings- og handelsselskap, som finansierer et kobber- og koboltraffineri (hydrometallurgisk anlegg), som forventes å være i drift innen utgangen av 2027. Buenassa-prosjektet ligger i Lualaba-provinsen, kjent for sin betydelige produksjon av kobber. vil fremme industrialisering og samtidig etablere bærekraftig og sirkulær grønn økonomisk utvikling.

DRC har fortsatt forpliktet seg til prosessen med "klimasmart gruvedrift", forsterkende deres rolle som leverandør av kritiske mineraler på en global plattform. Den tidligere DRCs industriminister, Julien Paluku sa angående sentraliteten til kritiske mineraler for fremtiden til landet, og med hensyn til Buenassa-prosjektet spesielt, "Presidenten for Den demokratiske republikken Kongo, Félix Antoine Tshisekedi, oppfordrer til lokal fordel og verdiøkning til kritiske mineraler i landet er godt utstyrt med. Denne anbefalingen er en nøkkelpilar i hans presidentprogram for velstanden til det kongolesiske folket, så vel som i hans nasjonale sikkerhetsstrategi."

Annonse

På sidelinjen av FNs generalforsamling i 2023 kunngjorde president Tshisekedi sin støtte og oppmerksomhet til Buenassa initiativ, som han håper vil tjene som en nøkkelpilar for landets nasjonale sikkerhet, og gi sårt tiltrengt velstand for innbyggerne. Tshisekedi var gjenvalgt i desember 2023 på en plattform som søker å levere økonomisk vekst, øke sikkerheten i øst og tilbakestille landets internasjonale relasjoner.

Støtte til Buenassa-prosjektet utfyller denne agendaen med måten den også søker å revitalisere industrien i landet på. For eksempel, i et revolusjonerende trinn, har Buenassas plan om å implementere blokkjedebaserte sporbarhetsløsninger muligheten til å påvirke markedskontroll positivt, slik at land kan overvåke og spore metallpriser og utvide batteripassdatastrømmer.

Prosjektet har sikret økonomiske og tekniske samarbeid med internasjonale institusjoner som Delphos International, MET63, det britiske hovedkontoret Bara Consulting og mer, og skaper rom for økonomiske fordeler for hvert land som er involvert i partnerskapet.

For øyeblikket støtter prosjektet et initiativ for elektriske kjøretøy som involverer DRC, Zambia og til og med USA, med et mål om å transformere elbilindustrien. En investering fra den kommende Labour-regjeringen i Buenassa-raffineriprosjektet vil være gjensidig fordelaktig for DRC, Storbritannia, så vel som Europa, og vil kringkaste en melding om at den nye regjeringen oppmuntrer til ansvarlig industrialisering, restrukturering av globale forsyningskjeder, ved siden av å fremme en grønn økonomisk sektor gjennom elbil- og batteriindustrien. Med definitive mulighetsstudier som forventes innen utgangen av 2025, vil det enorme potensialet fra dette prosjektet snart bli enda tydeligere.

Tatt i betraktning Arbeiderpartiets intensjonsfokus på å regulere levekostnadene i Storbritannia, vil investeringer i DRC skape nye arbeidsplasser innen renteknologisektoren, redusere avhengigheten av privatbiler og til og med kutte kostnadene til verktøy. Videre, ved å støtte DRC og deres produksjon av kritiske mineraler, vil den påtroppende regjeringen vise en unik britisk lederskap i global innsats for å oppmuntre til utvikling av fornybar energi, nødvendig for å bekjempe det bredere spørsmålet om klimaendringer.

Denne investeringen fungerer også som et redskap for partiets omfattende progressive agenda, og fremmer ytterligere en forpliktelse til sosial rettferdighet og generell bærekraft. De geopolitiske implikasjonene som oppstår ved investering i prosjektet har evnen til å diversifisere kilder til kritiske mineraler og redusere avhengigheten av et begrenset antall leverandører i dag. dominert av Kina, som sikrer fremtiden for energidiversifisering og bærekraft for Storbritannia og hele Europa.

Landets mineralrike forekomster er nødvendige for å skape en pålitelig forsyningskjede som kan innlemmes i den globale omstillingen av ren energi og reduksjon av karbonutslipp. Ansvarlig gruvedrift i DRC oppmuntrer også til bærekraftig økonomisk utvikling og begrenser fattigdom i hele regionen, samtidig som det fremmer ytterligere diplomatiske bånd mellom Storbritannia og DRC. Den nåværende forventningen er at mineraler hentet fra DRC vil støtte lavkarbonmobilitet og minimere energiforbruket, direkte støtte den påtroppende regjeringens politikk når de søker å redusere utgifter til forsyninger for britiske borgere. Med en nøkkelrolle i å opprettholde en integrert verdikjede rundt batteriproduksjon, vil både DRC og Storbritannia opprettholde løftet om å levere ansvarlig miljøteknologi.

Til slutt er regjeringene i DRC og Zambia satt til å opprette et forskningssenter for fremragende kompetanse for utvikling av elektriske kjøretøybatterier til støtte for spesielle økonomiske soner. Dette gir en annen mulighet for myk kraftdistribusjon for den kommende regjeringen ved hjelp av akademikere, så vel som britiske forskningsinstitusjoner gjennom å få på plass kunnskaps- og forskningsprogram, inkludert yrkesfaglig program for den levende og dynamiske ungdommen i DRC.

Alle disse pågående utviklingene vil også være veldig i tråd med konseptet "Securonomics”, utviklet av Shadow Chancellor of the Exchequer Rachel Reeves, som fokuserer på å sette økonomisk sikkerhet og industriens motstandskraft først. I det aktuelle tilfellet kan DRC sikre både økonomisk sikkerhet og motstandskraften til industrien i Storbritannia, ved å gå over fra en bistandsbasert modell til en som fokuserer på handel og gjensidig nytte. Buenassa-prosjektet er spesielt på linje med DRCs langsiktige industrialiseringsplan, en modell som viser viktigheten av koalisjoner i offentlig-privat sektor. Et partnerskap mellom DRC og Storbritannia i denne sektoren har evnen til å tjene som et eksempel for andre land på viktigheten av globalt samarbeid for å takle klimautfordringer og samtidig styrke lokal fordel.

Guy Kioni er administrerende direktør i Missang, et boutique-geostrategi- og ledelseskonsulentfirma som spesialiserer seg på kritisk mineral, diplomati, fremvoksende teknologi, utdanning og helsetjenester.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender