Kontakt med oss

Vitenskap

Forskere forpliktet til å revolusjonere kjemisk sikkerhetstesting møttes i Brussel

DELE:

Publisert

on

Av Jeanne Laperrouze, Altertox

Ledende forskere fra Europa og Nord-Amerika kom sammen i Brussel i juni for å kartlegge en fremtid for kjemisk sikkerhetstesting som prioriterer etikk, nøyaktighet og effektivitet. Oppdraget: å fremme vitenskapelige testmetoder som kan forbedre beskyttelsen for menneskers helse og miljøet mot giftige stoffer.

I spissen for dette initiativet er PrecisionTox, et revolusjonerende prosjekt finansiert av EUs Horizon 2020-program. PrecisionTox ble lansert i 2021, og benytter banebrytende fremskritt innen genomikk, datavitenskap, toksikologi og andre felt for å utvikle New Approach Methods (NAM) for å vurdere kjemiske risikoer uten å ty til testing på virveldyr.

PrecisionTox sin tilnærming er forankret i evolusjonær toksikologi, som antyder at dyr deler lignende reaksjoner på kjemikalier på grunn av deres felles evolusjonshistorie. Dette konseptet utnytter alternative metabolske modellorganismer, som fruktfluer og sebrafisk i tidlig stadium, for å forutsi kjemiske effekter.

I løpet av det siste tiåret har det blitt gjort betydelige fremskritt i utviklingen av NAM-er. Disse metodene, som erstatter tradisjonell dyreforsøk, inkluderer: In vitro (tester på celler), I silico (datasimuleringer), In kjemikalier (kjemisk-baserte tester) og tester på alternative organismer (biomedisinske modellarter som fruktfluer eller Daphnia som også er velkjente og lenge brukt av forskere som vaktposter for å overvåke miljøhelse og forurensning). 

Disse innovative metodene lover å samsvare med samfunnsetiske standarder, samtidig som de tilbyr forbedret nøyaktighet, lavere kostnader og raskere resultater. "Når det kommer til menneskers helse, er kjemisk forurensning den første bekymringen på denne planeten, og er ansvarlig for tre ganger flere for tidlige dødsfall enn malaria, tuberkulose og AIDS til sammen," forklarer John Colbourne, koordinator for prosjektet. «Overgang til presisjonstoksikologi er mer enn et dyrevelferdsproblem; det er et kappløp for å identifisere og fjerne skadelige kjemikalier fra miljøet.» PrecisionTox-partnere deler alle synet om at evolusjonær toksikologi er veien videre for å akselerere kjemisk sikkerhetsvurdering og er ivrige etter å demonstrere gyldigheten av denne tilnærmingen.

Til tross for deres klare fordeler, står imidlertid den utbredte bruken av NAM-er fortsatt overfor flere utfordringer. Det er pågående bekymringer om påliteligheten og prediktiv nøyaktighet til disse nye metodene. Eksisterende regulatoriske rammeverk er ofte trege med å tilpasse seg nye testmetoder, og opprettholder en sterk avhengighet av tradisjonelle dyrebaserte tester til tross for deres feil. I tillegg hindrer motstand mot endringer, mangel på tillit blant interessenter på grunn av juridisk usikkerhet, og utilstrekkelig utdanning og opplæring i nye metoder fremgang. En 2023 PrecisionTox rapporterer, basert på intervjuer med interessenter, inkludert industrirepresentanter, regulatorer og beslutningstakere, fremhever disse barrierene.

Annonse

However on the policy side, the regulatory landscape has seen progress in the last decade, starting with the EU’s adoption of the Cosmetics Regulation in 2013, which bans the sale of cosmetics tested on animals. This regulatory shift has been followed by 17 other countries, setting a precedent for broader acceptance of NAMs in other sectors and regions. In 2021, the European Parliament adopted a oppløsning etterlyser en EU-handlingsplan for å få slutt på bruken av dyr i forskning, testing og utdanning. EU-kommisjonen utvikler for tiden en veikart for phasing out animal testing in chemical safety assessments, responding to the European Citizens’ Initiative “Save Cruelty-Free Cosmetics – Commit to a Europe Without Animal Testing” in 2023. Additional regulatory changes are anticipated with the forthcoming REACH review and the revision of the Cosmetics Product Regulation, promising to keep the newly elected Members of the European Parliament busy in the coming years.

Denne lovgivende agendaen er en mulighet til å overvinne de gjenstående utfordringene for å ta i bruk disse nye metodene. En samlet innsats er nødvendig for å øke vitenskapelig beredskap, adressere institusjonelle hindringer og sikre rettssikkerhet for NAMs bruk. Økt samarbeid, omfattende utdanning og fleksible regelverk er avgjørende for å integrere NAM-er i kjemikaliesikkerhetstesting effektivt. Denne innsatsen er avgjørende for at den fremtidige EU-kommisjonen skal sikre implementeringen av den grønne avtalen, spesielt EUs kjemiske strategi for bærekraft, forutsatt at EU-kommisjonens og parlamentets prioriteringer ikke endres.

University of Birmingham, sammen med 14 andre partnere fra Europa og Nord-Amerika, leder PrecisionTox-initiativet. Sammen med to andre EU-finansierte prosjekter, ONTOX og RISK-HUNT3R, representerer disse konsortiene en investering på €60 millioner for å fremme neste generasjons risikovurdering. De har slått seg sammen under ASPIS klynge for å utveksle data og løsninger med EU-regulatorer for å gå bort fra tradisjonelle dyreforsøk.

Dette samarbeidet representerer et sentralt skritt mot sikrere, mer etiske og mer nøyaktige kjemikaliesikkerhetsvurderinger, og markerer en betydelig milepæl i vitenskapelig og regulatorisk fremgang. Ettersom disse innovative metodene får gjennomslag, lover de å transformere kjemisk sikkerhetstesting, beskytte menneskers helse og bevare miljøet samtidig som de er i tråd med utviklende samfunnsverdier.

Del denne artikkelen:

EU Reporter publiserer artikler fra en rekke eksterne kilder som uttrykker et bredt spekter av synspunkter. Standpunktene i disse artiklene er ikke nødvendigvis EU Reporters.

Trender