Kontakt med oss

voksnes læring

Kommisjonen iverksetter tiltak for å forbedre livslang læring og ansettbarhet

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

På det sosiale toppmøtet i Porto i mai ønsket EU-ledere velkommen målet på EU-nivå om at 60 % av alle voksne skal delta i opplæring hvert år innen 2030. I dag har Kommisjonen tatt et viktig skritt for å hjelpe medlemslandene med å nå dette målet ved å presentere forslag for råds anbefalinger om individuelle læringskontoer og om mikrolegitimasjon, som kunngjort i Ferdighetsagenda og i Kommunikasjon i det europeiske utdanningsområdet av 2020.

Et sterkt kompetansesett åpner muligheter for enkeltpersoner, gir et sikkerhetsnett i usikre tider, fremmer inkludering og sosial fremgang og gir økonomien den dyktige arbeidsstyrken som trengs for å vokse og innovere. Suksessen til både den digitale og grønne overgangen avhenger av arbeidstakere med riktig kompetanse. COVID-19-pandemien akselererte ytterligere behovet for om- og etterutdanning av arbeidsstyrken for å tilpasse seg det skiftende arbeidsmarkedet og møte etterspørselen i ulike sektorer.

Imidlertid deltar for få mennesker i vanlige læringsaktiviteter etter sin første utdanning og opplæring, da de ofte mangler økonomiske ressurser eller tid til å forbedre seg og lære nye ferdigheter eller ikke er klar over læringsmuligheter og fordelene deres. For eksempel kreves et visst nivå av digitale ferdigheter i over 90 % av nåværende jobber og i nesten alle sektorer, men bare 56 % av voksne hadde grunnleggende digitale ferdigheter i 2019.

De to nye forslagene som ble vedtatt i dag om individuelle læringskontoer og om mikrolegitimasjon vil bidra til å takle disse utfordringene ved å åpne opp flere muligheter for folk til å finne læringstilbud og jobbmuligheter.

Individuelle læringskontoer

Kommisjonens forslag tar sikte på å sikre at alle har tilgang til relevante opplæringstilbud som er tilpasset deres behov, gjennom hele livet og uavhengig av om de er ansatt eller ikke.

For dette formål tar den foreslåtte rådsanbefalingen opp de viktigste flaskehalsene for folk å ta fatt på opplæring i dag - motivasjon, tid og finansiering - ved å be medlemslandene sammen med arbeidslivets parter om å:

Annonse
  • Sett opp individuelle læringskontoer og gi opplæringsrettigheter for alle voksne i arbeidsfør alder;
  • definere en liste over arbeidsmarkedsrelevant og kvalitetssikret opplæring som er berettiget til finansiering fra den enkelte læringskonto og gjøre den tilgjengelig gjennom et digitalt register, for eksempel fra en mobil enhet, og;
  • tilby muligheter for karriereveiledning og validering av tidligere ervervede ferdigheter, samt lønnet opplæringspermisjon.

Det innovative ved dette forslaget er at det setter individet direkte i sentrum for kompetanseutvikling. Den oppfordrer også medlemslandene til å modulere finansiering i henhold til enkeltpersoners behov for opplæring.

Mikrolegitimasjon

Mikrolegitimasjon bekrefter læringsutbyttet etter en liten læringserfaring (f.eks. et kort kurs eller opplæring). De tilbyr en fleksibel, målrettet måte å hjelpe mennesker med å utvikle kunnskapen, ferdighetene og kompetansene de trenger for deres personlige og profesjonelle utvikling.

Kommisjonens forslag søker å få mikrolegitimasjon til å fungere på tvers av institusjoner, virksomheter, sektorer og grenser. For dette formål bør medlemsstatene bli enige om:

  • En vanlig definisjon av mikrolegitimasjon;
  • standardelementer for deres beskrivelse, og;
  • nøkkelprinsipper for utforming og utstedelse.

Målet er å sikre at mikrolegitimasjon er av høy kvalitet og utstedt på en transparent måte for å bygge tillit til det de sertifiserer. Dette bør støtte bruken av mikrolegitimasjon for elever, arbeidere og jobbsøkere som kan dra nytte av dem. Forslaget introduserer også anbefalinger om mikrolegitimasjon i utdanning og opplæring og i arbeidsmarkedspolitikk. Dette skal gjøre det mulig for folk å lære nye eller tilleggsferdigheter på en skreddersydd måte, inkluderende for alle. Den europeiske tilnærmingen til mikrolegitimasjon er et nøkkelflaggskip for å oppnå en European Education Area innen 2025. De kan inngå i læringstilbudet som inngår i individuelle læringsregnskaper.

Visepresident Margaritis Schinas for å promotere den europeiske livsstilen sa: «Kompetanseutvikling er nøkkelen til en vellykket karriere, inkludering og integrering. De hjelper mennesker til å tilpasse seg endringer, trives og bidra. Ferdigheter er også avgjørende for vekst. Dagens forslag sikrer at utdanning kan finne sted når som helst i livet, og at den er fleksibel og tilgjengelig for alle. Dette er et flott skritt for å inkludere flere mennesker i lærings- og opplæringsmuligheter, uten å etterlate noen."

Innovasjons-, forsknings-, kultur-, utdannings- og ungdomskommissær Mariya Gabriel sa: «For å sikre en rettferdig overgang, er det avgjørende at alle har tilgang til fleksible, modulære og tilgjengelige lærings- og opplæringsmuligheter, uavhengig av deres personlige forhold. Den europeiske tilnærmingen til mikrolegitimasjon vil lette anerkjennelsen og valideringen av disse læringserfaringene. Det vil styrke rollen til høyere utdanning, yrkesutdanning og opplæringsinstitusjoner i å gjøre livslang læring til en realitet i hele EU, og fremme deres tilgjengelighet for en mer mangfoldig gruppe elever.»

Kommissær for jobb og sosiale rettigheter Nicolas Schmit sa: «Utdanning og opplæring bør ikke stoppe når du går ut av skoleporten. Nå mer enn noen gang trenger folk å utvikle ferdighetene sine gjennom hele yrkeslivet for å møte kravene til et arbeidsmarked i rask endring. Kommisjonens forslag om individuelle læringskontoer og mikrolegitimasjon vil hjelpe oss med å nå målet satt i handlingsplanen for den europeiske pilaren for sosiale rettigheter om at 60 % av alle voksne skal delta i opplæring hvert år innen 2030. Vi må gjøre alvor av livslang læring i Europa. Det er den beste investeringen og er positivt for arbeidere, arbeidsgivere og økonomien som helhet.»

Neste trinn

Forslagene skal forhandles med medlemslandene. Når den er vedtatt av rådet, vil Kommisjonen støtte medlemslandene, arbeidslivets parter og relevante partnere i å implementere disse rådsanbefalingene. Rapportering og overvåking for individuelle læringskontoer vil bli gjort som en del av syklusen for det europeiske semesteret.    

Bakgrunn

Retten til utdanning, opplæring og livslang læring er nedfelt i European Pillar for sosiale rettigheter (prinsipp 1). Alle mennesker bør ha kontinuerlig tilgang til kvalitetsutdanning og opplæring og et utvalg muligheter for kompetanseutvikling som til enhver tid reflekterer deres behov. Ferdigheter er byggesteinene for individers suksess i et arbeidsmarked og samfunn i stadig endring.

Porto sosiale toppmøte og Det europeiske råd i juni, ønsket lederne velkommen til EUs overordnede mål for 2030 satt av handlingsplanen for den europeiske pilaren for sosiale rettigheter. Dette inkluderer målet om at 60 % av alle voksne skal delta i opplæring hvert år innen 2030. Dette er en del av hovedmålene til handlingsplanen for den europeiske pilaren for sosiale rettigheter. Fra og med 2016 er det imidlertid bare 37 % som er engasjert i årlig trening hvert år med små vekstrater registrert tidligere. Hvis disse trendene fortsetter, vil ikke de fastsatte ambisjonene nås, og derfor er disse initiativforslagene på som individuelle læringskontoer og mikrolegitimasjon viktige. Forslagene som er fremmet i dag inviterer medlemslandene til å samarbeide med arbeidslivets parter og de berørte interesserte parter for å gjøre opp- og videreutdanning til en realitet for alle.

Forslagene til en rådsanbefaling om individuelle læringskontoer og til en rådsanbefaling om mikrolegitimasjon for livslang læring og ansettelsesevne er de siste av de tolv flaggskiphandlingene som ble kunngjort i Eeuropeisk ferdighetsagenda og Europeisk handlingsplan for sosiale rettigheter. Den europeiske tilnærmingen til mikrolegitimasjon er også et sentralt flaggskip for oppnå et europeisk utdanningsområde innen 2025.

Mer informasjon

Spørsmål og svar: ILA og mikrolegitimasjon

Faktaark

Kommisjonens forslag til rådsanbefaling om individuelle læringsregnskaper

Kommisjonens forslag til rådsanbefaling om mikrolegitimasjon for livslang læring og ansettbarhet

Europeisk ferdighetsagenda

European Pillar for sosiale rettigheter

Kommunikasjon om å oppnå et europeisk utdanningsområde innen 2025

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender