Kontakt med oss

Kunnskap

Etter 70 år er det på tide å reformere europeiske skoler

DELE:

Publisert

on

Vi bruker registreringen din for å levere innhold på måter du har samtykket i og for å forbedre vår forståelse av deg. Du kan når som helst melde deg av.

De først Europaskolen i Luxembourg feiret sin 70-årsdag i april. De europeiske skolene stammer helt fra begynnelsen av EU, opprettet for familiene til tjenestemenn som jobber ved European Coal and Steel Community. Foreldre verdsetter det skolene kan tilby sine barn men reformer er påtrengende nødvendig, som etterlyst i en nylig rapport fra Europaparlamentet, skriver Andrew Janis Folkmanis.

I dag er de 13 europeiske skoler over hele Europa, på steder av institusjoner og byråer i EU. Og i tillegg en ny type flerspråklig skole er i ferd med å dukke opp, en eksisterende nasjonal eller privat skole i EU som mottar akkreditering til også å gi kurs og være vertskap for de europeiske baccalauréat-kvalifiseringseksamenene. 

Den europeiske baccalauréat har fått god anerkjennelse over hele verden. Da vår sønn søkte om å studere ved Maastricht i fjor, var det tydelig at den europeiske bac-en er svært godt anerkjent sammen med nasjonale videregående kvalifikasjoner.

I de europeiske skolene må vi takke et dedikert og innovativt lærerstab, som i løpet av disse årene har utviklet en flerspråklig og flerkulturell pensum og undervisningsstil av meget høy kvalitet. Disse lærerne er utsendt fra EUs medlemsland. Elevene går dermed på undervisningen akkurat som de ville tatt imot i hjemlandet. Og motta også fagtimer på et andre EU-språk. De fremstår som genuint tospråklige.

Dette er ikke private skoler i klassisk forstand. De er i stor grad offentlig finansiert, gjennom utplasserte lærerkostnader, fasiliteter levert av vertsmedlemsstater, med støtte fra arbeidsgiverinstitusjonene til EU-tjenestemennene hvis barn går. Systemet er åpent for alle som ønsker å registrere barna sine, dette er ikke et eksklusivt system. 

Dens grenser er bygningene til skolene selv, som allerede er overfylte. Den nylige introduksjonen og det økende antallet akkrediterte nasjonale skoler er ment å utvide tilgangen til flerspråklig undervisning i Europa ytterligere.

Systemet gir en utmerket kvalifikasjon, men det er rom for forbedringer i de fysiske forholdene elever og lærere skal jobbe i. Overbefolkning gjør at de fire Brussel-skolene med 14,000 elever opererer på grensen av brannsikkerhet og sanitære forhold. Denne situasjonen har eksistert i 10 år, blir verre år for år og skoleledelsen har vært uutholdelig trege med å søke og utnytte løsninger. 

Styring og skoleledelse mangler åpenhet, liker foreldre meg selv motta informasjon om utviklingen svært sent og ofte med liten begrunnelse. Minst en skolestyrer har opplyst at jobben ikke omfatter kommunikasjon med foreldrerepresentanter. Beslutninger fra styret for systemet offentliggjøres, men det er ingen møtereferat, ingen begrunnelser, ingen offentlig informasjon om hvilke medlemsland som har støttet eller stilt spørsmål ved bestemte handlingsveier.

Det største siste skrittet fremover i å lindre overbefolkning, å legge til tre nye bygninger over hele Brussel, ble ikke oppnådd av skoleledelsen eller styret, men av foreldre i 2019 som stilte sin sak til Charles Michel og andre politikere. Belgia gikk opp og reddet dagen.

Europaparlamentet stemte 25. mai i komité (CULT) for å støtte en rapport om det europeiske skolesystemet. Rapporten identifiserer betydelige svakheter og ber Kommisjonen iverksette tiltak for å løse dem. Den insisterer på at en "åpen for alle"-politikk bør beholdes. Den anerkjenner også at det flerspråklige, flerkulturelle konseptet til europeiske skoler har et stort potensial for å styrke kulturell samhørighet i Europa.

Det er dette siste aspektet og suksessen til den europeiske støtten som gjør at vi foreldre er opptatt av å sende barna våre til disse skolene, til tross for utilstrekkelig ledelse i noen skoler, til tross for dysfunksjonell styring av det generelle systemet. 

Jeg håper veldig at Europaparlamentets initiativ vil føre til sårt tiltrengte korreksjoner i ledelse og styring i skolesystemet. Jeg håper også at vi sammen med alle interessenter og institusjoner, europeiske og nasjonale, kan sette det europeiske skolesystemet og de nye akkrediterte skolene på sporet for å gi en flerspråklig, flerkulturell utdanning og perspektiv for fremtidige generasjoner.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender