Kontakt med oss

Trade

Going Green blir dyrere ettersom EU legger toll på kinesiske elbiler

DELE:

Publisert

on

Kinesiske elbiler vil gå opp i pris i EU etter at kommisjonen bøyde seg for press fra politikere som er bekymret for konkurranse for deres innenlandske bilindustri. Den har «foreløpig konkludert» med at kinesiske elbilprodusenter vil møte tariffer fra 4. juli «hvis diskusjoner med kinesiske myndigheter ikke skulle føre til en effektiv løsning».

Kina har advart om at tollsatsene vil bryte internasjonale handelsregler og beskrev kommisjonens etterforskning som "proteksjonisme". Elbilprodusenter som samarbeidet med etterforskningen vil stå overfor en gjennomsnittlig avgift på 21 %, mens de som ikke gjorde det, vil møte en på 38.1 %.

Kommisjonens uttalelse er som følger:

Som en del av sin pågående undersøkelse har kommisjonen foreløpig konkludert med at batteri elektriske biler (BEV) verdikjeden i Kina drar nytte av urettferdig subsidiering, som forårsaker en trussel om økonomisk skade for EUs BEV-produsenter. Undersøkelsen undersøkte også de sannsynlige konsekvensene og virkningen av tiltak på importører, brukere og forbrukere av BEV-er i EU.

Følgelig har kommisjonen kontaktet kinesiske myndigheter for å diskutere disse funnene og utforske mulige måter å løse problemene som er identifisert på en WTO-kompatibel måte.

I denne sammenheng har kommisjonen avslørte på forhånd nivået på de foreløpige utjevningstollene det ville pålegge import av elektriske batterikjøretøyer («BEV») fra Kina. Skulle diskusjoner med kinesiske myndigheter ikke føre til en effektiv løsning, vil disse foreløpige utjevningstollene bli innført fra 4. juli ved en garanti (i den form som bestemmes av tollvesenet i hver medlemsstat). De vil bare bli innkrevd hvis og når endelige tollsatser blir innført.  

Annonse

De individuelle pliktene Kommisjonen vil pålegge de tre utvalgte kinesiske produsentene vil være: 

• BYD: 17,4 %; 

• Geely: 20 %; og 

• SAIC: 38,1%. 

Andre BEV-produsenter i Kina, som samarbeidet i undersøkelsen, men som ikke har blitt stikkprøven, vil bli underlagt følgende veide gjennomsnittlige toll: 21 %. 

Alle andre BEV-produsenter i Kina som ikke samarbeidet i undersøkelsen vil bli underlagt følgende resttoll: 38,1 %. 

Prosedyre og neste trinn 

Den 4. oktober 2023 satte Kommisjonen formelt i gang en ex-officio antisubsidieundersøkelse om import av elektriske batterikjøretøyer for passasjerer med opprinnelse i Kina. Enhver undersøkelse skal avsluttes innen maksimalt 13 måneder etter igangsetting. Foreløpige utjevningsavgifter kan offentliggjøres av Kommisjonen innen 9 måneder etter igangsetting (dvs. senest 4. juli). Endelige tiltak skal ilegges innen 4 måneder etter innføringen av den midlertidige tollsatsen.

Etter en begrunnet forespørsel kan en BEV-produsent i Kina – Tesla – motta en individuelt beregnet tollsats på det endelige stadiet. Ethvert annet selskap som produserer i Kina som ikke er valgt ut i den endelige utvalget, og som ønsker å få sin spesielle situasjon undersøkt, kan be om en fremskyndet gjennomgang, i tråd med den grunnleggende antisubsidieforordningen, like etter innføring av endelige tiltak (dvs. 13 måneder etter igangsetting). . Fristen for å avslutte en slik gjennomgang er 9 måneder.  

Informasjon om de tiltenkte nivåene på foreløpige toll er gitt til alle interesserte parter (inkludert unionsprodusenter, importører og eksportører og deres representative sammenslutninger, kinesiske eksporterende produsenter og deres representative sammenslutninger, og opprinnelses- og/eller eksportlandet, dvs. Kina), og til EU-medlemsstatene før slike tiltak blir pålagt, i tråd med prosedyrene fastsatt av EUs grunnleggende antisubsidieforordning.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender