Kontakt med oss

Banking

Høy inflasjon skaper vanskeligheter for store sentralbanker

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Mens det europeiske obligasjonsmarkedet faller, sa president Christine Lagarde (bildet) for den europeiske sentralbanken (ECB) 28. juni at sentralbanken vil starte et obligasjonskjøpsprogram på fredag ​​for å dempe mulige gjeldskriser. ECB vurderer å opprettholde "fleksibilitet" i sin reinvesteringsallokering til sin massive portefølje for kjøp av obligasjoner på 1.7 billioner EUR samtidig som den lanserer et nytt program for å stabilisere markedene. Det jobbes også med et nytt obligasjonskjøpsverktøy for å håndtere såkalt «fragmentering». Lagarde sa at verktøyet ville tillate rentene å øke "så langt det er nødvendig" for å komplementere stabilisering av inflasjonen ved 2%-målet. ECBs posisjon som "kjøper av siste utvei" har lettet salget av europeiske obligasjoner til en viss grad, og avkastningen på statsobligasjoner fra noen land med høy belåning har falt, skriver Wei Hongxu.

I henhold til ECBs beslutning om å heve renten i juli for å motvirke inflasjonen, motsier dets foreslåtte obligasjonskjøpsprogram, samtidig som det lindrer en mulig krise i obligasjonsmarkedet, i realiteten mot den forestående pengepolitiske innstrammingen. Forskere ved ANBOUND påpekte at i likhet med de som ble implementert av Federal Reserve og Bank of Japan (BOJ), står også ECBs pengepolitikk overfor utfordringer fremover. Med høy global inflasjon som begrenser det pengepolitiske rommet, blir dilemmaet mellom inflasjon og sysselsetting stadig mer vanlig. Dette er ikke gode nyheter for den globale økonomien og kapitalmarkedene, ettersom motsetningen mellom økonomisk vekst og inflasjon vil plage store sentralbanker i lang tid.

Lagarde sa at ECB vil forbli "fleksibel" når det gjelder reinvestering av PEPP-porteføljen med forfall 1. juli. "Vi vil sikre at den ryddige overføringen av vår politiske holdning i hele euroområdet blir bevart," sa hun. "Vi vil ta tak i alle hindringer som kan utgjøre en trussel mot vårt prisstabilitetsmandat."

ECBs insistering på å spille rollen som «kjøper av siste utvei» har faktisk trukket lærdom fra den europeiske statsgjeldskrisen utløst av finanskrisen i 2008. På grunn av den langsomme beslutningsprosessen til ECB på den tiden og dens motvilje mot å fremme lettelser, led økonomiene og finanssystemene til høyt belånte land som Hellas, Italia og Spania store tap på grunn av gjeldskrisen. ECB lanserte så endelig kvantitative lettelser i 2014 for å håndtere de doble truslene om deflasjon og statsgjeldskrisen på den tiden, som stabiliserte de økonomiske og finansielle systemene i de relevante landene. Totalt kjøper ECB i dag mer enn 49 billioner euro obligasjoner, tilsvarende mer enn en tredjedel av eurosonens BNP. I løpet av de siste to årene har ECB kjøpt flere obligasjoner enn alle tilleggsobligasjonene utstedt av de 19 nasjonale myndighetene i eurosonen, noe som gir den en enorm innflytelse over regionens lånekostnader.

Ettersom det europeiske markedet er i ferd med å si farvel til negative renter, etter at ECB har begynt å heve renten, vil økningen i lånekostnadene uunngåelig bringe nye risikofaktorer til obligasjonsmarkedet. Konsekvensene av stigende renter vil ikke bare føre til at den økonomiske veksten i ulike land står overfor nedgang, det vil sannsynligvis også føre til en ny runde med mislighold av gjeld. Slik er prisen sentralbanken må betale for sine tiltak mot inflasjon. Men som med Fed, er markedsinvestorer like skeptiske til at ECBs innstrammingspolitikk vil være effektiv for å takle inflasjonen. For tiden har inflasjonsnivået i eurosonen nådd mer enn 8 %, som er mer enn fire ganger ECBs mål på 2 %. De siste KPI-dataene i eurosonen i juni forventes å nå rekordhøye 8.5 %. Høy inflasjon er ikke bare energiforvrengningen forårsaket av konflikten mellom Russland og Ukraina, men også begrensningene for tilpasning av forsyningskjeden.

Disse faktorene gjør at inflasjonsnivået vil være vanskelig å holde på kort sikt og falle raskt tilbake. ECBs sjeføkonom Philip Lane sa at sentralbanken må være årvåken i de kommende månedene da inflasjonen kan fortsette å klatre og regionens økonomi kan avta på grunn av forbruk. I mellomtiden uttalte Morgan Stanley at eurosonens økonomi forventes å gli inn i en mild resesjon i fjerde kvartal i år ettersom mål på forbruker- og næringstilliten faller på grunn av redusert energiforsyning i Russland, mens inflasjonen forblir høy. Eurosonens økonomi forventes å trekke seg sammen i to kvartaler før den vender tilbake til vekst i andre kvartal neste år, drevet av økende investeringer. Til tross for risikoen for en økonomisk nedgang, forventes ECB fortsatt å heve renten på hvert møte for resten av året, og kulminerte med en økning til 0.75 % i desember, gitt den vedvarende høye inflasjonen. Men hvis de økonomiske utsiktene forverres betydelig, kan ECB slutte å heve renten etter september. Dette viser faktisk at sentralbanken ikke har mange effektive virkemidler i møte med høy inflasjon. Den kan bare vedta ta-ett-trinn-om-gangen-tilnærmingen og justere mellom inflasjon og resesjon.

En slik situasjon skjer også i USA og Japan. Fed står også overfor det motstridende valget av inflasjon og resesjon, mens BOJ må vurdere en rekke effekter av å endre sin lempingspolitikk. Situasjonen i Japan er noe lik den for ECB ved at det er vanskelig for sentralbanken å stramme inn valutaen ved å krympe balansen. Etter at den japanske yenen fortsatte å svekke seg, overskred inflasjonsnivået målet på 2 % på rad, noe som satte BOJ i en vanskelig posisjon. Hvis lettelsespolitikken som Abenomics forfekter blir avsluttet for å håndtere inflasjonen, vil det føre til en økning i avkastningen på japanske statsobligasjoner, i tillegg til kollapsen av den japanske aksjemarkedsboblen. Med Japan som helhet som står overfor et uante nivå av innflytelse, er det ikke optimistisk at japanske selskaper har råd til økningen i rentene. Samtidig har BOJ akkumulert et stort antall statsobligasjoner og risikoaktiva. Når balansen er redusert og solgt, vil det forsterke salget i kapitalmarkedet, og dermed forårsake en kapitalmarkedskrise som påvirker både aksjer og gjeld. Denne krisen, spesielt gjeldskrisen, vil forårsake fatalt sjokk og innvirkning på økonomien.

Annonse

Dette utsiktene er også grunnen til at ECB fortsatt sliter med å stoppe obligasjonskjøp selv om den er fast bestemt på å heve renten. Relativt sett, på grunn av den spesielle rollen til den amerikanske dollaren i den internasjonale valutaen, møter ikke Fed større risiko når den hever renten mens den krymper balansen, og snarere er den i en relativt aktiv posisjon. Imidlertid står Fed også overfor risikoen for en resesjon forårsaket av akselerert politikkinnstramming. Dette ligner på situasjonen til ECB og BOJ. Å balansere inflasjon og økonomisk stagnasjon vil være hovedutfordringen store økonomier står overfor, og det er også et dilemma som de viktigste sentralbankene i verden står overfor.

Endelig analyse konklusjon

Gitt det høye nivået på global inflasjon, har store sentralbanker i verden en tendens til å vedta innstrammingspolitikk. Motsetningen mellom inflasjon og økonomisk vekst, samt det resulterende gjeldsproblemet, blir imidlertid mer og mer fremtredende. Under disse motsetningene står sentralbanker generelt overfor det dilemmaet at selv om rommet for pengepolitikken er begrenset, har vanskelighetene med politikken økt. Dette betyr også at disse sentralbankene er i den pinlige situasjonen med pengepolitisk svikt, og at den globale økonomien trenger å håndtere trusselen om stagflasjon i lang tid.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender