Kontakt med oss

Forstørrelse

Utvidelse: Hvordan blir land med i EU? 

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Finn ut hvordan utvidelse fungerer og hvordan land kan bli med i EU, Verden.

En rekke land har søkt om å bli med i EU. Det er imidlertid en lang prosess som krever mye forberedelse. Les videre for å finne ut hvordan det fungerer.

Hvilke land ønsker å bli med i EU?

Nåværende kandidatland inkluderer Albania, Nord-Makedonia, Montenegro, Serbia og Tyrkia og siden 23. juni også Ukraina og Moldova. Bosnia-Hercegovina, Georgia og Kosovo er potensielle kandidater.

Disse landene drar nytte av EU-finansiering, detaljerte politiske råd, samt assosiasjonsavtaler, som gir vidtrekkende tilgang til EUs indre marked.

I mars 2022 søkte Ukraina, Georgia og Moldova om å bli med i EU. Parlamentet ba om å gi EU-kandidatstatus til Ukraina og Moldova «uten forsinkelse» og til Georgia når den har fullført de nødvendige reformene.

I en tale til EU-ledere ved starten av et toppmøte dedikert til denne saken 23. juni 2022 sa parlamentspresident Roberta Metsola at dette ville styrke EU: «Vi bør være klare på at dette ikke bare er en symbolsk handling, dette vil styrke EU og det vil styrke Ukraina og Moldova. Det vil vise våre folk, så vel som deres, at våre verdier betyr mer enn retorikk. Det håpet kan bety resultater. Og andre land som venter - de på Vest-Balkan - trenger også å se håp føre til resultater. Det er tid."

Under toppmøtet anerkjente EU-landene Ukraina og Moldova som kandidatland og Georgia og Bosnia-Hercegovina som potensielle kandidater, noe som betyr at de har blitt bedt om å fullføre ytterligere reformer.

Hva er kriteriene for å være et EU -kandidatland?

Annonse

For å søke om medlemskap i EU må et land være europeisk og respektere EUs demokratiske verdier. Den trenger også stabile institusjoner som garanterer demokrati og rettsstat; en fungerende markedsøkonomi; og evnen til å påta seg og utføre forpliktelsene til EU -medlemskap.

Hvordan fungerer utvidelsesprosessen?

Et land kan bli en offisiell kandidat når det oppfyller grunnleggende politiske, økonomiske og reformkriterier. Den kan deretter starte formelle forhandlinger om 35 kapitler som dekker mange ulike politikkområder med EU. Når forhandlinger og reformer er fullført, er en tiltredelsestraktat ferdigstilt, som må ratifiseres av alle eksisterende EU-medlemsland og landet selv før landet kan bli med i EU.

Hva er parlamentets rolle?

MEPs debatterer og stemmer om årlige fremdriftsrapporter for hvert land, som er en mulighet til å identifisere bekymringsområder.

Parlamentets godkjenning er også nødvendig før et land kan bli med i EU.

Hvordan har situasjonen utviklet seg de siste årene?

EU-kommisjonen publiserte sin Enlargement Strategy Paper 6. februar 2018, som siterer 2025 som en veiledende dato for tiltredelse for Serbia og Montenegro. Kommisjonsrepresentanter diskuterte strategi med MEP-er under en debatt i plenum i Strasbourg samme dag.

MEP-medlemmer ønsket i det store og hele strategien velkommen, men understreket også behovet for reformer på Vest-Balkan.

Under en Toppmøtet mellom EU og Vest-Balkan i Brdo pri Kranju, Slovenia, 6. oktober 2021 gjentok EU-ledere sin støtte til landene og la frem en rekke initiativer for å styrke regionen.

Parlamentet fortsetter å støtte tiltredelsen av landene på Vest-Balkan til EU. I en resolusjon vedtatt i juni 2020, oppfordrer MEP-er EU til å gjøre mer for å gjøre utvidelsesprosessen for disse landene til en suksess. .

I en resolusjon vedtatt i oktober 2019, Uttrykte parlamentet skuffelse over at Albania og Nord-Makedonia ikke var i stand til å starte tiltredelsesforhandlinger, og understreket at utvidelsesprosessen har spilt en avgjørende rolle i stabiliseringen av det vestlige Balkan.

Forstørrelse 

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender