Kontakt med oss

Deflasjon

Hva kan gjøres for å snu en deflaterende økonomi?

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Den globale økonomien er for øyeblikket på et vanskelig sted, og hver dag på nyhetene ser det ut til at alt kan tippe den vibrerende globale økonomien over i avgrunnen. Deflasjon er en av de største fryktene for økonomer over hele verden, men kan noe gjøres med det, skriver Colin Stevens?

Inflasjon eller deflasjon?

Det kan være vanskelig å se forskjellen mellom inflasjon og deflasjon hvis du tilfeldig ser på nyhetene og følger oppdateringer om den globale økonomien. Både inflasjon og deflasjon er skremmende temaer, ingen av dem er spesielt bra for en nasjonal økonomi, og dessverre kommer begge også med en rekke andre kompliserende faktorer og problemstillinger.

Først av alt, hva er deflasjon? Deflasjon er det som skjer når forbrukerprisene begynner å synke over tid og som et resultat øker forbrukernes kjøpekraft. Hvis du noen gang har reist til et fremmed land hvor valutaen din var sterkere, har du allerede en følelse av hvordan det er å oppleve deflasjon.

Du kan bli tilgitt for å tro at deflasjon må være en god ting – du har tross alt mer kjøpekraft og tjener fortsatt samme lønn. Imidlertid kan deflasjon tjene som en kanarifugl i kullgruven når det kommer til forestående lavkonjunkturer eller depresjoner.

Prisene går ned

Når prisene begynner å falle, begynner folk å utsette innkjøpene sine fordi de antar at prisene bare vil fortsette å synke. Når millioner av mennesker gjør dette (noen ganger ubevisst), er resultatet at det genereres mindre inntekter for produsentene, og arbeidsledigheten begynner å stige. Dette skaper en syklus der arbeidsledigheten forverres, prisene synker ytterligere og folk utsetter kjøpene sine enda lenger.

Annonse

Det kan være økonomisk stagnasjon, økende fattigdomsrater og frysing av kommersiell innovasjon i tider med deflasjon. Vi er for tiden også midt i en eiendomsboble, som kanskje brister eller ikke. Hvis prisene på forbruksvarer begynner å falle, men boligprisene forblir uoppnåelig høye, kan økonomien gå en veldig spennende (les: dårlig) tid i møte.

Så hva kan gjøres?

I USA er deflasjonen også truende stor som Fed vurderer å ta det på seg som en del av en større økonomisk strategi, og Storbritannia er for tiden i gang med en ny administrasjon for å lage en solid økonomisk plan. En økning i deflasjon kan lett føre til at det faller inn i en resesjon eller depresjon, så økonomier rundt om i verden er ivrige etter å slå deflasjonen og komme på jobb.

Heldigvis finnes det en rekke strategier som land kan bruke når de bekjemper deflasjon. For det første kan et land ganske enkelt øke sin pengemengde; i et land som USA innebærer dette at Federal Reserve kjøper tilbake statspapirer og dermed øker tilgangen på penger. En økt tilgang på penger betyr at hver dollar i omløp er litt mindre verdt og forbrukere er mer sannsynlig å bruke.

Land kan også gjøre det litt enklere å låne penger, for å oppmuntre forbrukere til å bite i nakken og gjøre de kjøpene de har utsett. Hvis Feds eller finansdepartementet bestemmer seg for å øke mengden av tilgjengelig kreditt eller redusere renten, kan enkeltpersoner lettere låne mer penger.

Banker er også i stand til å låne ut mer penger til potensielle låntakere hvis regjeringen bestemmer seg for å senke reserverenten, som er mengden penger bankene trenger å ha for hånden til enhver tid. Gjennom å justere låneregelverket kan staten gjøre opptak av lån til en mye enklere prosess enn den ellers ville vært, og dermed stimulere til pengebruk.

Endelig kan nasjonale myndigheter omgå deflasjon gjennom bruk av målrettede, godt utformede finanspolitikken. Det er mange nyanser i å lage god finanspolitikk, men hvis en regjering er i stand til å utarbeide lovforslag som øker offentlige utgifter og reduserer skatter samtidig, kan resultatet bli økt etterspørsel og mer disponibel inntekt for forbrukerne. Nevnte forbrukere er da mer sannsynlig å bruke, og øke prisene og etterspørselen rett opp igjen.

Men hvis skattelettelsene ikke skapes godt nok eller bare retter seg mot de aller høyeste klassene, blir de fleste forbrukere forsømt og politikken vil ikke ha noen reell effekt på deflasjon.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender