Kontakt med oss

Såing av bønnene

Brussel-arrangement som skal delta av høyreekstreme aktivister forkledd som bønder

DELE:

Publisert

on

Listen over foredragsholdere for et arrangement som den nederlandske organisasjonen Farmers Defence Force prøver å arrangere nord for Brussel i dag viser at det hovedsakelig er et høyreekstreme arrangement som prøver å forkle seg som en 'bondeprotest'.  

De liste over foredragsholdere publisert i dag viser at alle de politiske foredragsholderne tilhører høyreekstreme: politikere fra Law and Justice (PiS, det polske medlemspartiet i European Conservatives and Reformists ECR), Vlaams Belang (tilhører Identity and Democracy ID), Forum for Democracy (nederlandsk medlem av ID frem til oktober 2022) og det polske høyreekstreme partiet Konfederacji.

Arrangementet presenteres som en protest mot 'kriger' bønder. Organisasjonen er i hendene på Farmers Defence Force, som feiret Geert Wilders' (PVV/ID) regjeringsavtale i Nederland, Frankrikes Coordination Rurale, som er nært knyttet til National Rally (ID), og Spanias Plataforma 6F, som har nære forbindelser til Vox (ECR). Europas største landbruksforeninger har med rette avviste anrop for å bli med, så heldigvis vil arrangementet mest sannsynlig ikke nå størrelsen på de ekte bondeprotestene i begynnelsen av dette året.

Copa-Cogeca, den viktigste landbrukslobbyen, har allerede utelukket deltar på arrangementet. Det vil den nederlandske bondeforeningen LTO, som har 35,000 medlemmer heller ikke delta hendelsen. Også avvist invitasjonen: de viktigste italienske bondeorganisasjonene Coldiretti og Confagricoltura fordi de var kritiske til de nye høyreekstreme knyttet bevegelsene. Det vil Deutscher Bauernverband, som representerer 90 prosent av bøndene i Tyskland ikke delta i protesten. COAG, den største bondeorganisasjonen i Spania, har sagt at medlemmene vil ikke bli med protesten 4. juni.  

Europeisk grønn toppkandidat Bas Eickhout sa:
"Vi gratulerer de vanlige bondeorganisasjonene for å holde seg unna denne høyreekstreme begivenheten. Høyresiden har matet bøndene med løgnen om at Europa og Green Deal har skylden for deres motgang. En liten del av bøndene har vedtatt disse løgnene og sider med høyreekstreme. Vi er villige til å samarbeide med alle bøndene som opererer innenfor rammen av demokrati til de 80 % rikeste gårdene Vi er åpne for dialog med de vanlige bondeforeningene, men definitivt ikke med de høyreekstreme aktivistene som vil være i Brussel i dag. 

Europeisk grønn toppkandidat Terry Reintke lagt inn:
"Bønder er blant de første ofrene for klimaendringer når jordbruksarealene deres er oversvømmet, som nå i Italia og Tyskland, og ekstrem tørke som nå i Spania. Klimapolitikk som avverger disse ekstreme værhendelsene er en presserende nødvendighet. Vi er her for å støtte bønder for å gjøre overgangen til en fremtidssikker oppdrettsmodell Og vi er her for å endre subsidieringssystemet slik at det kommer små og mellomstore familiegårder til gode i stedet for milliard-dollar-agroindustrien avtale for bøndene i dag og en grønn avtale for fremtiden deres.»

Den 30. mai arrangerte progressive bønder et arrangement i Brussel som fremhevet mangfoldet av meninger innen bondebevegelsen. Grasrotbevegelsen til bondebønder Via Campesina sa i den anledning: «Å forlate Green Deal kan ikke løse problemene til de europeiske bøndene, men snarere det motsatte. Å forsvare matsuverenitet og anstendige inntekter for bønder og gårdsarbeidere krever ambisiøs politikk for å ta tak i klimakrisen og fremme biologisk mangfold (...) Noen dager før det europeiske valget er vi bekymret for at denne situasjonen vil bli brukt av grupper som ikke har konkrete forslag for å ta opp problemene til bøndene, men som bruker bøndenes bekymringer til å presse sine egne politiske interesser.»

Annonse

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender