Kontakt med oss

Finans

Banker i krise er ikke årsaken til verdens problemer, men de er et symptom

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

Nok en måned, nok en bank i uro, skriver Ilgar Nagiyev.

Bankvirksomhet som bransje blomstrer - overlever til og med - takket være pålitelighet; følelsen av tillit som de projiserer så godt. Spesielt sveitsiske banker har lenge mestret dette; etablere seg som tidstestede institusjoner. Denne tillitens rustning begynner imidlertid å se litt rusten ut når en sveitsisk bank kollapser.

Credit Suisse var den nest største banken i Sveits, med mer enn fem hundre og sytti milliarder dollar i eiendeler og tre ganger så mye under forvaltning. Den ble sett på som for stor, for gammel, for etablert til å mislykkes, men den kollapset i samme uke som den Tier One-vurderte Silicon Valley Bank. Kollapser som dette er et problem, men det er de ikke de problem. De problemet stammer fra vekst eller snarere mangel på det. Vi er glupsk avhengige av vekst, og når vi ikke kan få det, opplever vi negative bivirkninger.

Og vekst viser seg å være vanskeligere å finne.

Etter Berlinmurens fall ble fri markedsøkonomi raskt normen, i det noen har kalt Den store doblingen. Plutselig var det flere globale markeder og mer rikdom å gå rundt. Dessverre er det ikke lenger ekstra land å finne og få uutnyttede markeder for å øke det globale BNP. I tillegg er alt dypt sammenkoblet, noe som blir altfor tydelig når ting går galt.

Ta Kina, den viktigste driveren for den globale økonomien de siste tjue årene. Ifølge Wall Street Journal har Kina nå brukt en billion amerikanske dollar på sitt ambisiøse Belt and Road-initiativ, som har hjulpet dem med å skjære ut en velgjørers nisje som strekker seg fra Sentral-Asia til Latin-Amerika. Imidlertid har inflasjon, høyere renter og forsyningsmangel påvirket mange av økonomiene de gjør forretninger med, noe som har ført til at Kina strammet inn pengestrømmen de har levert. Selv om alle elsker den som kjøper middag til dem, blir følelsene deres mer komplekse når den personen ber dem om å betale tilbake sin andel med PayPal. Resultatet er det noen vestlige økonomer kaller gjeldsfelle-diplomati.

Mange av de samme økonomene har spådd dette en stund, men så er det ting vi ikke kan forutsi og som vi finner oss sørgelig uforberedt på.

Annonse

Varmt i hælene på en pandemi som ifølge en IMF-spådom har kuttet 12.5 billioner fra verdensøkonomien, kommer den første virkelig globale energikrisen. Dette har snudd i revers ideen om at vi ville gå tilbake til en form for stabilitet etter pandemien og komme tilbake til virksomheten med å tjene penger. Det har skapt inflasjon, utfordret klimaforpliktelser og ført til at regjeringer bruker milliarder på å prøve å dempe virkningen av økende energikostnader. Det er en byrde som uforholdsmessig påvirker fattigere befolkninger med femtifire land som allerede ser en kraftig økning i størrelsen på gjelden og står i fare for å misligholde – en fjerdedel av verdens nasjoner.

Så, hvis vi ikke kan vokse oss ut av problemer, hva neste?

FNs avdeling for økonomiske og sosiale saker har foreslått fire måter å gjøre det på; Diversifiser økonomier, demper ulikheter, forbedre institusjoner og gjør finans bærekraftig. Få kan hevde at bankinstitusjoner trenger forbedring og at finans bør være bærekraftig. Færre kan fortsatt bestride at det er ulikheter som snarest må tas tak i - om ikke for vennlighet, så av hensyn til banksaldoen deres. Diversifisering kan imidlertid være spesielt lovende. Gulf Cooperation Council prøver for eksempel å bryte deres gjensidige avhengighet av olje ved å innføre merverdiavgift for første gang. Antagelig vil selve energikrisen få fart på investeringene og drive forskning på fornybare kilder, som alle vil ha muligheten til å selges rundt om i verden, og potensielt sette i gang en ny vekstbølge.                                                                                                                        

Å gjøre det vil kreve en betydelig global respons, men vi er nå i gjennomsnitt en finanskrise hvert tiår og uunngåelig vil flere banker falle. Et plaster vil ikke stoppe blødningen, selv et plaster på to milliarder dollar som UBS-oppkjøpet av Credit Suisse. Men kanskje prøve noe nytt.

Ilgar Nagiyev er en aserbajdsjansk gründer, styreleder i Azer Maya, en ledende produsent av næringsgjær i Aserbajdsjan, og styreleder i Baku City Residence, et eiendomsselskap. Han er alumnus ved både London School of Economics and Political Sciences og TRIUM Global Executive MBA.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender