Kontakt med oss

Økonomi

Går Europa for et kontantløst samfunn?

DELE:

Publisert

on

Forkjemperne for kontantløse betalinger sier at dette kommer med ulike fordeler. En fersk rapport fra Verdensbanken viser at kontantløse betalinger er grønnere, siden å stoppe bruken av fysiske kontanter sparer miljøkostnader og reduserer behovet for transport, for eksempel for å betale regninger, motta betalinger eller ta ut kontanter.

Klimamessige fordeler kommer også ut av det faktum at digitale betalinger er en muliggjører for investering i grønne initiativ. For eksempel er prosjekter av typen sol- eller vindenergi avhengig av tilgjengeligheten av digitale betalinger, og digitalisering gjør det mulig å tilby, på en rimeligere måte, alt fra relevante forsikringer til finansiering og investeringsmidler.

Og når det gjelder Øst-Europa, opplever land som Polen, Romania og Ungarn en fartsfylt transformasjon, drevet frem av innovative startups, gunstige regulatoriske rammer og økende forbrukernes etterspørsel etter digitale økonomiløsninger.

Men digitale betalinger er ikke bare en måte for Europa å bli grønnere, dets talsmenn mener, for å ha en mer effektiv og kostnadsbevisst økonomi, men også et middel til å innovere. I en amerikansk vs Kina-dominert verden vil teknologi skape eller bryte nasjoner og allianser, og EU er ikke i noen flatterende posisjon når det gjelder å matche de tekniske supermaktene. Det er grunnen til at EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen har erklært digitalisering og kontantløs betaling som en toppprioritet – der oppe med klimabeskyttelse.

Flyttingen har også motstandere som hevder at implementering av et slikt system kan gjøres for raskt.

Debatten nådde Europaparlamentet. Rareş Bogdan, en Romania MEP fra European People's Party Group, ba om tilbakeholdenhet med å implementere tiltaket på nasjonalt nivå og sa at "dette problemet gir alvorlig hodepine for de som skal samle inn og bruke kontanter til sine direkte betalinger. Det trenger ytterligere vurdering og en skikkelig analyse."

Annonse

På den andre siden av den politiske midtgangen sa Renew Europe MEP Ivars Ijabs skyggeordfører for reguleringen av øyeblikkelige betalinger: «I en tid med digital transformasjon står øyeblikkelige kredittoverføringer som et fyrtårn for effektivitet og bekvemmelighet, og baner vei for en sømløs og sammenkoblet europeisk finanslandskap. Deres raske gjennomføring og tilgjengelighet på tvers av landegrensene gir enkeltpersoner og bedrifter mulighet til å utføre transaksjoner med uovertruffen hastighet og fleksibilitet, og fremmer en mer integrert og dynamisk EU-økonomi.»

Tilhengere av tiltaket anser overgangen til kontantløse betalinger og digital valuta som å bidra til å styrke EUs indre marked, noe som gjør det enklere, raskere og billigere for europeere og bedrifter å handle på tvers av EU. De sier at vi trenger et sett med lover som vil begrense kontantbetalinger som en del av et bredere sett av EU-instrumenter designet for å bekjempe hvitvasking av penger og finansiering av terrorisme.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender