Kontakt med oss

Kunnskap

Opinion: Potensialet og perspektiv av ikke-formell utdanning for fremtiden til den unge generasjonen

DELE:

Publisert

on

bilder

Av Justina Vitkauskaite Bernard MEP (Lithuania)

Education is very important for the prosperity of our society and for growth, innovation and progress in Europe. The swift changes and the transformation of today’s world represent a big challenge for the education system that needs to adapt constantly to socio-economic changes of society. Today’s education system needs to be a match for the demands of the 21st century which result in perpetual life-learning processes, in mobility and in challenges for the global knowledge-based economy.

Det er forskjellige faktorer som påvirker disse transformative prosessene, og økonomiske faktorer tildeles en ledende rolle i disse transformasjonene av utdanningsprosessene. De siste er selvfølgelig de som presser alle samfunnslag til å tilpasse seg disse transformasjonene. Økonomiske faktorer påvirker den unge generasjonen generelt og beslektede utsatte befolkningsgrupper spesielt, for eksempel ungdommer Ikke i utdanning, sysselsetting eller opplæring (NEETs), tidlig skolelever, unge migranter og mer bredt formulerte unge mennesker med færre muligheter.

For øyeblikket lider EU fortsatt av den økonomiske krisen og lavkonjunkturen. Konsekvensene av den økonomiske og økonomiske krisen har hatt en dramatisk innvirkning på situasjonen til unge som leter etter jobb. Arbeidsledigheten blant unge treffer høydepunkter som ikke er sett på nesten 20 år, og risikoen for fattigdom og sosial eksklusjon blant denne befolkningsgruppen øker stadig. Prinsippet om "Utdanning for livet" og anvendelsen av en rekke tilsvarende innovative tilnærminger for å bringe utdanning oppdatert kan gi Europa verktøy for å overvinne denne trenden. Merverdien som ikke-formell utdanning kan gi til vårt utviklende og voksende samfunn, kan bli et sterkt instrument for å takle ungdomsledighet. Denne merverdien kan ha form av å gi alle grupper av befolkningen vår nye ferdigheter, kompetanser, håndgripelig erfaring og verdifull kunnskap. Så hva er potensialet og hva er perspektivene ved ikke-formell utdanning for ungdommens fremtid?

Ikke-formell utdanning erkjenner viktigheten av livslang læring og opplæring utenfor det anerkjente og etablerte utdanningssystemet. For mennesker som befinner seg utenfor det formelle utdanningssystemet, er denne formen for utdanning åpenbart mer viktig enn utdannelsen som foregår i formelle omgivelser. I det aktuelle tilfellet kan den første typen utdanning som er nevnt fungere bedre, kan være mer fleksibel og kan være mer tett fokusert på målgruppen. Det kan også betraktes som et forsterkende og støttende element i livslang læringsprosesser.

Ikke-formell utdanning kan ha forskjellige former og kan inkludere oppsiktsvekkende programmer for frafall i skolen, seminarer, fora, utviklingsinitiativer, inkludert helseopplæring og promotering av kunnskaper og samfunnsopplæring som forbereder et aktivt borgerskap. Som en frivillig, deltakende og elevsentrert prosess, kan ikke-formell utdanning foregå i et mangfoldig spekter av miljøer og situasjoner som kan være bemannet av profesjonelle læringsfasilitatorer og av frivillige. Det kan være basert på å involvere individuelle og kollektive prosessorienterte tilnærminger basert på erfaring og handling og brukes i forskjellige sammenhenger. Og det som er mer håndgripelig er at ikke-formell utdanning kan gi og forbedre en rekke bredere livskompetanse og kompetanse som er nødvendig og verdsatt på arbeidsmarkedet akkurat nå.

Annonse

Dette settet med ferdigheter og kompetanse inkluderer bedre kommunikasjon, teamarbeid, beslutningstaking, kulturelle og språkkunnskaper, følelse av initiativ, selvtillit og entreprenørskap. De kan utvikles og anskaffes gjennom involvering i ikke-formell pedagogisk virksomhet. For ungdommer som deltar i ikke-formelle aktiviteter i utlandet, kan dette settet med ferdigheter også omfatte en mer uttalt utvikling av interkulturelle og språkkunnskaper. Alle disse kvalifikasjonene verdsettes spesielt av arbeidsgivere når unge mennesker mangler formell arbeidserfaring. I så fall kan deltakelse i ikke-formell virksomhet bidra til vellykket overgang av unge fra utdanning til arbeidsmarkedet. Det kan påvirke unges ansettelsesevne positivt og sikre dem en bedre tilgang til arbeidsmarkedet. Videre kan deltakelse i ulike ikke-formelle aktiviteter resultere i å utvikle en verdifull sosial kapital, øke mobiliteten og skape eller åpne nye yrkesveier. De siste er spesielt viktige for de mer utsatte gruppene mennesker som for eksempel skolelever, unge mennesker med færre muligheter, unge migranter og unge mennesker som ikke er i utdanning, sysselsetting eller opplæring.

The methods that are used in non-formal education also help young people to acquire new skills and competencies. They put the individual in the focus of the learning process and foster the individual’s personal and social development. Such methods contribute to a better engagement and motivation of individuals throughout the learning process. Furthermore, young people practice “learning by doing” through voluntary work and other participatory activities. Learning based on real life situations that actively engage an individual in the learning process becomes more efficient and skill-oriented.

Through the interaction via people-to-people contact individual learners acquire valuable interpersonal and management skills such as teamwork, leadership, project management, practical problem solving and ICT skills. These skills are valuable for both personal development and for the labor market. They can not only contribute to the employability but can empower young people to set up their own start-ups and companies. These capabilities – when considered in an international context – can create a strong basis for intercultural learning and multi-ethnic dialogue that complement the “hard knowledge” skills acquired through formal education. And when these skills are shared with people from different countries, they become even more tangible. Young people develop a sense of community beyond the national boundaries of their home country. They improve and acquire language skills and develop a sense of solidarity, respect and tolerance that encourages young people to reflect upon their cultural identity and common values such as human rights, equality, freedoms. It can be extremely beneficial for the individual learners and young people who not only acquire needed skills and competences for the labor market but also become more informed and broad-minded.

Så når jeg tar hensyn til alle nevnte punkter, kan jeg slå fast at denne formen for utdanning har en tendens til å tilpasse seg arbeidsmarkedets behov, og at den har en evne til å møte sosiale endringer og livsbehov hos unge mennesker. Derfor må ikke-formell utdanning støttes mer gjennom forskjellige kanaler og gjennom ulike juridiske og økonomiske instrumenter.

Et slikt sentralt instrument for ikke-formell læring og utdanning er Ungdom i aksjon program. Dette programmet har som mål å øke ansettbarheten til unge mennesker med færre muligheter, dvs. ungdommer som ikke er i utdanning, sysselsetting eller opplæring. Og det bidrar til deres aktive statsborgerskap og sosiale inkludering, uavhengig av deres utdannelsesmessige, sosiale og kulturelle bakgrunn. Gjennom forskjellige prosjekter som er finansiert av Youth in Action, er mer enn 150,000 ungdommer og ungdomsarbeidere hvert år involvert i et stort antall ikke-formelle utdanningsaktiviteter over og utenfor EU.

Fra mitt synspunkt, for å styrke ikke-formell utdanning i Europa, bør beste praksis for ikke-formell utdanningsvirksomhet via ungdomsarbeid spres vidt. Europaparlamentet er et eksempel på en god praksis for ungdomsarbeid. Gjennom arbeidet med ungdomsgruppen organiserer Europaparlamentet et bredt spekter av diskusjoner, seminarer og arrangementer som involverer unge demokratiske ledere, unge forskere og unge arbeidere. Disse organiserte aktivitetene hjelper unge med å forbedre sin borgerkunnskap og å utdype sin aktive statsborgerskapsposisjon, som er veldig viktig i forkant av valget til Europaparlamentet i mai 2014.

Avslutningsvis vil jeg si at en ikke-formell utdanning kan ha en betydelig innvirkning på å oppnå en fornuftig, bærekraftig og inkluderende utvikling for Europa 2020-strategien. Det kan spille en enorm rolle i å ta tak i spørsmålet om ferdigheter mangel og for å støtte økonomisk utvinning av Europa. Denne formen for utdanning kan være nyttig i moderniseringen av utdanning og kan gi unge mennesker høyt verdsatte ferdigheter, evner og kunnskap. I tillegg kan disse ferdighetene som tilegnes gjennom utøvelse av ungdomsarbeid under deltakelse i ikke-formell utdanningsvirksomhet, bidra til å fremme sosial inkludering og bidra til personlig utvikling av unge generelt.

For EUs medlemsstater er denne formen for utdanning et sentralt element for å tilpasse seg de samfunnsøkonomiske forholdene i dagens utviklingssamfunn og verden. Dette er den valgte utdanningsformen for en bedre og velstående fremtid for den unge generasjonen.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender