Kontakt med oss

Trade

EU innfører forbudt toll på russiske og hviterussiske kornprodukter

DELE:

Publisert

on

 Rådet for Den europeiske union har vedtatt en forordning som tar sikte på å innføre forbudte tollsatser på kornprodukter importert fra Russland og Hviterussland. Forordningen øker tollsatsene på korn, oljefrø og avledede produkter fra Russland og Hviterussland til et punkt som i praksis vil stoppe importen av disse produktene.

Forordningen øker importtollene for korn, oljefrø og avledede produkter samt betemassepellets og tørkede erter fra den russiske føderasjonen, samt fra Republikken Hviterussland, som importører for tiden betaler ingen eller lave tollsatser for. I tillegg vil disse varene være utestengt fra tilgang til Unionens tollsatskvoter.

De nye tollsatsene som er fastsatt i dag har som mål å stoppe importen av korn fra Russland og Hviterussland til EU i praksis. Disse tiltakene vil derfor forhindre destabilisering av EUs kornmarked, stoppe russisk eksport av ulovlig tilegnet korn produsert i Ukrainas territorier og hindre Russland i å bruke inntekter fra eksport til EU til å finansiere sin angrepskrig mot Ukraina. Dette er nok en måte som EU viser jevn støtte til Ukraina.
Vincent Van Peteghem, belgisk finansminister

Disse tiltakene gjelder produkter med opprinnelse i eller eksportert direkte eller indirekte fra Den russiske føderasjonen eller republikken Hviterussland til EU. De vil ikke påvirke transitt gjennom EU fra begge land til andre tredjeland.

Tiltakene trer i kraft 1. juli 2024. EUs import av kornprodukter fra Russland har økt betydelig siden Russlands fullskala invasjon av Ukraina 24. februar 2022. Mens Russland fortsatt er en relativt liten leverandør av disse produktene til EU markedet, er det en ledende verdensomspennende produsent og eksportør av disse produktene. 

Gitt sine nåværende eksportvolumer til verden, kan den russiske føderasjonen omorientere betydelige volumer av forsyninger av disse produktene til EU, noe som forårsaker en plutselig tilstrømning fra de store eksisterende lagrene, og dermed forstyrre EU-markedet. Det er også bevis på at den russiske føderasjonen for øyeblikket ulovlig tilegner seg store volumer av slike produkter i territorier i Ukraina, som den ulovlig okkuperer, og dirigerer dem til sine eksportmarkeder som angivelig russiske produkter.

Annonse

Disse tiltakene vil derfor forhindre at EU-markedet blir destabilisert, stoppe russisk eksport av ulovlig tilegnet korn produsert i Ukrainas territorier og hindre Russland i å bruke inntekter fra eksport til EU til å finansiere sin angrepskrig mot Ukraina.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender